Εμπιστευτικότητα στις συνομιλίες

Tης Μαρίας Φράγκου

Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων έχουν αποφασίσει να μη γίνονται δηλώσεις κατά τη διάρκεια των σημαντικών συναντήσεών τους για το Κυπριακό. Κι όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «δεν υπάρχει πρόθεση για την όποια συσκότιση, αλλά αυτό θα γίνει για να καταστεί πιο αποτελεσματική η δουλειά σε αυτή τη σημαντική περίοδο».

Αν και ως δημοσιογράφους αυτό «δυσκολεύει» τη δουλειά μας, εντούτοις αυτή η εξέλιξη δεν πρέπει να μας δυσαρεστεί. Κανέναν να μην δυσαρεστεί. Ούτε ΜΜΕ, ούτε πολιτικούς, ούτε κανέναν. Γιατί αν κρίνονται κρίσιμες αυτές οι διαπραγματεύσεις, τότε δεν πρέπει να κινδυνεύουν ούτε από την όποια υπερβολή των εκτιμήσεων, ούτε από τη λανθασμένη, καμιά φορά, πληροφόρηση που μπορεί να πυροδοτήσει το κλίμα. Και θέλουμε να ελπίζουμε ότι η απόφαση αυτή των δύο ηγετών έχει ληφθεί με γνώμονα το συμφέρον και την αποτελεσματικότητα στις επαφές. Κι ευχόμαστε να μην αποτελεί «συσκότιση», όπως θα βιαστούν οι γνωστοί θιασώτες της άγονης γραμμής να πουν. Κι αυτό γιατί θα μείνουν πίσω στις δηλώσεις και στην άσκηση κριτικής… Και θα αρχίσουν τα σενάρια (εκ νέου) της διχοτομικής λύσης και της αποδόμησης της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Επί της ουσίας. Οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό βρίσκονται σε κομβικό σημείο. Πόσες φορές, αλήθεια, όλα τούτα τα χρόνια δεν χρησιμοποιήσαμε αυτή την έκφραση; «Κομβικό σημείο», «κρίσιμες εξελίξεις», «καθοριστικές συναντήσεις», «αδιέξοδο» και πάει λέγοντας. Ας ελπίσουμε πως θα πάψουν αυτές οι λέξεις να απασχολούν το πολιτικό λεξιλόγιο, τις πολιτικές ανακοινώσεις, την ειδησεογραφία, γενικότερα τη ρητορική μας. Και θα πάψουν να την απασχολούν γιατί επιτέλους θα προχωρήσουν τα πράγματα μπροστά και θα βρεθεί εκείνη η λύση που θα καθιστά την Κύπρο ενωμένη, το λαό της ενωμένο, τους θεσμούς ενωμένους, την οικονομία ενωμένη.

Τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων είναι από τα δυσκολότερα της διαπραγμάτευσης. Και φαίνεται πως υπάρχει χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές. Γι’ αυτό και η απόφαση για «εμπάργκο» δηλώσεων σε αυτή τη φάση των συνομιλιών εκτιμούμε πως θα βοηθήσει την κατάσταση. Γιατί από την πιο μικρή έως την πιο μεγάλη δήλωση γι’ αυτό το ζήτημα, πυροδοτείται ένα κλίμα που χαλά τη διαπραγμάτευση. Οι δύο ηγέτες, πρώτα και κύρια, πρέπει να σεβαστούν αυτό που αποφάσισαν. Και ακολούθως οι πολιτικές δυνάμεις. Θα έχουν όλο τον καιρό μπροστά τους όλοι να κρίνουν και να επικρίνουν το αποτέλεσμα ή να κάνουν θετική αποτίμηση.

Η εμπιστευτικότητα στις συνομιλίες αυτό το διάστημα είναι απαραίτητη. Και από το αποτέλεσμα αυτών των συνομιλιών θα κριθεί το μέλλον της Κύπρου. Ας μην βιάζεται κανείς να προτρέχει των γεγονότων. Είναι αλήθεια πως οι τελευταίες δηλώσεις του Μουσταφά Ακιντζί προκάλεσαν μία απογοήτευση. Από το κρύο στη ζέστη και το ανάποδο έχει συμβεί.

Οι δύο διαπραγματευτές της τύχης της Κύπρου, της τύχης του λαού μας, πρέπει να αφήσουν στο περιθώριο την τακτική των δηλώσεων που δηλητηριάζει το κλίμα, που συνιστά πισωγύρισμα στην προσπάθεια του Κυπριακού. Αντιλαμβανόμαστε ότι ο κ. Ακιντζί έχει τους απορριπτικούς κύκλους στη δική του κοινότητα, τους οποίους με κάποιο τρόπο πρέπει να συγκρατήσει. Ας μην κάνουν το λάθος οι δύο ηγέτες, όμως, να προχωρήσουν στο Κυπριακό με δεδομένη τη στάση και συμπεριφορά αυτών που υποσκάπτουν τις συνομιλίες και την προοπτική της λύσης. Είτε αυτοί βρίσκονται στη μια είτε στην άλλη πλευρά.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy