∆εν µπορούσε να ήταν πιο σαφές το µήνυµα από το Σ. Ασφαλείας

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Όσο και αν δεν συµφωνούµε µε τα στενά χρονοδιαγράµµατα, εντούτοις δεν µπορεί να παραγνωριστεί ο χρόνος και οι συγκυρίες µέσα στις οποίες θα πρέπει να διεξάγονται οι διαπραγµατεύσεις για να είναι παραγωγικές και αποδοτικές.

Το µήνυµα όλων των µελών του Συµβουλίου Ασφαλείας µέσα από το κείµενο του ψηφίσµατος για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ είναι ξεκάθαρο. Καταγράφουν έλλειψη προόδου και στασιµότητα στο Κυπριακό και ζητούν από όλες τις πλευρές να εµπλακούν σε «ουσιαστικές διαπραγµατεύσεις προσανατολισµένες προς τα αποτελέσµατα που οδηγούν σε διευθέτηση». Παροτρύνει τις πλευρές και όλους τους συµµετέχοντες να ανανεώσουν την πολιτική τους βούληση και δέσµευση για µια «διευθέτηση υπό την αιγίδα των Ηνωµένων Εθνών όσο το δυνατόν γρηγορότερα». Το Συµβούλιο Ασφαλείας σχολιάζει έµµεσα πλην σαφώς τις «νέες ιδέες» Αναστασιάδη στο Κυπριακό και τις θέσεις της Τουρκίας και της ψευδοκυβέρνησης για αναζήτηση νέας βάσης λύσης πέραν από τη ∆∆Ο, τονίζοντας ότι «τα δύο µέρη θα πρέπει να παραµείνουν προσηλωµένα στην επίτευξη µιας διαρκούς, συνολικής και δίκαιης διευθέτησης βασισµένης σε δικοινοτική, διζωνική οµοσπονδία µε πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσµατα του Συµβουλίου Ασφαλείας», υπογραµµίζοντας ότι «το στάτους κβο δεν είναι βιώσιµο». Το Συµβούλιο Ασφαλείας καλεί επίσης τον Γ.Γ. του ΟΗΕ να ετοιµάσει µέχρι τον Νοέµβριο έκθεση στην οποία να καταγράφει πλέον τις τελικές θέσεις των δύο πλευρών, όπως αυτές ζητούνται να παρουσιαστούν και να ξεκαθαρίσουν για να υπάρξει συµφωνία στους όρους αναφοράς και επανέναρξη των διαπραγµατεύσεων.

Ξεκάθαρο, λοιπόν, το µήνυµα που στέλνεται προς όλες τις πλευρές ότι έχει ήδη εξαντληθεί ο χρόνος περισυλλογής που έχει δώσει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ στους δύο ηγέτες για να καθορίσουν τα επόµενά τους βήµατα και καλούνται στις 9 Αυγούστου να ακολουθήσουν το δρόµο που υποδεικνύει ο ΟΗΕ. ∆ιαφορετικά, θα υπάρξει έκθεση µε τις θέσεις των δύο πλευρών και θα αποδοθούν ευθύνες.

Συνεπώς, στο επόµενο τρίµηνο Αύγουστος – Σεπτέµβριος – Οκτώβριος είτε θα υπάρξουν διαπραγµατεύσεις και σοβαρές προοπτικές για συµφωνία και λύση του Κυπριακού, είτε θα οδηγηθούµε σε οριστικό αδιέξοδο, αναλαµβάνοντας ο καθένας τις ιστορικές του ευθύνες και γνωρίζοντας ότι µε άλυτο το Κυπριακό οδηγούµαστε στην οριστική διχοτόµηση.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy