€70 εκ το χρόνο μόνο το κόστος ρύπων που πληρώνει η ΑΗΚ – Θα διπλασιαστεί τον επόμενο χρόνο

ΑΚΕΛ, ΥΕΕΒ και ΔΕΦΑ συζήτησαν την καθυστέρηση στην έλευση του φυσικού αερίου

Βαρύτατο τίμημα πληρώνουν οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας από την καθυστέρηση στην έλευση του φυσικού αερίου για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής, αλλά και από τη μεγάλη καθυστέρηση στην ετοιμασία των υποδομών για το θέμα του φυσικού αερίου, καθώς και την καθυστέρηση στη διαδικασία απελευθέρωσης της ανταγωνιστικής αγοράς. Το γεγονός αυτό επεσήμανε στις χθεσινές δηλώσεις του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, μετά από συνάντηση που είχε στα γραφεία του ΑΚΕΛ με την Υπουργό Ενέργειας, κα Νατάσα Πηλείδου και τον πρόεδρο της ΔΕΦΑ, Νίκο Καστελλανή. Μόνο το κόστος από τα δικαιώματα ρύπων που πληρώνει η ΑΗΚ ανέρχεται στα €70 εκ. το χρόνο, ενώ υπολογίζεται ότι αυτό το κόστος θα διπλασιαστεί τον επόμενο χρόνο. Κι αυτό πέραν των διαφόρων τελών (ΑΠΕ και δημόσιας ωφελείας) που επίσης επιβαρύνουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και θα διαφανεί αμέσως τις επόμενες βδομάδες με τη λήξη των ανακουφιστικών μέτρων από την ΑΗΚ και για τις ευάλωτες ομάδες.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ζήτησε από την κυβέρνηση τη λήψη ανακουφιστικών μέτρων προς αντιμετώπιση του υψηλού κόστους του ηλεκτρισμού, επαναλαμβάνοντας την πρόταση του κόμματος προς την υπουργό «για την κατάργηση του τέλους για την προώθηση των ΑΠΕ που υπάρχει στους λογαριασμούς του ρεύματος». Όπως είπε, έχουν συζητήσει ταυτόχρονα και το θέμα του μειοδοτικού διαγωνισμού σε σχέση με τις ΑΠΕ, το οποίο μπορεί τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα να βοηθήσει για τη μείωση επίσης της τιμής του ηλεκτρισμού. Ειδικά αυτό το θέμα θα συζητηθεί λεπτομερώς στο Υπουργείο Ενέργειας με εκπροσώπους του ΑΚΕΛ την 1η Μαρτίου.

Η κα Πηλείδου χαρακτήρισε τη συνάντηση εποικοδομητική ως προς τα συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία μελετά αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση. Αναφέρθηκε ειδικά στο νέο νομοσχέδιο για το ταμείο ΑΠΕ-ΕΞΕ, το οποίο προβλέπει νέο τρόπο υπολογισμού του τέλους κατανάλωσης και συμπεριλαμβάνει επιδοτήσεις για τοποθέτηση φορτιστή οχήματος ηλεκτρικού υβριδικού τύπου plug in μαζί με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σε σπίτια. Εντός Μαρτίου αναμένεται επίσης η αναβαθμισμένη προκήρυξη του προγράμματος «Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις με ένα σχέδιο €25 εκ.


 

Οι απαιτήσεις δεν θα υπερβαίνουν τα €30 εκ.
Αναφορικά με το αίτημα αποζημίωσης της κοινοπραξίας που έχει αναλάβει την κατασκευή του τερματικού φυσικού αερίου στο Βασιλικό, η υπουργός δήλωσε πως «το επιπρόσθετο ποσό θα το αποφασίσει και θα το προσδιορίσει η Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων (ΚΕΑΑ).

Σίγουρα το ποσό δεν θα υπερβαίνει το 10% του συνολικού κόστους», είπε που σημαίνει γύρω στα €30 εκ. Η κα Πηλείδου τόνισε πως «δεν τίθεται θέμα μη χρησιμοποίησης των δυνατοτήτων που μας δίνει το συμβόλαιό μας», ενώ αναφορικά με επιπρόσθετες ασφαλιστικές δικλίδες, η κα Πηλείδου εξέφρασε την ελπίδα «πως θα υπάρξουν κάποιες περαιτέρω βελτιώσεις στο συμβόλαιο».

 

Νίκη Κουλέρμου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.