Εμπαιγμός των προσφύγων: Ξανά και ξανά οι ίδιοι προβληματισμοί και ίδιες εξαγγελίες από την κυβέρνηση

Εμπαιγμός των προσφύγων που διαμένουν σε ακατάλληλες πολυκατοικίες

 

Εξακολουθεί ο εμπαιγμός των προσφύγων από την κυβέρνηση, αφού σε κάθε συνεδρία που η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων εξετάζει την υλοποίηση του σχεδίου αναδόμησης και συντήρησης των προσφυγικών πολυκατοικιών, παρουσιάζονται οι ίδιες εξαγγελίες.

Σε κάθε συνεδρία οι εκπρόσωποι των υπηρεσιών παρουσιάζουν τα ίδια προβλήματα και εξαγγέλλουν ότι θα γίνουν μελέτες για να ετοιμαστούν σενάρια επίλυσής τους. Ωστόσο, τα πράγματα είναι εντελώς στάσιμα, με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες να εξακολουθούν να ζουν υπό απαράδεκτες συνθήκες, αναμένοντας να αλλάξει κάτι.

Για ακόμα μια φορά στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Προσφύγων το Υπουργείο Εσωτερικών, διά του Γενικού Διευθυντή, ανέφερε ότι πρόκειται για ένα πολύ περίπλοκο θέμα, το οποίο χρειάζονται χρόνο να μελετήσουν, αφού δεν είναι έτοιμο το υπουργείο να προτείνει λύσεις.

Ο Γ.Δ. του ΥΠΕΣ, Κώστας Κωνσταντίνου, αναφέρθηκε σε μερικά από τα προβλήματα που προκύπτουν. Σύμφωνα με το νόμο, με την αναδόμηση μιας πολυκατοικίας πρέπει να δόσεις στον δικαιούχο ίδιας αξίας κατοικία. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις όπου πωλήθηκαν σε μη πρόσφυγες, περιπτώσεις όπου τα διαμερίσματα ενοικιάζονται και περιπτώσεις όπου ο πρόσφυγας είχε διαμέρισμα 2 υπνοδωματίων, ενώ σήμερα τα παιδιά του έφυγαν από το σπίτι.

Σημείωσε πως για το τι θα πρέπει να γίνει σε αυτές και άλλες πολλές περιπτώσεις έχουν αποταθεί στον Γενικό Εισαγγελέα. Ακολούθως θα ετοιμαστούν σενάρια, με την απόφαση να εναπόκειται στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρθηκε στην Επιτροπή, αναμένεται ότι σύντομα θα προκηρυχθούν προσφορές για αναδόμηση 14 πολυκατοικιών.

Σε δηλώσεις της η πρόεδρος της Επιτροπής, Σκεύη Κουκουμά, υπέδειξε ότι τα πράγματα είναι στάσιμα, παρά την προσπάθεια της επιτροπής να ασκήσει πιέσεις προς το κράτος για να προχωρήσει το συντομότερο με το σχέδιο αναδόμησης.

Σημείωσε ότι κατά τη συνεδρία ακούστηκαν για άλλη μια φορά τα ίδια, για σχεδιασμούς, μελέτες και προσφορές, υπογραμμίζοντας ότι βρισκόμαστε και πάλι στον ίδιο παρονομαστή.

Η Σκ. Κουκουμά εξέφρασε την απογοήτευση και το θυμό της αναφέροντας ότι συνεχίζεται ο εμπαιγμός στον προσφυγικό κόσμο, ο οποίος περιμένει να ακούσει χαρμόσυνα νέα ότι προχωρούν οι εργασίες για αντιμετώπιση της απαράδεκτης κατάστασης και των συνθηκών στις οποίες διαμένει.

Υπέδειξε επίσης ότι «από τους αριθμούς αυτούς και μόνο μπορεί να καταλάβει ο καθένας το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τους προσφυγικούς συνοικισμούς και την απαράδεκτη κατάσταση που βιώνει ο προσφυγικός κόσμος».

Σε σχέση με την αναδόμηση των πολυκατοικιών, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΣ, το 2010 δαπανήθηκαν €24,41 εκατ., ενώ το 2020 δαπανήθηκαν μόλις €1,74 εκατ. Για τη συντήρηση κατοικιών το 2010 δαπανήθηκαν €11,96 εκατ., ενώ το 2020 δαπανήθηκαν €1,3 εκατ.

Υπενθυμίζεται ότι από τις συνολικά 358 πολυκατοικίες σε προσφυγικούς οικισμούς, οι 43 (12%) κρίθηκαν ως μη επισκευάσιμες.

Γιάννης Κακαρής

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.