Εμμονική προσκόλληση σε αποτυχημένα δόγματα

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

 

 

Είναι μεγάλη η χαρά της κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου σε σχέση με τη νομοθεσία η οποία ψηφίστηκε από την πλειοψηφία της Βουλής για μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα προκειμένου να ξεφουσκώσουν οι λογαριασμοί. Μάλιστα το Υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι «το Ανώτατο Δικαστήριο με τη γνωμάτευση του δικαίωσε απόλυτα την κυβέρνηση».

Η κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ, λοιπόν, αισθάνονται την απόλυτη δικαίωση για το γεγονός ότι το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ως αντισυνταγματική τη νομοθεσία η οποία ψηφίστηκε απ’ όλα τα κόμματα, πλην του ΔΗΣΥ, για μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα. Αισθάνονται την απόλυτη δικαίωση επειδή τα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να πληρώνουν το δυσβάστακτο κόστος το οποίο προκύπτει, ένεκα της δεκαετούς κωλυσιεργίας της κυβέρνησης στο θέμα της εισαγωγής φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή, της εμμονής τους στο θέμα των μειοδοτικών διαγωνισμών στις ΑΠΕ, το βαρύ και ασήκωτο κόστος λόγω των ρύπων κτλ.

Και επειδή η νομοθεσία η οποία ψηφίστηκε από την πλειοψηφία της Βουλής για ελάφρυνση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων ξεκίνησε με πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ, το Προεδρικό και ο ΔΗΣΥ έβγαλαν ανακοινώσεις για να κατηγορήσουν το ΑΚΕΛ για την απόφασή του να καταψηφίσει τον κρατικό προϋπολογισμό τον οποίο ετοίμασε η κυβέρνηση και ο οποίος αφήνει απροστάτευτα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από το τσουνάμι της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης.

Ενδεικτικό του πόσο χάρηκαν η κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ επειδή δεν πέρασε η πρόταση του ΑΚΕΛ και ως εκ τούτου θα μείνουν απροστάτευτα τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις από το τσουνάμι της ακρίβειας, είναι η αναφορά του κυβερνητικού εκπρόσωπου Μάριου Πελεκάνου σε «εμμονική προσκόλληση (του ΑΚΕΛ) σε αποτυχημένα δόγματα». Ίσως την ώρα που έριξε την πιο πάνω ατάκα να θαύμασε και τον εαυτό του. Και γιατί όχι. Εξάλλου δεν τον αγγίζουν προσωπικά τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, τα οποία δείχνουν ότι τα νοικοκυριά στην Κύπρο παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη μείωση στα εισοδήματά τους απ’ όλες τις χώρες της ΕΕ (27,6% είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται έναντι 16% στην ΕΕ), ενώ το 2020 καταγράφηκαν 5.559 πτωχεύσεις μικρομεσαίων εταιρειών στην Κύπρο σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Οι βολεμένοι στο Προεδρικό δεν περιλαμβάνονται στο 22,4% των εργαζομένων οι οποίοι σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία έχουν μισθό κάτω από χίλια ευρώ μεικτά το μήνα, παρά το τσουνάμι της ακρίβειας. Ενδεχομένως να μη γνωρίζουν και κανέναν από τους 154 χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι ζούνε σε νοικοκυριά με διαθέσιμο εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας, ή αντιμετωπίζουν σοβαρές υλικές και κοινωνικές στερήσεις, ή ζουν σε νοικοκυριά με πολύ χαμηλό δείκτη έντασης εργασίας.

Στον κόσμο του «offshore President» και του ΔΗΣΥ τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Για αυτούς οι προτάσεις του ΑΚΕΛ για στήριξη της κοινωνίας και της οικονομίας είναι «εμμονική προσκόλληση σε αποτυχημένα δόγματα». Εξάλλου, για τον ίδιο λόγο έκλεισαν τον Συνεργατισμό, έδωσαν εκατομμύρια στις τράπεζες, επέβαλαν τις εκποιήσεις εξπρές, επέβαλαν τα διευρυμένα ωράρια στα καταστήματα, επέβαλαν το καθεστώς της «αγοράς υπηρεσιών» κτλ.

Ελπίζουμε ότι ο λαός τον Φεβρουάριο του 2023 θα δώσει ένα τέλος σ’ αυτό το θέατρο του παραλόγου που πληγώνει κυρίως τα όνειρα της νέας γενιάς. Η Κύπρος μπορεί και δικαιούται ένα καλύτερο μέλλον.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.