Εμπλοκή στη μετακίνηση πετρελαιοειδών και υγραερίου από τη Λάρνακα στο Βασιλικό

Εμπλοκή παρουσιάστηκε στο θέμα της μετακίνησης των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας στο Βασιλικό.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε σήμερα ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας κατά τη διάρκεια συνάντησης του με δημοσιογράφους της πόλης, «η συνάντηση της Υπουργικής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα κατέδειξε ότι όσον αφορά τη μετακίνηση των πετρελαιοειδών από τη Λάρνακα στο Βασιλικό, η εταιρεία Πετρολίνα έχει ολοκληρώσει τις εγκαταστάσεις της εκεί, ενώ η εταιρεία ΕΚΟ βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο. Ακόμα οι δύο άλλες εταιρείες έχουν υπογράψει συμφωνίες με εταιρείες που έχουν δικές τους εγκαταστάσεις στο Βασιλικό, δηλαδή την Πετρολίνα και την VTTV».

Ωστόσο σημείωσε «προέκυψε πρόβλημα από την Αρχή Λιμένων αναφορικά με την εξυπηρέτηση της Πετρολίνα από το υφιστάμενο λιμάνι του Βασιλικού και θα πρέπει είτε να περιμένει την ολοκλήρωση του δικού της αγκυροβολίου είτε να προβεί σε συμφωνία με άλλη εταιρεία που διαθέτει δικές της υποδομές στη περιοχή, δηλαδή τη VTTV. Αυτό είναι ένα σημαντικό ζήτημα που θα πρέπει να ξεκαθαρίσει προκειμένου να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα για μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών μέχρι το Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Βύρας είπε πως «η εταιρεία Πετρολίνα διαφωνεί με τη θέση της Αρχής Λιμένων και σημείωσε ότι έχει ήδη επικοινωνήσει με τον διαχειριστή του λιμανιού του Βασιλικού που είναι το Τσιμεντοποιείο Βασιλικού και ότι έχουν συμφωνήσει γι αυτό το θέμα. Υπάρχει διαφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα και θα πρέπει να ξεκαθαρίσει ποιος τελικά έχει δίκαιο η εταιρεία Πετρολίνα ή η Αρχή Λιμένων».

Σύμφωνα με τον κ. Βύρα στην Υπουργική Επιτροπή προέκυψε και εμπλοκή στη διαδικασία μετακίνησης των εταιρειών υγραερίου από τη Λάρνακα αφού «το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας έχει αρνητική άποψη για την έκδοση άδειας οικοδομής της Κοινοπραξίας για ανέγερση νέου τερματικού στην Ενεργειακή και Βιομηχανική Περιοχή Βασιλικού. Το Τμήμα υποστηρίζει ότι η Κοινοπραξία άλλαξε τους αρχικούς της σχεδιασμούς και έκανε μεγαλύτερες δεξαμενές και έτσι σε περίπτωση ατυχήματος, τοποθετεί τον κίνδυνο εντός των παραμέτρων της Οδηγίας Σεβέζο που επηρεάζει τις γειτονικές κοινότητες».

Εξήγησε επίσης ότι «η Κοινοπραξία επιμένει ότι σύμφωνα με τους δικούς της μελετητές, που είναι ειδικοί στη Οδηγία Σεβέζο επιμένουν ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Αυτό είναι επίσης ένα θέμα που πιθανόν να καθυστερήσει τα χρονοδιαγράμματα μετακίνησης υγραερίου από τη Λάρνακα και θα πρέπει εντός 15 ημερών να ξεκαθαρίσει και αυτό το ζήτημα».

Για τον σκοπό αυτό, συνέχισε ο Δήμαρχος Λάρνακας «θα στείλουμε σχετική επιστολή στον Υπουργό Εμπορίου στην οποία θα απαιτούμε όπως ξεκαθαρίσουν τα δύο αυτά ζητήματα εντός 15 ημερών. Ακόμα υπάρχει και ένα άλλο θέμα που αφορά τα Ελληνικά Πετρέλαια, τα οποία μας έχουν μεν διαβεβαιώσει ότι θα τηρήσουν τα χρονοδιαγράμματα για μετακίνηση του υγραερίου από τη Λάρνακα, ωστόσο δεν έχουμε συγκεκριμένες ενέργειες πότε και πώς θα γίνει αυτό και συγκεκριμένο πλάνο».

Σημειώνεται ότι η Υπουργική Επιτροπή, που παρακολουθεί σε πολιτικό επίπεδο τις διαδικασίες μετακόμισης των εταιρειών υγραερίου από τη Λάρνακα στο Βασιλικό, συμμετέχουν οι Υπουργοί Ενέργειας, Δικαιοσύνης και Μεταφορών.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.