Εν αναμονή ανακοινώσεων από το Υπουργικό – Έρχονται ελαφρύνσεις πιο νωρίς

Από λεπτό σε λεπτό αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις από το Υπουργικό για την τρίτη φάση ελάφρυνσης των μέτρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του dialogos.com.cy, κάποιες ελαφρύνσεις που ήταν προγραμματισμένες για την τέταρτη φάση θα ισχύσουν από την τρίτη λόγω της καλής επιδημιολογικής κατάστασης.

Σήμερα εξάλλου θα ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις σε σχέση με την επαναλειτουργία των νηπιαγωγείων.

Σε δηλώσεις του μετά τη χθεσινή σύσκεψη ο Υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, ερωτηθείς αν θα επαναλειτουργήσουν τα νηπιαγωγεία είπε ότι «έχουμε συζητήσει κι έχουμε ακούσει από την επιστημονική ομάδα συμβούλων του Υπουργείου Υγείας, εισηγήσεις για την κατάσταση πραγμάτων σε σχέση με την τρίτη φάση. Διαμορφώνονται οι αποφάσεις που θα ληφθούν οριστικά αύριο (σήμερα)». Σύμφωνα με τον Υπουργό, έχει δοθεί το «πράσινο φως» για μια σειρά από δραστηριότητες σχετικά και με σχολεία, όπως είναι η προδημοτική εκπαίδευση και τα νηπιαγωγεία, και δραστηριότητες, όπως τα γυμναστήρια, οι κατασκηνώσεις, τα θερινά σχολεία.

«Τα ειδικά σχολεία, που ήταν και ένα αίτημα, μια μέριμνα του Υπουργείου μας να ανοίξουν το συντομότερο δυνατόν, θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν από την επόμενη βδομάδα και πρέπει να κάνουμε αυτές τις μέρες όλες τις προετοιμασίες», συμπλήρωσε. Ερωτηθείς αν τα νηπιαγωγεία θα λειτουργήσουν, όπως και τα άλλα σχολεία με τις εναλλάξ εβδομάδες, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι «θα λειτουργήσουν με υγειονομικά πρωτόκολλα που έχουν ετοιμαστεί. Και για τα ειδικά σχολεία έχουμε το ειδικό πρωτόκολλο». Πάντως από πλευράς ιδιωτικών νηπιαγωγείων εκφράζονται ανησυχίες για το πώς θα μπορέσουν να λειτουργήσουν οι ρυθμίσεις ιδιαίτερα εάν υπάρξει όριο στα παιδιά ανά τάξη.

Μάλιστα γίνονται σκέψεις να μην επαναλειτουργήσουν όλα τα τμήματα, με τα μικρότερα παιδιά να αιωρείται αν θα επιστρέψουν τελικά στα σχολεία τους ή όχι.

Ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας Πέτρος Καραγιάννης ανέφερε χθες ότι ο Πρόεδρος ζήτησε να έχει πληροφόρηση σχετικά με την επιδημιολογική εικόνα και την εξέλιξή της, ενώ τέθηκαν επί τάπητος κάποιες ημερομηνίες που θα επικυρωθούν αύριο στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Σημείωσε ότι η 3η φάση χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων παραμένει εντός Ιουνίου, ενώ η 4η φάση είναι λίγο μετέωρη όπως είπε, καθώς κάποιες χαλαρώσεις μπορεί να γίνουν νωρίτερα. Στη συνάντηση, συζητήθηκε και το θέμα των γάμων και βαπτίσεων με τον κ. Καραγιάννη να αναφέρει ότι όλα θα ανακοινωθούν αύριο. Παράλληλα ο κ. Καραγιάννης διέψευσε ότι υπάρχει διαφωνία μεταξύ Υπουργού Υγείας και Επιδημιολογικής Ομάδας, λέγοντας ότι δεν υπήρξε κάποια επιστολή, αλλά ο υπουργός ζήτησε να υπάρξει κάποια διαφοροποίηση και οι επιδημιολόγοι τη δέχτηκαν.

Από την πλευρά της η κ. Κολιού ανέφερε ότι η επιδημιολογική κατάσταση επιτρέπει να χαλαρώσουν νωρίτερα κάποια από τα περιοριστικά μέτρα, επισημαίνοντας ότι τα γυμναστήρια θα ανοίξουν υπό προϋποθέσεις, αυστηρά μέτρα και θα μπορούσε να γίνει με ραντεβού. Επίσης είπε ότι θα γίνουν γάμοι και συναυλίες αλλά χρειάζεται κάποιος χρόνος.

Επίσης είπε ότι στη συνάντηση τέθηκε επί τάπητος και το θέμα των οδοφραγμάτων βάσει των όσων συζητήθηκαν χθες στην τηλεδιάσκεψη μεταξύ επιδημιολογικής ομάδας και δικοινοτικής τεχνικής επιτροπής για την υγεία.