Με αφορμή/ Ορίζοντας

Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου: Εμπιστευόμαστε τους ποιητές και τις ποιήτριες για ένα ταξίδι αυτογνωσίας και επούλωσης

Με αφορμή… το  Θεραποίημα, ένα Πρόγραμμα για ομαδική ψυχοθεραπεία μέσω ανάγνωσης και γραφής ο Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, ποιητής, Συστημικός Ψυχοθεραπευτής κι εκπαιδευτής ενηλίκων μιλάει στον Ορίζοντα:

 

Τι είναι το Poetry / Story Therapy;

Αποτελεί ένα είδος θεραπείας με χρήση των τεχνών, σε αυτή την περίπτωση της τέχνης του Λόγου. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην ατομική θεραπεία, στη θεραπεία ζευγαριών, στην οικογενειακή θεραπεία και στην θεραπεία ομάδας. Τα λογοτεχνικά κείμενα που χορηγούνται από τον θεραπευτή, αποτελούν το εργαλείο ώστε τα άτομα να συζητήσουν για ένα θέμα και να καθρεφτίσουν τη θέση τους για θέματα σχέσεων, υπαρξιακά ζητήματα, θέματα διαχείρισης συναισθημάτων κ.α. Καλούνται επίσης να συγγράψουν κείμενα την ώρα της συνεδρίας ή αργότερα ως ένας τρόπος να νοηματοδοτήσουν την κατάσταση που βιώνουν και η οποία ενδεχομένως να τους δυσκολεύει. Εμπιστευόμαστε τους ποιητές και τις ποιήτριες να μας οδηγήσουν σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας και επούλωσης κι εμπιστευόμαστε τους ενδόμυχους ποιητές και ποιήτριες, να φωτίσουν τις σκέψεις, συναισθήματα, πεποιθήσεις, ανησυχίες και αξίες μας.

Συγγενεύει αυτό καθόλου με τα μαθήματα Δημιουργικής Γραφής;

Η έμφαση εδώ δεν είναι στην παραγωγή λογοτεχνίας και στη βελτίωση της αισθητικής των κειμένων, αλλά στη χρήση της γλώσσας για κατασκευή και ανακατασκευή της υποκειμενικής πραγματικότητας. Το πώς αφηγούμαστε τη ζωή μας παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στο πώς τη βιώνουμε. Στην ποιητική θεραπεία, το κείμενο μαρτυρεί τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται το άτομο και αξιοποιείται για αυτή του τη λειτουργία και όχι για τη λογοτεχνική.

Το πώς αφηγούμαστε τη ζωή μας παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στο πώς τη βιώνουμε. Στην ποιητική θεραπεία, το κείμενο μαρτυρεί τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται το άτομο και αξιοποιείται για αυτή του τη λειτουργία και όχι για τη λογοτεχνική.

Τι είναι το Θεραποίημα;

Πρόκειται για ένα Πρόγραμμα που έχω δημιουργήσει για ομαδική ψυχοθεραπεία μέσω ανάγνωσης και γραφής. Θα τρέξουν δύο ομάδες, μια διά ζώσης και μια διαδικτυακά. Θα έχουμε μηνιαία συνάντηση δύο ωρών όπου θα χρησιμοποιείται ο γραπτός λόγος για προσωπική ανάπτυξη, ενδυνάμωση και θεραπεία των ατόμων. Μόνο και μόνο η συμμετοχή σε μια θεραπευτική ομάδα είναι μια εμπειρία θεραπευτική επειδή εκεί καταλαβαίνει κανείς πως όσα ζει ενέχουν μια καθολικότητα, μειώνεται έτσι η παθολογικοποίηση του εαυτού από τον ίδιο τον εαυτό. Παρατηρώ επίσης ότι σε μια θεραπευτική ομάδα αναπτύσσεται αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της που είναι επίσης κάτι το θεραπευτικό.

Ποιες είναι οι μέθοδοι που χρησιμοποιείς;

Ανάμεσα στα άλλα οι συμμετέχουσες/συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να μετα-ποιήσουν ποιήματα, δηλαδή να προσθαφαιρέσουν πράγματα από αυτά ώστε να τα οικειοποιηθούν, να γράψουν ποιήματα / κείμενα με αφορμή πίνακες ζωγραφικής, φωτογραφίες, μουσικά έργα, αντικείμενα κ.α., να γράψουν αλληλογραφία προς σημαντικά πρόσωπα της ζωής τους (έστω και ανεπίδοτη), να γράψουν συνεργατικά ποιήματα / κείμενα, να γράψουν ασκήσεις αυτόματης γραφής κ.α.

Οι συντονιστές μιας τέτοιας ομάδας είναι ψυχοθεραπευτές ή ποιητές;

Πρέπει να είναι ψυχοθεραπευτές. Εμένα με ενδιαφέρει διπλά αυτή η διαδικασία επειδή είμαι παράλληλα και ποιητής.

Πρέπει να έχει κανείς κάποιου είδους εμπειρία με τη γραφή για να συμμετάσχει;

Όχι, επειδή όλοι είμαστε εν δυνάμει συγγραφείς. Αρκεί να ενεργοποιήσουμε, να παρατηρήσουμε και να ξεδιπλώσουμε τον εσωτερικό μας διάλογο.

Είναι υποχρεωτικό να μοιράζονται τα άτομα, προφορικά ή γραπτά, τις ιστορίες τους με την ομάδα;

Όχι, επειδή δεν μπορεί να υπάρξει θεραπεία αν η διαδικασία ενέχει κάτι το ετσιθελικό. Το κάθε άτομο αναλαμβάνει την ευθύνη να μοιραστεί ή όχι στο βαθμό που επιθυμεί. Η ομάδα φυσικά δεσμεύεται να τηρεί εχεμύθεια.

Σε ποιους/ποιες απευθύνεται το Πρόγραμμα;

Απευθύνεται σε όποιο άτομο έλκεται από την ομαδική δουλειά, την προσωπική εξέλιξη και φυσικά τη Λογοτεχνία.

Είναι δεσμευτικό να συμμετάσχει κανείς σε όλες τις συναντήσεις;

Οι συναντήσεις είναι αυτοτελείς, έτσι δεν απαιτείται να δεσμευτεί κανείς για συμμετοχή σε όλες τις συναντήσεις. Οι ημερομηνίες των συναντήσεων είναι οι εξής: 8 Οκτωβρίου, 12 Νοεμβρίου, 10 Δεκεμβρίου, 14 Ιανουαρίου, 11 Φεβρουαρίου, 18 Μαρτίου, 8 Απριλίου, 20 Μαΐου. Η διά ζώσης ομάδα διεξάγεται στο «Φυτώριο Ψυχικής Ανθεκτικότητας» στη Λευκωσία η ώρα 11:00 και η διαδικτυακή ομάδα στις 16:00.

Πληροφορίες: Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου

www.fb.com/ResilienceSeeds

95723757

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy