Εν κρυπτώ το πόρισμα για τη διαρροή των θεμάτων των εξετάσεων, μέχρι και σήμερα

Εκτεθειμένο το Υπουργείο Παιδείας για τις εξετάσεις διορισμού εκπαιδευτικών.

 

Εκτεθειμένο για τις εξετάσεις του Νέου Συστήματος Διορισμού το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, τονίζει η ΠΟΕΔ. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εξετάσεων για το Νέο Σύστημα Διορισμών και τον καταρτισμό του πρώτου Καταλόγου Διορισίμων, η ΠΟΕΔ καλεί το Υπουργείο Παιδείας όπως προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση σε σοβαρή και επιστημονική ανάλυση της όλης διαδικασίας και των αποτελεσμάτων, ώστε να εξαχθούν τα απαραίτητα συμπεράσματα τόσο γι’ αυτή καθεαυτή τη διαδικασία που ακολουθήθηκε όσο και για τη μεγάλη αποτυχία που καταγράφεται. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η συντεχνία των δασκάλων, οι πρώτες εξετάσεις για το Νέο Σύστημα Διορισμού παρουσίασαν από την πρώτη στιγμή σοβαρές παραλείψεις και ελλείμματα, τα οποία ως Οργάνωση εντόπισαν και ανέφεραν.


Μεταξύ άλλων η ΠΟΕΔ κάνει λόγο για καθυστέρηση στην ανάρτηση της ύλης αλλά και των δειγματικών δοκιμίων τα οποία στο τέλος δεν σχετίζονταν με τα εξεταστικά δοκίμια που δόθηκαν, αναζήτηση θεματοθετών αλλά και διορθωτών μέχρι την τελευταία στιγμή, εξέταση διαφορετικών γνωστικών αντικειμένων στον ίδιο χρόνο (π.χ. Ελληνικά και Μαθηματικά σε ένα τρίωρο) «και πολλά άλλα που παρατηρήθηκαν και καταγράφηκαν αφήνουν εκτεθειμένο το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο οφείλει να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις στις χιλιάδες των υποψηφίων και την ίδια ώρα να προβεί σε όλες τις δέουσες ενέργειες που θα αποκαθιστούν την αξιοπιστία και αξιοκρατία των πρώτων αυτών εξετάσεων αλλά και όσων θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια».

Χαρακτηρίζει επίσης απαράδεκτο το γεγονός ότι έξι σχεδόν μήνες μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων το Υπουργείο Παιδείας δεν δημοσιοποίησε τις λύσεις των εξεταστικών δοκιμίων, όπως πράττει στις Εισαγωγικές Εξετάσεις, όπου οι λύσεις δημοσιεύονται την επόμενη μέρα. «Όλα τα πιο πάνω σε συνδυασμό και με το ζήτημα της δημοσιοποίησης θεμάτων πριν τις εξετάσεις που προκάλεσε, τότε, μεγάλη αναστάτωση στους υποψηφίους αλλά και σε ολόκληρη την κυπριακή κοινωνία, με το περιβόητο πόρισμα να παραμένει, μέχρι και σήμερα, εν κρυπτώ, επιβάλλουν και στην ίδια την Πολιτεία την ευθύνη να ζητήσει πλήρη διαλεύκανση και ξεκάθαρες απαντήσεις στα πολλά και βασανιστικά ερωτήματα που εγείρονται», σημειώνει η ΠΟΕΔ.

Αναφέρει, παράλληλα, ότι οι χιλιάδες υποψήφιοι που είτε πέτυχαν είτε όχι στις εξετάσεις πρέπει να τύχουν σεβασμού πρωτίστως από το Υπουργείο Παιδείας αλλά και την Πολιτεία και ανάλογα με τα αντικειμενικά και επιστημονικά συμπεράσματα που θα εξαχθούν, θα πρέπει να ληφθούν και οι ανάλογες αποφάσεις, μη αποκλειόμενης και της επαναξιολόγησης των γραπτών εκεί και όπου θα εντοπιστούν παραλείψεις και ελλείμματα. Η ΠΟΕΔ επαναφέρει, τέλος, την επιτακτική ανάγκη να επιλυθεί οριστικά το ζήτημα με τους εκπαιδευτικούς «αορίστου χρόνου» (συμπεριλαμβανομένων και αυτών που συμπλήρωσαν αθροιστικά υπηρεσία 30 μηνών) αλλά και όλων των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν ανάμεσα στον Κατάλογο Διοριστέων και στον νέο Κατάλογο Διορισίμων.

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.