Εν μέσω αντιπαραθέσεων για τις αυξημένες τιμές ενέργειας, η έγκριση του προϋπολογισμού ΑΗΚ από Βουλή

Εν μέσω αντιπαραθέσεων για τις αυξημένες τιμές ενέργειας και το κόστος των ρύπων, εγκρίθηκε ομόφωνα από την Ολομέλεια ο προϋπολογισμός της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ).

Ο προϋπολογισμός της AHK για το 2022 είναι ελλειμματικός και προβλέπει δαπάνες ύψους €1.761.672.000 και έσοδα ύψους €1.443.703.000.

Οι δαπάνες της ΑΗΚ για το 2022 είναι αυξημένες κατά 32,5% σε σύγκριση με τις αντίστοιχες δαπάνες για το 2021 και αφορούν τις αποδοχές προσωπικού (€133.159.000), τις λειτουργικές δαπάνες (€85.525.000), τις δαπάνες καυσίμων, αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και Λειτουργού Αγοράς (€1.103.740.000), τη φορολογία και έξοδα χρηματοδότησης (€13.000.000), τις κεφαλαιουχικές δαπάνες (€194.648.000) και τις απρόβλεπτες δαπάνες (€231.600.000).

Τα έσοδα της ΑΗΚ για το 2022 αφορούν κυρίως πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας (€1.063.606.000), χρεώσεις προς Λειτουργό Αγοράς (€334.857.000), πώληση αφαλατωμένου νερού διαμέσου της μονάδας Βασιλικού (€15.480.000), διάφορα άλλα έσοδα από μη ρυθμιζόμενες δραστηριότητες (€13.200.000), ανάκτηση δαπανών από τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου (€4.000.000) και τόκους εισπρακτέους (€2.000.000).

Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι οι κυβερνώντες έχουν καταφέρει τα τελευταία 10 χρόνια να ανοίξουν  μια βεντάλια προστίμων και αναγκαστικών ακριβών τιμών για τον Κύπριο καταναλωτών. Όπως είπε ο Κύπριος καταναλωτής συνεπεία της απραξίας και των λανθασμένων χειρισμών πληρώνει εκατοντάδες ευρώ πρόστιμα για την αγορά ρύπων, ενώ αγνόησαν ότι δεν θα μπορούσαν να λειτουργούν οι μονάδες της Δεκέλειας, κάτι που ήξεραν από το 2010. Πρόσθεσε ότι αυτό που έχει καταφέρει η Κυβέρνηση είναι σήμερα να βρίσκεται η Κύπρος στον μεσαίωνα της ενέργειας, με το πιο πεπαλαιωμένο σύστημα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ ο λογαριασμός αυξάνεται επειδή καίμε μαζούτ, αργεί να έρθει το φυσικό αέριο και να αναπτυχθούν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου ανέφερε ότι ενώ αυτά τα πράγματα ήταν γνωστά εδώ και δέκα χρόνια, οι επιλογές των εκάστοτε κυβερνήσεων μας έφεραν εδώ και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια που αυξήθηκαν κατά πολύ οι τιμές των ρύπων. Πρόσθεσε ότι με βάση την πολιτική fit for 55 θα υπάρχει αύξηση στο κόστος καυσίμων αφού θα υπάρξει αύξηση με βάση τις εκπομπές θερμοκηπίου.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου, ανέφερε ότι οι συνεχείς αυξήσεις έχουν οδηγήσει του πολίτες σε κατάσταση ανέχειας και τα όσα τραγικά συμβαίνουν στην Ουκρανία θα μεγαλώσουν ακόμα περισσότερο το πρόβλημα. Αναφέρθηκε σε διακοπές ρεύματος σε πολίτες και ζήτησε να βρεθούν άμεσες λύσεις για μείωση του κόστους. Είπε επίσης ότι είναι ανήθικο, αισχρό και εγκληματικό να επιχορηγούμε δωρεάν ρεύμα στους Τ/κ ακόμα και για τον κατοχικό στρατό την ώρα που κόβουμε το ρεύμα σε ευάλωτες κατηγορίες πολιτών.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, μίλησε για ένα κρίσιμο σταυροδρόμι σε ζητήματα ενέργειας, κάτι που βρίσκει την Κύπρο εντελώς απροετοίμαστη σε ζητήματα υποδομών για έλευση φυσικού αερίου όσο και σε σχέση με την αξιοποίηση του κοιτάσματος «Αφροδίτη». Είπε επίσης ότι η Κύπρος βρίσκεται στον πάτο της ΕΕ στις ΑΠΕ και επέρριψε την ευθύνη για το «αδιέξοδο αναφορικά με τους ενεργειακούς σχεδιασμούς» στην παρούσα Κυβέρνηση «που δεσμεύεται για διάφορα και δεν κάνει τίποτε». Πρόσθεσε ότι η αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού σε ένα μεγάλο ποσοστό οφείλεται στα πέναλτι που πληρώνει η Κυπριακή Δημοκρατία από τους ρύπους και είπε ότι φέτος θα πληρώσουμε 120-130 ευρώ για το λόγο αυτό. Επέκρινε παράλληλα την αναφορά του νόμου για μείωση του ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και κάλεσε την κυβέρνηση να μειώσει κατά 10% τον ΦΠΑ για όσο διαρκεί αυτή η δύσκολη περίοδος με τις τιμές ενέργειας.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά, ανέφερε ότι ο λογαριασμός ηλεκτρισμού σήμερα είναι και λίγο πιο κάτω ακόμα σε σχέση με πριν από δέκα χρόνια. Πρόσθεσε ότι η Κύπρος ξεπέρασε τον στόχο του 12% για τις ΑΠΕ που συμφώνησε η Κυβέρνηση του ΑΚΕΛ και κατάφερε να πάει στο 17%. Σε σχέση με το φυσικό αέριο είπε ότι δεν υπήρχε εύκολος τρόπος να έρθει λόγω και των τιμών που επικρατούσαν την τελευταία δεκαετία, ενώ οι προσφορές που δέχτηκε η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μείωναν το κόστος της ενέργειας εκτός από την τελευταία. Είπε επίσης ότι το φυσικό αέριο θα μειώσει μόνο κατά 28% τους ρύπους. Αυτό που χρειάζεται είπε είναι στοχευμένη και συνετή κοινωνική πολιτική, στηρίζοντας αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη και λαμβάνοντας υπόψη τα δημόσια οικονομικά. Αναφέρθηκε ακόμα στα σχέδια, που προκήρυξε η Κυβέρνηση για εξοικονόμηση ενέργειας. Σημείωσε ακόμα ότι η Κύπρος θα αντιμετωπίσει και αυτή την κρίση επειδή έχει τη δημοσιονομική δυνατότητα.

Απαντώντας ο κ. Στεφάνου αναφέρθηκε σε υποσχέσεις της Κυβέρνησης στον τομέα της ενέργειας τις οποίες δεν υλοποίησε. Περαιτέρω ανέφερε ότι η Κυβέρνηση επιμένει στους πλειοδοτικούς διαγωνισμούς για τις ΑΠΕ και ενώ το 2012 είχε κάνει μειοδοτικό διαγωνισμό και έλαβε τιμή κάτω από 6 σεντ, για κάποιο λόγο έφυγε από αυτό τον διαγωνισμό και προχώρησε σε πλειοδοτικό διαγωνισμό, χωρίς η Υπουργός Ενέργειας να μπορεί να απαντήσει γιατί.

Ο κ. Κουλλά απάντησε ότι η Κυβέρνηση του ΑΚΕΛ δέσμευσε την Κύπρο σε πολύ ψηλές τιμές για έργα ΑΠΕ, ενώ τώρα η Κυβέρνηση δεν εγγυάται κανενός καμιά τιμή, αφού θα ανοίξει η ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.