Εμβόλιο AstraZeneca: Στην αναμονή και η Κύπρος για την απόφαση από ΕΜΑ

Μέχρι αργά το απόγευμα αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για το AstraZeneca, σχολίασε στον ΑΣΤΡΑ η Έλενα Παναγιωτοπούλου αναπληρώτρια διευθύντρια των φαρμακευτικών υπηρεσιών.

Όπως είπε, από χθες συνεδριάζει η επιτροπή φαρμακο-επαγρύπνησης η οποία μέχρι το βράδυ θα ανακοινώσει την τελική της απόφαση, κατά πόσον υπάρχει σχέση μεταξύ του εμβολίου της AstraZeneca και των σπάνιων θρόμβων αίματος που παρατηρήθηκαν σε μεμονωμένες περιπτώσεις.

Διαβάστε επίσης: Αξιωματούχος EMA: «Το εμβόλιο της Astrazeneca σχετίζεται με περιστατικά θρομβώσεων»

Η κυρία Παναγιωτοπούλου είπε ότι οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν μια απειροελάχιστη συσχέτιση του συγκεκριμένου εμβολίου με τις σπάνιες περιπτώσεις θρομβώσεων.

Επανέλαβε ότι όλα τα φάρμακα πιθανόν να προκαλέσουν παρενέργειες σε συγκεκριμένες ομάδες ασθενών, ωστόσο τα ωφελήματα είναι πολύ περισσότερα αφού μόνο με τους εμβολιασμούς θα σταματήσει η εξάπλωση της πανδημίας.

Η κυρία Παναγιωτοπούλου τόνισε ότι η Κύπρος θα ακολουθήσει τις όποιες συστάσεις από τον ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι ο ΕΜΑ δεν πρόκειται να αποσύρει το συγκεκριμένο εμβόλιο αλλά μπορεί να προβεί σε κάποιες συστάσεις που ίσως θα αφορούν τις ηλικίες των ατόμων που εμβολιάζονται.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.