Με αφορμή… την παρουσίαση του ντοκιμαντέρ Έμπουσα: Έφηβοι και αλκοόλ στις 7 Αυγούστου 20:30 στο δημοφιλές Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού που συνεχίζεται μέχρι τις 8 Αυγούστου στο Κέντρο Λανίτη στη Λεμεσό, η σκηνοθέτιδα Έλενα Αλωνεύτη μιλάει στον Ορίζοντα:

Γιατί ντοκιμαντέρ “Μια εικόνα χίλιες λέξεις”. Η κοινωνική αλλαγή μπορεί να συμβεί μέσω ποικίλων μηχανισμών, αλλά μια εικόνα (ή πολλές) είναι για μένα το ιδανικό εργαλείο για κάτι τέτοιο. Ως δημιουργός και ακτιβίστρια είμαι πεισμένη ότι όταν εμείς οι ντοκιμαντερίστες εμπλακούμε σε συνεργασίες που μπορούν να δημιουργήσουν τις σωστές στρατηγικές για αλλαγή κοινωνικής, πολιτικής, ακόμα και οικονομικής πραγματικότητας, το έργο μας γίνεται ένα εξαιρετικά δυνατό εργαλείο και καταλήγει εκεί που προορίστηκε.

Σύντομο βιογραφικό Γεννήθηκα στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και εργάστηκα στις Η.Π.Α. και Κύπρο ως σκηνοθέτης, παραγωγός, κινηματογραφίστρια και μοντέρ σε τηλεοπτικούς σταθμούς και ανεξάρτητα στούντιο παραγωγής. Ως ακτιβίστρια η δουλειά μου εστιάζεται κυρίως σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά ντοκιμαντέρ και συχνά συνεργάζομαι με άτομα και οργανισμούς για πίεση αλλαγών σε νομοθεσίες και κυβερνητικές πρακτικές. Είμαι μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Κινηματογράφου Κύπρου, γραμματέας στο συμβούλιο της Ένωσης Σκηνοθετών Κύπρου, μέλος της πρωτοβάθμιας επιτροπής του Φορέα Ελέγχου Διαφήμισης Κύπρου και διετέλεσα Κριτής Διεθνών Βραβείων ΕΜΜΥ στις κατηγορίες Ντοκιμαντέρ και Νέα.

Το φιλμ EMPOYSA, Youth and Alcohol, είναι το πρώτο μου ντοκιμαντέρ και ετοιμάζω την πρώτη μου μικρού μήκους ταινία με θέμα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Ερμηνεύουμε ένα φιλμ ο καθένας βάση των εμπειριών μας. Καμία ερμηνεία δεν είναι σωστή ή λάθος. Είτε σου αρέσει μια ταινία, είτε όχι, εύχομαι να έχεις άποψη για αυτό που είδες, και να θελήσεις να μοιραστείς την άποψη σου με όποιο τρόπο επιθυμείς εσύ.

Η υπόθεση της ταινίας Το φιλμ είναι το αποτέλεσμα μιας προσωπικής έρευνας που ξεκίνησα πριν 5 χρόνια για να ανακαλύψω τι εργαλεία υπάρχουν, ποιές είναι οι διαδικασίες και αν υπάρχουν νομοθεσίες στην Κύπρο για την μείωση της προσβαισμότητας του αλκοόλ στα παιδιά μας. Δεν θα προδώσω τις απαντήσεις γιατί θα τις βρείτε στην ταινία. Μετά από casting 100 περίπου εφήβων, δώσαμε κάμερες σε 4 παιδιά για να κινηματογραφήσουν για ένα χρόνο στιγμές από τη νυχτερινή τους ζωή και να μοιραστούν μαζί μας (και οι γονείς τους) τις απόψεις τους για το αλκοόλ ως τρόπο μετάβασης προς στην ενηλικίωση.

Η πορεία μέχρι να γυριστεί το ντοκιμαντέρ Εξαιρετικά δύσκολο γιατί εκτός από τα δικά μας γυρίσματα, που έπρεπε να γίνουν με συγκεκριμένο τρόπο λόγω του νεαρού της ηλικίας των παιδιών, δώσαμε κάμερες στους 4 πρωταγωνιστές μας γιατί μια τέτοιου είδους κινηματογράφηση προσφέρει μια «αυθεντικότητα» σε ένα ντοκιμαντέρ. Τέτοια επιλογή δημιουργεί και ρίσκα όσο αφορά το  περιεχόμενο και την ποιότητα της εικόνας, αφού στη δική μας περίπτωση ένα μεγάλο κομμάτι της ταινίας καταγράφηκε από παιδιά που είχαν ελάχιστη εμπειρία στη διαδικασία κινηματογράφησης.

Η συμμετοχή σε Φεστιβάλ Είναι εξαιρετικά σημαντική η αναγνώριση οποιασδήποτε καλλιτεχνικής δουλείας και η αποδοχή ενός έργου σε διεθνή φεστιβάλ είναι μεγάλη ικανοποίηση για ένα δημιουργό. Η ΕΜΠΟΥΣΑ έχει την ιδιαιτερότητα ότι ακροβατεί μεταξύ ενός ακτιβιστικού φιλμ και δημιουργικού ντοκιμαντέρ και έτσι είναι σημαντικό να προβληθεί στους σωστούς χώρους. Το φιλμ δημιουργήθηκε για την Κύπρο και θα είναι μεγάλο bonus για μας αν προβληθεί σε διεθνή ντοκιμαντέρ. Ο σημαντικότερος όμως στόχος μας είναι να φτάσει στο κοινό για το οποίο προορίζεται, με οποιοδήποτε δυνατό

 Το «καλό» ντοκιμαντέρ/ Το «αντικειμενικό» ντοκιμαντέρ Ένα ντοκιμαντέρ δεν μπορεί να είναι ποτέ πραγματικά αληθινό γιατί παρουσιάζει μικρά κομμάτια της πραγματικότητας που κινηματογραφούνται σε συγκεκριμένα, μη συνεχόμενα, χρονικά διαστήματα που τοποθετούνται σε σειρά που επέλεξε ο δημιουργός. Ερμηνεύουμε ένα φιλμ ο καθένας βάση των εμπειριών μας. Καμία ερμηνεία δεν είναι σωστή ή λάθος. Είτε σου αρέσει μια ταινία, είτε όχι, εύχομαι να έχεις άποψη για αυτό που είδες, και να θελήσεις να μοιραστείς την άποψη σου με όποιο τρόπο επιθυμείς εσύ. Αν δεις μια δική μου ταινία και δεν έχεις τίποτα να πεις τότε έχω αποτύχει.

Κέντρο Λανίτη στη Λεμεσό

7 Αυγούστου 20:30