Εμπλοκή της Τουρκίας στα ενεργειακά της Μεσογείου! Η Κύπρος τι κάνει;

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Μπορεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να έχει υποβαθμίσει το θεσμό του Εθνικού Συμβουλίου, αλλά σήμερα η σύγκλησή του είναι επιτακτική, αφού οι εξελίξεις τρέχουν και διαφοροποιούνται και φαίνεται να επηρεάζουν και το Κυπριακό.

Απαιτείται σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου για να τεθούν κάτω όλα τα νέα δεδομένα και να χαράξουμε στρατηγική και τακτική που να κρατεί το Κυπριακό ζωντανό και για αξιοποίηση των νέων προοπτικών που ενδεχομένως δημιουργούνται για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών εντός των παραμέτρων και αποφάσεων του ΟΗΕ, για λύση και επανένωση της πατρίδας μας.

Ερωτηθείς ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τι προσκόμισε κατά την επίσκεψή της η βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ανέφερε ότι η κα Νούλαντ τού μετέφερε «την ανάγκη εμπλοκής της Τουρκίας στα ενεργειακά της Μεσογείου», προσθέτοντας ότι της έδωσε την απάντηση ότι «ουδείς εμποδίζει την Τουρκία να έχει λόγο και ρόλο, αν και εφόσον βεβαίως συνομολογήσει με την Κυπριακή Δημοκρατία τις διαχωριστικές γραμμές της ΑΟΖ, εκάστης των δύο χωρών». Γνωρίζει πολύ καλά ο κ. Αναστασιάδης ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει χωρίς τη λύση του Κυπριακού. Συνεπώς, τα ενεργειακά μπορεί υπό προϋποθέσεις να αποτελέσουν κίνητρο για την Τουρκία να συνεργαστεί για τη λύση του Κυπριακού. Η πρόταση του ΑΚΕΛ για την επανέναρξη των συνομιλιών, η οποία βρίσκεται στα χέρια του Προέδρου είναι επίκαιρη όσο ποτέ. Στόχος μας θα πρέπει να είναι η άμεση επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά και αφού επιτευχθεί λύση του Κυπριακού, τότε μπορούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία και στα ενεργειακά.

Η επίσκεψη της Αμερικανίδας διπλωμάτη στην περιοχή αποτελεί προπομπό για τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσουν οι Αμερικανοί. Η κα Νούλαντ, απορρίπτοντας ως μη βιώσιμο τον αγωγό EastMed, πρότεινε εναλλακτικές λύσεις για μεταφορά στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας του αερίου που θα εξορυχτεί από την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Κύπρο. Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, δηλώνει ότι «στην Ανατολική Μεσόγειο έχει αρχίσει να διαφαίνεται βούληση για λύση, η οποία περιλαμβάνει και την Τουρκία», προσθέτοντας ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν εξελίξεις. Υπάρχουν ήδη κινήσεις από την Τουρκία για αποκατάσταση των σχέσεών της με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, αλλά και με την Ελλάδα. Συνεπώς, μένει η Κύπρος… Η πολιτική ηγεσία του τόπου καλείται συλλογικά να αξιολογήσει τα νέα δεδομένα και να αναλάβει πρωτοβουλίες.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy