Εμβόλια – Κορωνοϊός: Ζήτημα σε ποιους και πότε θα χορηγηθεί η τρίτη δόση

Με τις απόψεις των ειδικών και τη στρατηγική χωρών της ΕΕ πάει στο Υπουργικό ο Χατζηπαντέλας

 

Τις απόψεις των μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής γραπτώς σχετικά με τη χορήγηση της τρίτης δόσης ζήτησε και έλαβε χθες ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας.

Μιλώντας στον Άστρα, ο Υπουργός δήλωσε πως το θέμα δεν είναι εάν θα χορηγηθεί η τρίτη δόση αλλά σε ποιους και πότε θα χορηγηθεί. Όπως είπε, θα συζητήσει τις απόψεις των επιστημόνων με υπηρεσιακούς του Υπουργείου Υγείας την ερχόμενη Τρίτη, ούτως ώστε να καταρτιστεί το ακριβές πλάνο για χορήγηση της τρίτης δόσης. Οι προτάσεις του Υπουργείου Υγείας θα κατατεθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο της ερχόμενης Τετάρτης όπου και αναμένεται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις επί του θέματος. Επίσης, ο Υπουργός σημείωσε πως παρακολουθείται τι συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του εξωτερικού. Σημείωσε ότι ζήτησε και έλαβε διά αλληλογραφίας και μέσω μηχανισμού της ΕΕ, τη στρατηγική της Αυστρίας και της Γερμανίας. Το θέμα, τόνισε, δεν είναι αν θα προχωρήσουμε αλλά πώς θα προχωρήσουμε. Όπως είπε, υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα σε σχέση με το ποιοι θα λάβουν τρίτη δόση, σε πρώτη τουλάχιστον φάση, πόσο διάστημα πρέπει να έχει περάσει από τη δεύτερη δόση και με ποια εμβόλια θα γίνει η τρίτη δόση. Όλα αυτά, συνέχισε, θα ξεκαθαρίσουν μέσα από τις γραπτές εισηγήσεις των ειδικών και θα καταρτιστεί το ανάλογο πλάνο.

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο η Κύπρος θα είναι έτοιμη να ξεκινήσει άμεσα τη χορήγηση της τρίτης δόσης, ο κ. Χατζηπαντέλας επισήμανε πως ήδη ζήτησε και έλαβε σενάρια για τον προγραμματισμό, συνεπώς μόλις εγκριθεί θα είναι σε θέση να ανακοινώσουν άμεσα τον προγραμματισμό.

Με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα, η χορήγηση τρίτης δόσης θα ξεκινήσει από ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως μεταμοσχευμένοι και ανοσοκατεσταλμένοι και ηλικιωμένους, οι οποίοι έλαβαν το εμβόλιο τον Ιανουάριο. Σε σχέση με τον τύπο εμβολίου θα χορηγούνται μόνο εμβόλια τεχνολογίας mRNΑ, ανεξάρτητα με τον τύπο εμβολίου που έγιναν οι προηγούμενες δόσεις. Ερωτηματικό παραμένει πόσο διάστημα πρέπει να έχει περάσει από τη δεύτερη δόση, καθώς άλλες χώρες τη χορηγούν σε όσους έχουν παρέλθει πέντε μήνες από τον εμβολιασμό τους και άλλες σε οκτώ μήνες.

Την ίδια στιγμή, το πιθανότερο σενάριο είναι πως δεν θα υπάρχει σχετική απόφαση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων σε σχέση με την τρίτη δόση. Παρά τις πιέσεις των κρατών μελών της ΕΕ, ο Οργανισμός εξακολουθεί να μελετά τα δεδομένα, λαμβάνοντας υπόψη και τα δεδομένα «πραγματικού κόσμου» από χώρες που έχουν ήδη ξεκινήσει τη χορήγηση τρίτης δόσης στον πληθυσμό τους.

Ειρηναίος Πίττας

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.