Εμπλοκή της Κύπρου σε συμφωνία της ΕΕ για συνεργασία στην προμήθεια πυρομαχικών

Τη συμμετοχή της Κύπρου στη συμφωνία έργου (project arrangement) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Άμυνα για συνεργασία στην προμήθεια πυρομαχικών, υπέγραψε στις Βρυξέλλες ο Υπουργός Άμυνας Μιχάλης Γιωργάλλας.

Πρόκειται για μια από τις παραμέτρους της συμφωνίας που ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ, η οποία ωστόσο δεν αφορά απαραίτητα την αποστολή πυρομαχικών στην Ουκρανία, καθώς το κάθε κράτος μέλος μπορεί να επιλέξει αν θα συμμετάσχει στην αντίστοιχη πρωτοβουλία. Η Κύπρος δεν συμμετέχει στην παροχή πυρομαχικών για την Ουκρανία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας στο Twitter, ο κ. Γιωργάλλας συμμετείχε τη Δευτέρα στην τελετή υπογραφής της πρωτοβουλίας η οποία χαρακτηρίζεται πως «σημαντικό ορόσημο για την ευρωπαϊκή άμυνα και την συνεργασία στην ΕΕ στους εξοπλισμούς».

Σε ανακοίνωσή του ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας εξηγεί πως η πρωτοβουλία αφορά την αγορά στρατιωτικού υλικού και πυρομαχικών μέσω δύο διαφορετικών διαδικασιών με χρονικό ορίζοντα δύο και επτά ετών, και πως σε αυτή συμμετέχουν 17 κράτη μέλη (Αυστρία, Βέλγιο, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Κάτω Χώρες, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σουηδία) και η Νορβηγία.

Όπως υποστηρίζεται στην ανακοίνωση, η συμφωνία λαμβάνει υπόψη τον συγκεκριμένο χαρακτήρα της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας του κάθε κράτους μέλους και ως εκ τούτου «το έργο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αναπλήρωση των εθνικών αποθεμάτων των κρατών μελών ή/και για την ενίσχυση της Ουκρανίας», ανάλογα με το τι επιλέγει η κάθε χώρα.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας, ο κ. Γιωργάλλας συμμετείχε τόσο στην κοινή σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας τη Δευτέρα, όσο και στις εργασίες του Schuman Forum για την Άμυνα και την Ασφάλεια που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Σε δήλωσή του ο κ. Γιωργάλλας υποστήριξε πως κατά τη Σύνοδο Υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών η Κύπρος στηρίζει «τη γρήγορη υλοποίηση της Στρατηγικής Πυξίδας της ΕΕ, που στοχεύει στην ανάπτυξη κοινής εξωτερικής άμυνας και ασφάλειας για προστασία των κρατών μελών της Ένωσης», καθώς και την ενίσχυσή της κοινής άμυνας, και ως εκ τούτου συμμετέχει σε κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις της ΕΕ στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας.

Όσον αφορά τη συμμετοχή του στο Schuman Forum, ο κ. Γιωργάλλας δήλωσε πως σε αυτό συμμετείχαν εκπρόσωποι 40 ξένων χωρών και διεθνών οργανισμών και πως κατά τη διάρκεια του φόρουμ διαπιστώθηκε η «ανάγκη να εργαστούμε όλοι, για επίτευξη συνθηκών ασφάλειας και σταθερότητας, τόσο στην ΕΕ, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο».

Στο περιθώριο του συνεδρίου, ο Υπουργός Άμυνας συναντήθηκε με ομολόγους του από χώρες με τις οποίες η Κύπρος υλοποιεί αμυντικές συμφωνίες.

«Ξεχωριστή ήταν η συνάντηση με τον αναπληρωτή Υπουργό Άμυνας της Αιγύπτου, τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας και βέβαια η συνάντηση με τον φίλο Υπουργό Άμυνας της Σερβίας με τον οποίο επιβεβαιώσαμε το εξαίρετο επίπεδο αμυντικής συνεργασίας Κύπρου – Σερβίας», ανέφερε σχετικά ο κ. Γιωργάλλας.

Επιπλέον, ο Υπουργός Άμυνας συναντήθηκε με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Παναγιωτόπουλο, με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις και συμφώνησαν να συναντηθούν στις 24 Μαρτίου στην Αθήνα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy