Εμβόλιο AstraZeneca: Η ασφάλεια και οι ενστάσεις για την αποτελεσματικότητά του σε κάποιες ηλικίες

Το εμβόλιο της ASTRAZENECA είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για άτομα άνω των 55 ετών σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ανέφερε ο καθηγητής φαρμακολογίας Χρίστος Πέτρου.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ είπε ότι όλες οι χώρες ομόφωνα συμφώνησαν ότι είναι αποτελεσματικό και εξέφρασε έκπληξη για το γεγονός πως μερικές ώρες μετά, κάποιες χώρες βάζουν περιορισμούς χωρίς να υπάρχουν κάποια δεδομένα. Σημείωσε ότι ενδεχομένως κάποιες χώρες να έχουν άλλη επιλογή σε εμβόλιο ή έχουν αλλάξει τη στρατηγική τους και δε θέλουν να εμβολιάζουν την ηλικιακή ομάδα άνω των 55 ετών.

Ο Χρίστος Πέτρου τόνισε ότι όσο μεταδίδεται ο ιός θα μεταλλάσσεται και τα πράγματα θα γίνονται χειρότερα. Πρόσθεσε ότι το ζητούμενο είναι προστατεύσουν με ότι εμβόλια έχουν στη διάθεσή τους, σημειώνοντας ότι ο εμβολιασμός είναι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης του ιού.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2021 αναμένεται να καλυφθεί το 70% του πληθυσμού που πρέπει να εμβολιαστεί. Σημείωσε ότι οι εμβολιασμοί στην Κύπρο συνεχίζονται κανονικά και τα εμβόλια που διατίθενται, εξαντλούνται. Γνωστοποίησε δε ότι ξεκινούν από αυτή την εβδομάδα οι εμβολιασμοί σε άτομα με χρόνιες παθήσεις και κάποιων ιδιαίτερα ευπαθών ομάδων.

Δεν απέκλεισε ωστόσο και το ενδεχόμενο να παίζονται μεγάλα συμφέροντα, λέγοντας ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.