Εμποροκαταστηματάρχες και Οζερσάι επικρίνουν την «κυβέρνηση» για τις δηλώσεις με στόχο τους Ε/κ

Το τ/κ επιμελητήριο μικρομεσαίων και καταστηματαρχών (ΚΤΕΖΟ) κάλεσε τους «κυβερνώντες» να συμπεριφέρονται υπεύθυνα και να αποφεύγουν δηλώσεις που θα δυσκολέψουν τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο κοινότητες και δεν έχουν βάση.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, σε γραπτή δήλωση, το διοικητικό συμβούλιο του επιμελητηρίου επισημαίνει ότι σε μια περίοδο που οι απώλειες των εσόδων τους έφτασαν στα ύψη, κανείς δεν πρέπει να επιχειρεί να αρνείται αυτή την ευκαιρία που παρέχει ο Κανονισμός της Πράσινης Γραμμής και ζητεί να σκέφτονται εκατό φορές προτού προβούν σε οποιανδήποτε ομιλία και δήλωση που πλήττει τις σχέσεις των δύο κοινοτήτων και προκαλεί εντάσεις.

Στην δήλωση επικρίνεται το γεγονός ότι εκείνοι που δεν έκαναν αυτό που έπρεπε για να διασφαλίσουν την προμήθεια καυσίμων στα κατεχόμενα και δεν διασφάλισαν την ύπαρξη ικανοποιητικών αποθεμάτων, άρχισαν να λένε «μην πωλείτε καύσιμα σε Ελληνοκύπριους» και χρησιμοποίησαν βαριές εκφράσεις που έφταναν «σχεδόν σε ρατσισμό» για μια επίθεση που έγινε εναντίον ενός τζαμιού, χωρίς να είναι ακόμη γνωστό ποιος την έκανε, ενώ έμειναν σιωπηλοί όταν προέκυψε ότι ο δράστης ήταν μουσουλμάνος από την Συρία.

Επισημαίνοντας τις αυξήσεις που επήλθαν σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα λόγω της υποτίμησης της τουρκικής λίρας και εκείνες που πρόκειται να έρθουν, το επιμελητήριο ανέφερε ότι «η πατριδοκαπηλία είναι φτηνή και ίσως μερικοί από εσάς να έχετε έγνοια να συμπεριφέρεστε φτηνά για ψήφους, όμως οι συνέπειες κοστίζουν πολύ ακριβά για τους καταπιεσμένους παραγωγούς, μικρομεσαίους, εργαζόμενους και για το μέλλον μας».

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του κόμματος του Λαού, Κουτρέτ Όζερσαϊ δήλωσε ότι κάθε κρίση φέρνει μαζί της και ευκαιρίες και ότι το οικονομικό πρόβλημα που υπάρχει στα κατεχόμενα μετά την σοβαρή διακύμανση της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας έναντι των ξένων νομισμάτων θα μπορούσε να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία με τα έξοδα που κάνουν οι Ελληνοκύπριοι στα κατεχόμενα.

Μιλώντας χθες σε τηλεοπτική εκπομπή, ο κ. Όζερσαϊ είπε ότι η γρηγορότερη και ευκολότερη ροή συναλλάγματος στα κατεχόμενα μπορεί να διασφαλιστεί από την «νότια Κύπρο», προσθέτοντας ότι η ροή συναλλάγματος θα αυξηθεί με κάποιες ρυθμίσεις που θα κάνουν για να διευκολύνουν την είσοδο στα κατεχόμενα Ελληνοκυπρίων και ξένων τουριστών προερχόμενων από τις ελεύθερες περιοχές.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.