Εμβολιασμοί: Συνεχίζεται η συζήτηση στην Επ. Υγείας

Συνεχίζεται την ερχόμενη Πέμπτη το πρωί, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, η συζήτηση των θεμάτων που αφορούν τους εμβολιασμούς κατά του COVID-19.

Σήμερα, η Επιτροπή Υγείας της Βουλής συζήτησε, μεταξύ άλλων σήμερα, την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους μέλους της ΕΕ και  τη δυνατότητα έγκρισης από  τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας εμβολίων κατά του COVID-19 από τρίτες χώρες, έπειτα από πρόταση των βουλευτών Παύλου Μυλωνά και Χαράλαμπου Πιττοκοπίτη. Ενημερώθηκε, επίσης, για την υλοποίηση του εμβολιαστικού προγράμματος για τον COVID-19 και για τις πιθανές υγειονομικές επιπτώσεις από τη μη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, έπειτα από πρόταση του βουλευτή Πανίκου Λεωνίδου, ενώ έγινε και ενημέρωση για το εμβολιαστικό πρόγραμμα των παιδιών (εκτός COVID-19), έπειτα από πρόταση του Προέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου.

Ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Ιερόθεος Παπαδόπουλος, σε τοποθέτηση του, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, ανέφερε ότι δεν υπάρχουν επίσημα ούτε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στοιχεία, ούτε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, που να πιστοποιούν αυτούς τους θανάτους που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο .

«Οπότε, το να πούμε από τη μια στους πολίτες ελάτε να εμβολιαστείτε, αλλά από την άλλη προσοχή μπορεί να κάνετε το εμβόλιο και το πρωί να μην ξυπνήσετε, δεν νομίζω ότι είναι ορθό. Πρέπει να ξέρουμε και να έχουμε αυτή τη σιγουριά ότι το εμβόλιο είναι γενικά ασφαλές. Ένα εμβόλιο, το οποίο έχει πάρει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τη ποσότητα εμβολίων, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι η κάθε χώρα έκανε την επιλογή της «και βάσει αυτών των επιλογών εμείς κάναμε τις προαγορές».

«Δεν έχουν πάρει όλες οι χώρες από τις ίδιες εταιρείες και για αυτό λογικό ότι αναλόγως των παραδόσεων της κάθε εταιρείας να πάρει η κάθε χώρα την αναλογία που της αντιστοιχεί. Αυτό είναι το θέμα. Άρα, φυσικά, οι παραδόσεις δεν γίνονται την ίδια μέρα, δεν γίνονται στον ίδιο χρόνο, η κάθε εταιρεία έχει τους δικούς της χρόνους. Υπήρξε μια υπερεκτίμηση σχεδόν από όλες τις εταιρείες, αλλά ιδιαίτερα από την AstraZeneca, ως προς τη δυνατότητα παραγωγής, ως προς τη δυνατότητα παράδοσης και αυτό, όταν υπογράφτηκαν οι συμφωνίες ήταν κάτι το οποίο ούτε η ίδια η εταιρεία γνώριζε, ενδεχομένως υπερεκτίμησε τις δυνατότητες», σημείωσε.

Όπως είπε, «σήμερα έχουμε έλλειψη, αν θέλετε, συστατικών από εμβόλια. Διάφορες εταιρείες το αντιμετωπίζουν αυτό. Υπερεκτίμησαν την παραγωγική ικανότητα οι εταιρείες, γιατί ποτέ στην ιστορία τους δεν χρειάστηκε να παρασκευάσουν τέτοιες ποσότητες. Μιλάμε για εκατοντάδες εκατομμύρια για όλες αυτές τις εταιρείες».

Γίνεται, συνέχισε ο κ. Παπαδόπουλος, ένας αγώνας δρόμου.

«Αυτό τον αγώνα δρόμου εμείς θέλουμε να τον κάνουμε με ασφάλεια και φυσικά θέλουμε να γίνει όσο γίνεται πιο γρήγορα. Κανένας δεν είπε ότι αυτά τα εμβόλια που προπαραγγείλαμε και χρηματοδοτήσαμε και την ανάπτυξη της έρευνας αλλά και την ανάπτυξη της παραγωγικής ικανότητας των εταιρειών, ότι όλα αυτά θα παραδοθούν τον Ιανουάριο, ούτως ώστε να τα έχουμε έτοιμα», σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι συνολικά αυτή τη στιγμή έχουν προαγοράσει 2,6 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων.

Όσον αφορά το ρωσικό εμβόλιο Sputnik, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι υπάρχει πολλή παραπληροφόρηση, υπάρχει μπόλικη προπαγάνδα, προσθέτοντας ότι η αλήθεια είναι πολύ πιο απλή.

«Το Sputnik δεν έχει κάνει αίτηση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Ακούγονται πολλές ιστορίες, για εκατομμύρια δόσεις που αγόρασαν οι Γερμανοί, οι Βούλγαροι. Στην ΕΕ οι μόνοι που αυτή την στιγμή έχουν αγοράσει κάποιες δόσεις του Sputnik είναι η Ουγγαρία, τουλάχιστον πιστοποιημένα, με τα στοιχεία που υποβάλλουν στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων», συμπλήρωσε.

