Εμπειρογνώμονες: Επίσπευση διαδικασιών για τους αγνοούμενους


  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


 

Την ανάγκη για αποπολιτικοποίηση του θέματος των αγνοουμένων και για επίσπευση της διαδικασίας αναζήτησής τους, τονίζουν εμπειρογνώμονες των ΗΕ   

Την ανάγκη να υπάρξει γρηγορότερη πρόοδος στη διαδικασία αναζήτησης των αγνοουμένων υπογραμμίζουν τα μέλη αντιπροσωπείας της Ομάδας Εργασίας του ΟΗΕ που επισκέφθηκε την Κύπρο στις 5-12 Απριλίου. Σημειώνουν το γεγονός πως συγγενείς τους φεύγουν από τη ζωή χωρίς να μάθουν για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων. «Ο χρόνος εξαντλείται», τονίζουν. Η αντιπροσωπεία παρουσίασε χθες τα προκαταρκτικά της ευρήματα, σημειώνοντας ότι «ενώ αναγνωρίζουμε τα αξιοσημείωτα επιτεύγματα, κυρίως λόγω της μακροχρόνιας εργασίας της Δικοινοτικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους στην Κύπρο, η διαδικασία αναζήτησης έχει επιβραδυνθεί τα τελευταία χρόνια και παραμένουν σημαντικές προκλήσεις».

Επιπρόσθετα, έκαναν έκκληση για επείγοντα μέτρα για επιτάχυνση των εκσκαφών, της αναγνώρισης και της επιστροφής των λειψάνων των αγνοουμένων, «καθώς δεκαετίες μετά τα γεγονότα του 1963/64 και του 1974 πάρα πολλοί συγγενείς πεθαίνουν χωρίς να γνωρίζουν για την τύχη και το τι απέγιναν οι αγαπημένοι τους». Η Ομάδα Εργασίας ανέφερε ότι είναι «ζωτικό να υπάρξει αποπολιτικοποίηση του θέματος των αγνοουμένων και να δοθούν ουσιώδεις πληροφορίες σε σχέση με τάφους, πιθανούς μαζικούς τάφους, οι οποίες κατακρατούνται από τις διάφορες πλευρές λόγω δυσπιστίας και πολιτικών σκοπιμοτήτων».

Ο κ. Hazan είπε πως «ένα σημαντικό στοιχείο είναι η έλλειψη πρόσβασης σε πληροφορίες σε σχετικά αρχεία χωρών και οργανισμών που διατηρούσαν στρατιωτική, αστυνομική και ανθρωπιστική παρουσία στο νησί κατά τα γεγονότα. Είναι πραγματικά σημαντικό αυτές οι πληροφορίες να παρασχεθούν στη ΔΕΑ», ανέφερε και επανέλαβε την έκκληση στις τουρκικές στρατιωτικές Αρχές να καταστήσουν προσβάσιμους στη ΔΕΑ τους χώρους στο βόρειο μέρος του νησιού, καθώς και να επιτρέψουν την πλήρη και ανεμπόδιστη πρόσβαση στα αρχεία με στόχο τον εντοπισμό νέων σημείων ταφής. Από τον επίσημο κατάλογο της ΔΕΑ παραμένουν αγνοούμενοι 776 Ε/κ και 201 Τ/κ.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.