Έμπρακτα η Λεμεσός κοντά σε υπηκόους τρίτων χωρών

Στόχος η συμμετοχή στην κοινωνική ζωή, η εκπαίδευση και η ανάπτυξη δεξιοτήτων, η συνύπαρξη και οι σχέσεις αλληλοσεβασμούΜε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων, διάρκειας 18 μηνών, είχε ξεκινήσει τον περασμένο Σεπτέμβρη ο νέος κύκλος της εφαρμογής του πρωτοποριακού Προγράμματος «Λεμεσός, μια πόλη ο κόσμος όλος» που στοχεύει στην ομαλή και αποτελεσματική ένταξη των Υπηκόων Τρίτων Χωρών, οι οποίοι ζουν και δραστηριοποιούνται επαγγελματικά ή άλλως πως στις αστικές περιοχές αλλά και σε όλη την επαρχία της Λεμεσού.

Μπορεί η πανδημία του κορονοϊού και τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν για ένα περίπου τρίμηνο να επηρέασαν και την πορεία της εφαρμογής των προγραμματισμένων δράσεων, ωστόσο οι εταίροι του Προγράμματος (ο Δήμος Λεμεσού, ως Τελικός Δικαιούχος – Συντονιστής και οι Δήμοι Αγίου Αθανασίου και Γερμασόγειας, το ΣΚΕ Μέσα Γειτονιάς και η ομάδα Opinion & Action) συνέχισαν την προσφορά υπηρεσιών προς τους πρόσφυγες, τους αιτητές ασύλου και τους οικονομικούς μετανάστες.

Με δράσεις μέσω διαδικτύου και Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, το Πρόγραμμα ανέλαβε την πρωτοβουλία για συστηματική ενημέρωση των υπηκόων τρίτων χωρών για τα περιοριστικά και προληπτικά μέτρα που λαμβάνονταν προς αντιμετώπιση των κινδύνων της πανδημίας. Το πρόγραμμα συνέβαλε στην προσπάθεια που ανέλαβαν τμήματα και οργανισμοί όπως το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, η Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. στην Κύπρο και το Cyprus Refugee Council, που κυκλοφόρησαν πληροφορίες σε διάφορες γλώσσες των κοινοτήτων των μεταναστών και ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας.

Με τη λήξη του «συναγερμού» οι καθορισμένες δραστηριότητες του Προγράμματος ξανάρχισαν, με στόχο την εξοικείωση των μεταναστών με την Κύπρο ως χώρα υποδοχής, τον πολιτισμό, τα ήθη και έθιμα του τόπου και γενικά την ενεργό συμμετοχή και συμβολή των μεταναστών στην κοινωνική ζωή του τόπου.

Στα πλαίσια αυτά και ενόψει της ολοκλήρωσης του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν την περασμένη βδομάδα επισκέψεις σε χώρους όπου δραστηριοποιούνται οι μετανάστες, όπου οι συντελεστές του Προγράμματος οργάνωσαν συνεντεύξεις για τη δημιουργία ταινιών μικρού μήκους σχετικά με τη ζωή αυτών των ανθρώπων οι οποίοι μίλησαν για τα βιώματα και την καθημερινότητά τους, καθώς και τη συμμετοχή τους σε προγράμματα ένταξης, δεξιοτήτων και αλληλογνωριμίας με τον ντόπιο πληθυσμό.

prosfiges lemesos2

Ειδικότερα αναφέρθηκαν στις κοινωνικές δράσεις στήριξης που προσφέρουν οι συνεργαζόμενοι φορείς της Λεμεσού, όπως είναι η κοινωνική παρέμβαση στο δρόμο, τα μαθήματα κυπριακής ιστορίας και πολιτισμού, οι εκπαιδευτικές εκδρομές και τα μαθήματα γνώσης της κυπριακής κουζίνας κ.ά. Οι μετανάστες εξέφρασαν την εκτίμησή τους προς την τοπική κοινωνία γιατί έχουν ευκαιρίες συμμετοχής και γνωριμίας με την ιστορία και τον πολιτισμό της Κύπρου, αλλά και τους ίδιους τους Κυπρίους.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το στόχο για γνωριμία των δικαιούχων του Προγράμματος με την Κύπρο, τον πολιτισμό και τα αξιοθέατά της, ο Δήμος Αγίου Αθανασίου, προωθώντας έμπρακτα τη στήριξη της διαδικασίας ένταξης των υπηκόων τρίτων χωρών από την τοπική κοινωνία, επαναλαμβάνει αυτόν το μήνα την καθιερωμένη διοργάνωση με εκδρομές για πρόσφυγες και μετανάστες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα όχι μόνο να γνωρίσουν χαρακτηριστικά σημεία του νησιού που υπό άλλες συνθήκες ίσως δεν θα μπορούσαν να το κάνουν, αλλά και να έρθουν σε άμεση επαφή με τον κόσμο της κυπριακής υπαίθρου.
Οι εκδρομές ξεκίνησαν από χθες Σάββατο 11 Ιουλίου και θα συνεχιστούν στις 18 και 25 Ιουλίου και οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία, μεταξύ άλλων, να επισκεφθούν τα μοναστήρια του Κύκκου και της Παναγίας Χρυσορρογιάτισσας, τον Άγιο Νικόλαο Στέγης και τα χωριά Πρόδρομος, Κακοπετριά και Κυπερούντα.

prosfiges lemesos3

Να θυμίσουμε ότι το Πρόγραμμα «Λεμεσός, μια πόλη ο κόσμος όλος» υλοποιείται σε συνεχή βάση από το 2013 με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πλαίσιο της δράσης «Προγράμματα Ένταξης από Τοπικές Αρχές».

Με την ένταξή τους στο Πρόγραμμα, οι δικαιούχοι πρόσφυγες και μετανάστες έχουν τη δυνατότητα και τις ευκαιρίες να συμμετάσχουν στην κοινωνική ζωή της Λεμεσού, να προβάλουν και να αναβαθμίσουν τις καλλιτεχνικές και όποιες άλλες δεξιότητές τους και κυρίως να αναπτύξουν σχέσεις συνύπαρξης και αλληλοσεβασμού τόσο με τους Κυπρίους όσο και με άλλους Ευρωπαίους πολίτες που διαμένουν στη Λεμεσό.

Χρήστος Χαραλάμπους