Για το Ισραήλ, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι το Ισραήλ δέχθηκε κάτι το οποίο δεν δέχεται η ΕΕ και καμία χώρα, να δώσει όλα τα προσωπικά δεδομένα στις εταιρείες.

«Όταν δίνεται μια αδειοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, η εταιρεία συνεχίζει να έχει ευθύνη σε περίπτωση που το εμβόλιο δεν λειτουργήσει σωστά», σημείωσε.

Ανέφερε, επιπρόσθετα, ότι «τα μεγάλα θέματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι οι μεταλλάξεις του ιού συν το ότι κυκλοφορούν εμβόλια, τα οποία δεν ξέρουμε από πού προέρχονται».

«Έχουν φτάσει διάφοροι προμηθευτές ακόμα και σε Αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων, να προτείνουν εμβόλια. Όταν αθροίζουμε όλα αυτά που έχουν προτείνει, υπάρχουν 400 εκατομμύρια αυτή τη στιγμή στην ευρωπαϊκή αγορά, που τουλάχιστον λένε οι προμηθευτές ότι μπορούν τα προμηθεύσουν, δεν γνωρίζουμε από πού είναι, δεν γνωρίζουμε την ασφάλεια τους και εκεί θα ανησυχούσα, αλλά όχι για τα εμβόλια τα οποία κυκλοφορούν και τα οποία είναι ασφαλή από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων», πρόσθεσε.

Η αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών Έλενα Παναγιωτοπούλου, στη δική της τοποθέτηση, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη νομοθεσία «Περί Φαρμάκων και Ανθρώπινης Χρήσης Νόμος», που, όπως είπε, λέει ξεκάθαρα ότι κανένα φαρμακευτικό προϊόν, δεν μπορεί να κυκλοφορεί στην Κυπριακή Δημοκρατία, εκτός και αν είναι αδειοδοτημένο είτε από το Συμβούλιο Φαρμάκων είτε από την ΕΕ, με θετική γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Τα φάρμακα, συνέχισε, τα οποία ανήκουν στην κατηγορία προηγμένης τεχνολογίας και τα εμβόλια αυτά ανήκουν στην κατηγορία προηγμένης τεχνολογίας, αυτά αδειοδοτούνται και αξιολογούνται μόνο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

«Επομένως, κανένα κράτος μέλος δεν προβαίνει μόνο του σε αξιολογήσεις αυτών των φαρμάκων. Ούτε η Γερμανία, ούτε η Ιταλία, ούτε η Ισπανία, ούτε η Σουηδία, ούτε κανένας. Η αξιολόγηση των φαρμάκων αυτών για να αδειοδοτηθούν έγινε κεντρικά, έγινε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων», πρόσθεσε και αναφέρθηκε, στη συνέχεια, στον τρόπο αξιολόγησης και αδειοδότησης.

Απαντώντας σε ερώτηση, η κα. Παναγιωτοπούλου είπε ότι δεν έχει σημειωθεί και δεν έχει συσχετισθεί κανένας θάνατος με τον εμβολιασμό των τριών αδειοδοτούμενων εμβολίων, δηλαδή της BioNTech-Pfizer, της Moderna και της AstraZeneca.

Η αναπληρώτρια Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας Όλγα Καλακούτα, στη δική της τοποθέτηση είπε, μεταξύ άλλων, ότι ο στόχος όσον αφορά τις ευπαθείς ομάδες «είναι ανάλογα με τη ροή των εμβολίων, που έχουμε ενδείξεις, ότι θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Μάρτη αρχές του Απρίλη».

«Υπολογίζουμε ότι μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Μάρτη θα έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των ηλικιακά άνω των 70 χρόνων», σημείωσε.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Πάμπος Χαριλάου, από την πλευρά του ανέφερε ότι ο ΟΚΥπΥ στηρίζει όλες τις προσπάθειες του Υπουργείου Υγείας όσον αφορά την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού και πρόσθεσε ότι «δεν θα αρνηθούμε ποτέ να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας σε αυτό το έργο και δεν θα το συζητήσουμε καν και εκεί και όπου χρειάζεται βοήθεια εμείς θα τη δώσουμε αυτή τη βοήθεια, γιατί εκείνο το οποίο που έχουμε αντιληφθεί όλοι μας είναι ότι εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια, οι εμβολιασμοί πρέπει να προχωρούν γρήγορα και να εμβολιάζεται όσο το δυνατό περισσότερος πληθυσμός».

«Μας ικανοποιεί το γεγονός ότι όσον αφορά τις Στέγες Ευγηρίας έχουμε περίπου 1,75% εμβολιαστική κάλυψη στους ένοικους και στο προσωπικό και επιπρόσθετα, υπάρχει και 1,70% για τις ηλικίες άνω των 80 χρόνων», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της Βουλής Κώστας Κωνσταντίνου, κλείνοντας τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής είπε ότι την ερχόμενη Πέμπτη , στις 10 το πρωί, θα συνεχίσει τη συζήτηση των ζητημάτων που αφορούν τους εμβολιασμούς.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy