Εν αναμονή λεπτομέρειων για τα νέα πακέτα στήριξης – Οι θέσεις των κομμάτων

Γκρίζες ζώνες και πολλές εξαιρέσεις εντοπίζουν οι κοινωνικοί εταίροι στα σχέδια στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων για αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού, αφού με τον τρόπο που καθορίστηκαν τα κριτήρια δεν είναι ξεκάθαρο ποιοι είναι δικαιούχοι και ποιοι μένουν εκτός.

Την ίδια ώρα οι συνδικαλιστικές οργανώσεις βρίσκονται σε εγρήγορση για ενδεχόμενες πιέσεις σε μισθούς και θέσεις εργασίας, ενώ στέλνουν αυστηρό μήνυμα προς τις εργοδοτικές οργανώσεις ότι δεν θα γίνει ανεκτή καμιά προσπάθεια εκμετάλλευσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Ποιες είναι οι θέσεις των κομμάτων

Αυτό που χρειάζεται η κυπριακή οικονομία είναι οι επιχειρήσεις να έχουν την απαραίτητη ρευστότητα για να κρατηθούν και να μην υπάρξουν απολύσεις ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.


Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ σημείωσε ότι αν δεν παραχωρηθεί άμεσα ρευστότητα στις επιχειρήσεις, το επόμενο βήμα θα είναι η αναστολή εργασιών και η αύξηση της ανεργίας λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να καλύψει με ανεργιακό επίδομα τους εργαζόμενους που θα χάσουν τις δουλειές τους.

Επίσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει εξαγγείλει και άλλες προτάσεις που ακόμα δεν έχουν δει να υλοποιούνται. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση υποσχέθηκε δεύτερο πακέτο κάτι που δεν έγινε με αποτέλεσμα να μένει εκτεθειμένη, καθώς όπως είπε βασικός στόχος ήταν να εξυπηρετηθούν οι τράπεζες και ενδεχομένως κάποιες επιχειρήσεις, όμως το τελικό κόστος θα έπεφτε στις πλάτες των πολιτών.

Για το θέμα των ενοικίων, ο κ. Σιζόπουλος υπέδειξε ότι χρειάζεται καλή συνεννόηση μεταξύ ιδιοκτήτη και ενοικιαστή. Οι ιδιοκτήτες, πρόσθεσε, λειτουργούν κατά τρόπο που δεν είναι συνεργάσιμος με τους ενοικιαστές. Όπως είπε, αν υπάρξει καλή ρευστότητα στις επιχειρήσεις αυτό το πρόβλημα θα επιλυθεί.

Υπάρχουν κενά στο νέο πακέτο στήριξης των εργαζομένων ανέφερε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Μαρίνος Μουσιούττας.


Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ αναμένουν να δουν σήμερα λεπτομερώς τι προβλέπεται σε κάθε σχέδιο του νέου πακέτου στήριξης.

Ο κ .Μουσιούττας σημείωσε ότι είναι καλό και πιο στοχευμένο το νέο πακέτο αλλά εκεί και όπου πρέπει να γίνουν βελτιώσεις, αυτό πρέπει να το δουν οι αρμόδιοι φορείς.

Πρόσθεσε ότι ο Οκτώβριος, οπότε και ολοκληρώνονται τα σχέδια, είναι κοντά και πρέπει οι υπεύθυνοι να αξιολογούν την κατάσταση και να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα προκύπτουν.

Βασική προϋπόθεση του νέου πακέτου στήριξης των εργαζομένων είναι να μην υπάρξουν μαζικές απολύσεις ανέφερε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά.


Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ είπε ότι αρκετή από την πρόοδο που έγινε από το 2013 και μετά, κινδυνεύει να χαθεί και κανένας δεν γνωρίζει τι θα γίνει με την πανδημία.

Πρόσθεσε ότι είναι δύσκολα τα πράγματα και υπάρχει ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι. Επίσης εξέφρασε την άποψη ότι έχουν εξαντληθεί οι οικονομικές δυνατότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σημείωσε ότι πρέπει να ανοίξουν και άλλες οικονομικές δραστηριότητες και να αυξηθεί ο τουρισμός, για να μπορέσει να κινηθεί η κυπριακή οικονομία σε πιο φυσιολογικούς ρυθμούς μετά τον Οκτώβριο.

Για το θέμα των ενοικίων, ο κ. Κουλλά υποστήριξε ότι είναι το 3% του προβλήματος, προσθέτοντας ότι δεν είναι ένα στοιχείο που πρέπει να απομονωθεί.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.