Εμπλοκή για τον κατώτατο μισθό και χάσμα μεταξύ εργοδοτών – συντεχνιών

Νέος κύκλος διαβουλεύσεων με ορόσημο το τέλος Αυγούστου

Εμπλοκή στο θέμα του κατώτατου μισθού σημειώθηκε στη χθεσινή πολύωρη συνεδρία μεταξύ του Υπουργού Εργασίας, Κυριάκου Κούσιου, με τους κοινωνικούς εταίρους (ΠΕΟ, ΣΕΚ, ΔΕΟΚ, ΟΕΒ, ΚΕΒΕ). Ως εκ τούτου, αποφασίστηκε η διενέργεια νέου κύκλου διαβουλεύσεων με ορόσημο για τη λήψη αποφάσεων το τέλος Αυγούστου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Χαραυγής, ο Κ. Κούσιος επιχείρησε να καταθέσει έγγραφο ως προσχέδιο, αλλά το πήρε πίσω αφού υπήρξαν αντιδράσεις κυρίως από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, αλλά και τις εργοδοτικές. Επίσης, στη συνέχεια αναπτύχθηκε διάλογος μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών, στον οποίο επιβεβαιώθηκε το χάσμα απόψεων που υπάρχει μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις θέλουν την εισαγωγή ρυθμίσεων ώστε οι συμφωνημένοι κατώτατοι μισθοί στις Συλλογικές Συμβάσεις να είναι δεσμευτικοί για όλους τους εργαζομένους του κλάδου, κατοχύρωση αξιοπρεπούς κατώτατου μισθού με συμφωνημένο ωράριο εργασίας, αποκατάσταση της ΑΤΑ και επέκτασή της ώστε να καλύπτει το σύνολο των εργαζομένων, και ρύθμιση του 13ου μισθού και άλλων βασικών εργατικών δικαιωμάτων.

Από την άλλη πλευρά, οι εργοδοτικές οργανώσεις θέλουν συγκράτηση του κατώτατου μισθού σε χαμηλά επίπεδα, μεταβατική περίοδο, εξαιρέσεις και υποσημειώσεις.

Επίσης, όπως αποκάλυψε η «Χ», ο Υπουργός Εργασίας επεξεργάζεται φόρμουλα, η οποία αυξάνει τις εβδομαδιαίες ώρες εργασίας από 38 σε 40. Με τον τρόπο αυτό δεν μεταβάλλεται το ύψος του κατώτατου μισθού, αλλά επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό ο ωριαίος μισθός, ο οποίος αφορά όλους όσοι βρίσκονται σε καθεστώς ημιαπασχόλησης ή μερικής απασχόλησης και οι οποίοι είναι οι πιο ευάλωτοι.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε πρόσφατη έκθεσή της για την Κύπρο αποκάλυψε ότι έχει εκπονήσει μελέτη (με βάση το μοντέλο Euromod), η οποία έδειξε ότι «ένας μηνιαίος κατώτατος μισθός 1.000 ευρώ αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση του κινδύνου φτώχειας (-10%), ιδιαίτερα της φτώχειας στην εργασία (-22%), και προς όφελος των νέων και των γυναικών εργαζομένων».

Σημείωσε επίσης ότι «η μεταρρύθμιση θα επηρεάσει θετικά τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού θα αυξηθούν τα έσοδα από τους φόρους και τις κοινωνικές εισφορές, ενώ παράλληλα θα μειωθούν οι δαπάνες για κοινωνικές παροχές».

Ο Υπουργός Εργασίας, Κ. Κούσιος, σε δηλώσεις του μετά τη χθεσινή συνεδρία (η οποία ξεκίνησε στις 11:00 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 6:00 το απόγευμα) έκανε λόγο για «διαφορετικές προσεγγίσεις (των κοινωνικών εταίρων) σε συγκεκριμένα θέματα», αποφεύγοντας ωστόσο να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στην ουσία των διαφορών.

Ανέφερε επίσης ότι «τόσο το συνδικαλιστικό κίνημα, όσο και οι εργοδοτικές οργανώσεις επιδεικνύουν σοβαρότητα και υπευθυνότητα».

Αναφέρθηκε ακόμη σε «προσπάθεια για συγκερασμό των απόψεων», προσθέτοντας ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα έχει χωριστές επαφές με τις συνδικαλιστικές και τις εργοδοτικές οργανώσεις.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.