Εν αναμονή ανακοινώσεων για τα εφημερεύοντα ιατρεία

Γενική Συνέλευση πραγματοποίησε χθες η ΠΑΣΥΚΙ

Προβληματισμός υπάρχει ως προς τη ρύθμιση που θα βρεθεί εν τέλει για να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα εφημερεύοντα ιατρεία το συντομότερο δυνατό.

Φαίνεται ότι λύση τελικά που θα επιλεχθεί θα είναι οι ιδιώτες ιατροί να εφημερεύουν στα δικά τους ιατρεία και οι γιατροί του δημοσίου στα κρατικά νοσηλευτήρια.

Διαβάστε επίσης: Νομικό κώλυμα για τα εφημερεύοντα ιατρεία

Τόσο η ΠΑΣΥΚΙ όσο και ο ΠΙΣ είχαν εκφράσει επιφυλάξεις με την πρόταση να χρησιμοποιηθούν χώροι των δημοσίων νοσηλευτηρίων για το σκοπό αυτό, αφού συναινούν ότι οι γιατροί που αναλαμβάνουν εφημερία θα πρέπει να την ασκούν βάσει της σύμβασης που έχουν με τον ΟΑΥ, δηλαδή στο χώρο που έχουν δηλώσει.

Το όλο σκηνικό αναμένεται ότι θα ξεκαθαρίσει την Πέμπτη με τη σύσκεψη που έχει συγκαλέσει ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, ο οποίος και θα κληθεί να βοηθήσει να βρεθεί η χρυσή τομή.

Την ίδια ώρα, υπάρχει και το ζήτημα εάν προκύπτει νομικό κώλυμα. Το όλο θέμα βρίσκεται κάτω από το μικροσκόπιο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η οποία και με επιστολή της προς τον ΟΚΥπΥ θέτει σειρά ερωτημάτων και ζητά απαντήσεις. Ένα από τα ζητήματα που τίθενται στο τραπέζι και απασχολούν τα εμπλεκόμενα μέρη είναι ότι στην αίτηση των Προσωπικών Ιατρών καθορίζεται και ο χώρος που ασκούν ιατρική. Επίσης, τίθενται θέματα αστικής και υγειονομικής ευθύνης από πλευράς ιατρών απέναντι στους ασθενείς, ενώ και ζητήματα που έχουν να κάνουν με οικονομική πτυχή και αφορούν επιπλέον καταβολή επιδομάτων για εφημερίες.

Από την πλευρά της η ΠΑΣΥΚΙ επιμένει ότι για επ’ ουδενί λόγο δεν μπορούν οι ιδιώτες ιατροί να χρησιμοποιήσουν τους χώρους των δημοσίων νοσηλευτηρίων, όπως αντίστοιχα δεν μπορούν να το πράξουν οι γιατροί του Δημοσίου σε οποιοδήποτε ιατρείο είναι ιδιωτικό και είναι συμβεβλημένο με τον ΟΑΥ.

Ωστόσο ο ΟΚΥπΥ είχε αρχικά συμφωνήσει στην παραχώρηση των εξωτερικών ιατρείων των δημοσίων νοσοκομείων στον ΟΑΥ τα Σαββατοκύριακα και τις δημόσιες αργίες για τη λειτουργία των εφημερεύοντων ιατρείων του ΓεΣΥ.

Από την πλευρά τους οι οργανωμένοι ασθενείς επισημαίνουν ότι θα πρέπει να προχωρήσει η λειτουργία των εφημερεύοντων ιατρείων και να τεθούν τα συμφέροντα των ασθενών πάνω από οποιοδήποτε άλλα. Τα εφημερεύοντα ιατρεία, σύμφωνα με τους οργανωμένους ασθενείς, θα πρέπει να λειτουργήσουν σε χώρους του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας και κατά τρόπο που να εξυπηρετούν πλήρως τους ασθενείς.

Εξάλλου, χθες πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση της ΠΑΣΥΚΙ, όπου και συζητήθηκαν μια σειρά από ζητήματα που απασχολούν τη δημόσια υγεία. Η Συνέλευση αναμένετο να εγκρίνει και σχετικό ψήφισμα, το οποίο να εξουσιοδοτεί την ηγεσία να χειριστεί αναλόγως το όλο ζήτημα.

Ελένη Κωνσταντίνου

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.