Εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής πρόταση νόμου που αφορά στην ποινικοποίηση της συμπεριφοράς των πελατών, σχετικά με θύματα εμπορίας προσώπων.

Πρόκειται για πρόταση για τον περί Πρόληψης και Καταπολέμησης της Εμπορίας και Εκμετάλλευσης Προσώπων και της Προστασίας των Θυμάτων που κατέθεσε η βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου.

Η πρόταση εγκρίθηκε ομόφωνα με 50 ψήφους υπέρ.

Με τη νομοθεσία γίνεται εφικτή η ποινικοποίηση της συμπεριφοράς των πελατών που ζητούν και/ή εισπράττουν και/ή χρησιμοποιούν υπηρεσίες θυμάτων, οι οποίοι πελάτες στην ουσία προστατεύονται μέσα από τη διάταξη της ισχύουσας νομοθεσίας που προνοεί για «εύλογη υπόθεση», με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολο να αποτελέσει τεκμήριο για στοιχειοθέτηση του σχετικού αδικήματος.

Σκοπείται, σύμφωνα πάντα με την τροποποίηση, περαιτέρω η αύξηση των ποινών που αφορούν αδικήματα εμπορίας, η ποινικοποίηση της συμπεριφοράς όσων ζητούν και/ή εισπράττουν και/ή χρησιμοποιούν υπηρεσίες θυμάτων με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευσή τους, καθώς και ο καθορισμός της ερμηνείας και του εύρους της έννοιας «της ζήτησης», η οποία δύναται να εκδηλωθεί από τον διακινητή των θυμάτων, από τον εργοδότη, από οποιονδήποτε ιδιοκτήτη κέντρου ή άλλου χώρου όπου εκτίθενται τα θύματα προς εκμετάλλευση, καθώς και από οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο εμπλέκεται με οποιοδήποτε τρόπο στην αλυσίδα αυτή λαμβάνοντας χρηματικά οφέλη και κέρδη.

Το σώμα απέρριψε τροπολογία που κατέθεσε ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου, με βάση την οποία, όπως ο ίδιος εξήγησε χθές στη συζήτηση της στην αρμόδια επιτροπή, δεν θα μπορέσει οποιοσδήποτε που κατηγορείται ότι εκμεταλλεύτηκε σεξουαλικά θύμα εμπορίας προσώπων να ξεφύγει από τη φυλάκιση αν δεν αποδείξει ότι δεν γνώριζε ότι το θύμα συγκαταλέγεται στα θύματα εμπορίας». Η τροπολογία, όπως είπε ο κ. Ευσταθίου, κατέστη αναγκαία για να δυσκολευτούν οι εκάστοτε κατηγορούμενοι να αποδείξουν ότι δε γνώριζαν.
Πάντως κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, όλες οι πλευρές εξέφρασαν τη στήριξη τους προς τον Βουλευτή της ΕΔΕΚ, αφού δέχθηκε επιθέσεις από πολλούς μέσω των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης με χρήση μάλιστα χαρακτηρισμών εναντίον του περί προσπάθειας διευκόλυνσης των θυτών.
Ο πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, εκφράστηκε έντονα αναφέροντας ότι θα επιληφθεί του θέματος. Μάλιστα, εξέφρασε αμφιβολία αν το Υπουργείο Εσωτερικών παρευρέθηκε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Νομικών και τόνισε ότι θα στείλει επιστολή για όσα δηλώθηκαν.