«Εμπήκαν μες το σπίτι και εσύραν μας τα πράματα έξω, όλα κάτω» (βίντεο)

Τους έβγαλαν από τα σπίτια τους Χριστουγεννιάτικα

Έντονες αντιδράσεις έχουν προκληθεί μετά από το ρεπορτάζ του ΡΙΚ για εξώσεις σε ενοίκους διαμερισμάτων στο κέντρο της Λευκωσίας. Το συγκεκριμένο περιστατικό αφορά σε 100 περίπου ενοίκους από διάφορες χώρες του κόσμου, μεταξύ αυτών και πολιτικοί πρόσφυγες.


Οι ιδιοκτήτες του συγκροτήματος διαμερισμάτων έδωσαν προειδοποίηση οκτώ ημερών στους ενοικιαστές, ενώ εδώ και τέσσερις μέρες τους έκοψαν το νερό και το ρεύμα, προκαλώντας απόγνωση και απελπισία στους ενοικιαστές.

Διαβάστε επίσης: “Να τζιμιθείς στο πάρκο” ήταν η απάντηση του ιδιοκτήτη στον ενοικιαστή

Σημειώνεται ότι, βάσει συμβολαίου, οι ενοικιαστές έχουν το δικαίωμα να διαμένουν στην οικία τους μέχρι και τον Αύγουστο του 2019.

48407405 1212978138851108 5618025533376823296 N 1

Ενώ υποστηρίζουν ότι ο λόγος που οι ιδιοκτήτες προέβησαν στην αναγκαστική έξωση είναι γιατί θέλουν να μετατρέψουν τον χώρο σε διαμερίσματα, καθώς παρουσίασαν στην κάμερα αποδεικτικά στοιχεία ότι ήταν διευθετημένες οι υποχρεώσεις τους.


Συγκεκριμένα, ένας εκ των ενοίκων δήλωσε στην κάμερα “πού να πάμε; Είναι Χριστούγεννα. Πληρώνουμε τα ενοίκια και μας κάνει έξωση επειδή θέλει να κάνει ξενοδοχείο;” Ενώ μια άλλη ένοικος ανάφερε χαρακτηριστικά ότι, “εμπήκαν μες το σπίτι και εσύραν μας τα πράματα έξω, όλα κάτω”.

48384631 1142410672588484 4721622543956443136 N

Ανάμεσα σε αυτούς, μία έγκυος και οικογένειες με παιδιά.

48424610 2473588879534892 3035032996131373056 N 1

Αξίζει να σημειωθεί, ότι, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δώρος Ιωαννίδης, σε δηλώσεις του το πρωί στον Άστρα, τόνισε ότι, κανένας δεν δικαιούται να κάνει έξωση με τον τρόπο που έγινε στο συγκρότημα διαμερισμάτων στη Λευκωσία, ενώ πρόσθεσε ότι, πρέπει να επέμβει το κράτος για να διαπιστωθεί τι έγινε, σημειώνοντας ότι όσα έγιναν είναι παράνομα.

Εκ πρώτης όψεως, πρόσθεσε, ο ιδιοκτήτης έχει παρανομήσει και η αστυνομία έχει υποχρέωση να παρέμβει. “Οι περισσότεροι ενοικιαστές ήταν υπό καθεστώς πολιτικού ασύλου και ως εκ τούτου οι υποχρεώσεις τους πρέπει να ήταν διευθετημένες”, ανάφερε.


Ποιος ο ρόλος του κράτους

Οφείλουν να παρέμβουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, ανάφερε σε ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ, καθώς όπως σημειώνει, τέτοιες πράξεις και συμπεριφορές είναι απαράδεκτες αλλά και παράνομες.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση του ΑΚΕΛ αναφέρεται ότι, “οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους οφείλουν να παρέμβουν τόσο προς την κατεύθυνση της αποτροπής της παρανομίας εκ μέρους του ιδιοκτήτη, όσο και προς την κατεύθυνση της φροντίδας και της ανακούφισης των ενοίκων”.

Ευθύνη που πρέπει να αναλάβουν τα αρμόδια Υπουργεία


Στην ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ τόνισε επίσης ότι, “η Κύπρος λαμβάνει κονδύλια ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ περίπου για να τα διαθέτει για τις ανάγκες προσφύγων και αιτητών πολιτικού ασύλου και τα αρμόδια Υπουργεία έχουν ευθύνες τις οποίες οφείλουν να αναλαμβάνουν”.

Πολύωρη επιχείρηση ΑΗΚ για επαναφορά ηλεκτροδότησης στην πολυκατοικία

Πολύωρη επιχείρηση καλείται να στήσει η Αρχή Ηλεκτρισμού για να επαναφέρει την ηλεκτροδότηση στην πολυκατοικία εντός της παλιάς Λευκωσίας, από την οποία, οι ένοικοι καλούνται από τους ιδιοκτήτες να πάρουν τα πράγματά τους και να φύγουν, ενώ δεν έχουν νερό και ρεύμα.

Μιλώντας στον Άστρα η Εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ Χριστίνα Παπαδοπούλλου γνωστοποίησε ότι χτες βράδυ γύρω στις 1200, Συνεργείο της ΑΗΚ ενημερώθηκε ότι κάποιος αφαίρεσε κακόβουλα 20 ασφάλειες κάτι που είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή ρεύματος στα υποστατικά των ενοίκων. Αμέσως έγινε, είπε, καταγγελία στην αστυνομία για παράνομη επέμβαση και κλοπή εξοπλισμού ΑΗΚ.


Η κ. Παπδοπούλλου τόνισε ότι πρόκειται για παλαιό μοντέλο μετρητών και πρόσθεσε ότι εξαιτίας της έλλειψης τέτοιου είδους ανταλλακτικών, θα πρέπει να προγραμματιστεί ειδική εργασία του προσωπικού της Αρχής προς αντικατάσταση όλου του εξοπλισμού.

Η Εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ εξέφρασε τη δυσφορία της για τις πρακτικές αυτές υπενθυμίζοντας πως ως Ημικρατικός Οργανισμός τέτοιες μέρες προσφέρουν περίοδο 2-3 βδομάδων ώστε οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού να περάσουν τις γιορτές τους χωρίς διακοπές ρεύματος.

«Πως είναι δυνατόν να γίνονται τέτοια πράγματα και να μένουν οικογένειες χωρίς ρεύμα μέσα στο κρύο; Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν να επαναφέρουμε την παροχή το συντομότερο» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Παπαδοπούλου.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.