Εμπλοκή Υπουργού Εσωτερικών ως μετόχου εταιρείας στα «Χρυσά» Διαβατήρια

Έλα στο Google News

Για ενδεχόμενο κατάχρησης εξουσίας από πρόσωπα που ασκούσαν δημόσια εξουσία μιλά νέα έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας (ΕΥ) που αφορά δύο υποθέσεις πολιτογράφησης 18 και 64 συνολικά προσώπων-στελεχών εταιρειών παρά το ότι δεν πληρούσαν τα κριτήρια που έθεσε η ίδια η κυβέρνηση.

To Υπουργικό έδινε διαβατήρια χωρίς να λαμβάνεί υπόψη τους νόμους

Η Ελεγκτική Υπηρεσία κάνει λόγο και για πιθανή κατάχρηση εξουσίας παραθέτοντας πληροφόρηση που εμπλέκει τον τότε ΥΠΕΣ και εταιρεία με μοναδικό μέτοχο τον ίδιο. Με βάση αυτή την πληροφόρηση που δόθηκε στην Υπηρεσία το 2017, «ενώ είχε ανατεθεί σε συγκεκριμένη εταιρεία η προμήθεια γυαλιών (σύστημα υαλοπετασμάτων) του υπό κατασκευή κτιρίου της εταιρείας Α, στη συνέχεια η συγκεκριμένη εργασία ανατέθηκε σε άλλη εταιρεία, της οποίας μοναδικός μέτοχος ήταν ο τότε Υπουργός Εσωτερικών. Σημειώνεται ότι το κτίριο αυτό κατασκευάστηκε από την εταιρεία C μεταξύ των ετών 2014 και 2015. Στο κτίριο, το οποίο είναι πολυώροφο, το περίβλημα είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου από γυαλί».

Η Ελεγκτική Υπηρεσία θεωρεί επίσης σημαντικό ότι ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Α, που ήταν και ο ιδιοκτήτης των εταιρειών Κ και Μ, είχε κατά τον ουσιώδη χρόνο συμφέρον και ήταν διευθυντής στην εταιρεία C. Όλες αυτές οι εταιρείες σχετίζονταν με τις αγοραπωλησίες ακινήτων.

Τα ευρήματα της ΕΥ και για τις δύο υποθέσεις έχουν κοινοποιηθεί στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για να συμβουλεύσει το Υπουργικό Συμβούλιο κατά πόσον είναι δυνατή η ανάκληση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για παραχώρηση της κυπριακής υπηκοότητας στα πιο πάνω πρόσωπα.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.