Εμπρός, πίσω… αυτό θα γίνει!

Της Έλπις Γεωργίου

Οφείλω να ομολογήσω ότι δεν είμαι ένθερμη υποστηρικτής της τόσο ανεπτυγμένης τεχνολογίας. Και όχι γιατί δεν μπορώ να προσαρμοστώ, αλλά γιατί γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι κάθε τεχνολογικό βήμα αφαιρεί εργασιακές θέσεις. Πάρτε παράδειγμα τις τραπεζικές εργασίες που εκτελούνται πλέον διαδικτυακά, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες εργαζόμενοι να δουν την πόρτα εξόδου, αφού δεν ήταν πλέον… χρήσιμοι. Βεβαίως, αναγνωρίζω ότι η τεχνολογική ανάπτυξη διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα των πολιτών. Τίποτα όμως δεν γίνεται χωρίς κάποιος να πληρώσει το τίμημα της όποιας «ανάπτυξης». Γιατί τα γράφω αυτά; Γιατί η συνεχής ανάπτυξη της τεχνολογίας έφτασε στο σημείο να έχουμε σήμερα και την τεχνητή νοημοσύνη, για την οποία γίνεται πολλή συζήτηση τελευταία!

Λοιπόν, ο Τζέφρι Χίντον θεωρείται πρωτοπόρος της τεχνητής νοημοσύνης. Το 2012, μαζί με δύο από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο δημιούργησαν την τεχνολογία που αποτέλεσε θεμέλιο για τη σημερινή τεχνητή νοημοσύνη. Τώρα αυτός ο κύριος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κούρσα των εταιρειών τεχνολογίας προς τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT.

Ο Δρ Χίντον δήλωσε ότι παραιτήθηκε από την Google, όπου εργαζόταν για περισσότερο από μια δεκαετία, ώστε να μπορεί να μιλά ελεύθερα για τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης. Ένα μέρος του, είπε, μετανιώνει τώρα για το έργο της ζωής του.

Σήμερα, λοιπόν, ο Χίντον από πρωτοπόρος της τεχνητής νοημοσύνης μετατράπηκε σε «Κασσάνδρα», αφού τώρα φοβάται ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αποτελέσει εργαλείο παραπληροφόρησης. Σύντομα, θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για τις θέσεις εργασίας. Κάποια στιγμή, λένε ότι θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για την ανθρωπότητα. «Είναι δύσκολο να δούμε πώς μπορούμε να αποτρέψουμε τους κακούς παράγοντες από το να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία για κακούς σκοπούς», δήλωσε ο Δρ Χίντον.

Λίγο καιρό μετά το λανσάρισμα του ChatGPT, 19 πρώην και νυν μέλη της Ένωσης για την Προώθηση της Τεχνητής Νοημοσύνης, μιας ακαδημαϊκής εταιρείας, δημοσίευσαν επιστολή προειδοποιώντας για τους κινδύνους της. Στην ομάδα αυτή περιλαμβάνεται ο Έρικ Χόρβιτζ, επιστημονικός διευθυντής της Microsoft, η οποία έχει αναπτύξει την τεχνολογία της OpenAI σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων, συμπεριλαμβανομένης της μηχανής αναζήτησης Bing. Ο Δρ Χίντον, που συχνά αποκαλείται «ο νονός της Τεχνητής Νοημοσύνης», δεν υπέγραψε καμία από αυτές τις επιστολές και δήλωσε ότι δεν ήθελε να ασκήσει δημόσια κριτική στην Google ή σε άλλες εταιρείες μέχρι να παραιτηθεί από τη δουλειά του. Η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε σύντομα να αντικαταστήσει το υπαλληλικό προσωπικό και να καταστεί μεγαλύτερος κίνδυνος, καθώς μαθαίνει νέες συμπεριφορές.

Την ιδέα ότι αυτό το πράγμα θα μπορούσε ουσιαστικά να γίνει εξυπνότερο από τον άνθρωπο λίγοι την πίστευαν, αφού οι περισσότεροι θεωρούσαν ότι ήταν κάτι μακρινό. Και όμως, ΗΡΘΕ!

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy