∆εν πρέπει να αναµένεται καµία κίνηση για επανέναρξη των συνοµιλιών πριν τις προεδρικές εκλογές του 2023

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών κ. António Guterres παραθέτει γεύμα εργασίας στο πλαίσιο της Άτυπης Τριμερούς Διάσκεψης προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη και τον ηγέτη της Τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Ersin Tatar.
  • Η στάση και των δύο πλευρών οδήγησε στο σηµερινό αδιέξοδο
  • Η έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ καταγράφει όχι µόνο τις διχοτοµικές τουρκικές θέσεις, αλλά και τις «νέες ιδέες» του κ. Αναστασιάδη

    Του Μιχάλη Μιχαήλ

 

∆εν πρέπει να αναµένεται οποιαδήποτε κίνηση για λύση του Κυπριακού πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2023, εκτιµούν ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ, Παύλος Παύλου και ο διεθνολόγος Ζήνωνας Τζιάρρας. Την ίδια ώρα, η Κύπρος πολεµά για να περιληφθεί στην έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, αναφορά στη ∆ιζωνική ∆ικοινοτική Οµοσπονδία (∆∆Ο), µε τον Άρη Κωνσταντινίδη, αναπληρωτή καθηγητή ∆ιεθνούς ∆ικαίου στο Πανεπιστήµιο Κύπρου, να τονίζει ότι η αναφορά στη συγκεκριµένη µορφή λύσης είναι χρήσιµη πολιτικά.

Υπενθυµίζεται ότι στην έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ, που κυκλοφορεί ήδη ως επίσηµο έγγραφο του Οργανισµού, δεν γίνεται αναφορά ούτε στην ανάγκη επανέναρξης των διαπραγµατεύσεων από το σηµείο που διακόπηκαν το 2017, αλλά ούτε καν στη βάση λύσης του Κυπριακού, τη ∆∆Ο. Μαζί, µάλιστα, µε τις διχοτοµικές τουρκικές θέσεις καταγράφονται σε παράρτηµα της έκθεσης και όλες οι «νέες ιδέες» του κ. Αναστασιάδη.

Παύλος Παύλου: Αποφασισµένος να φύγει ο Αναστασιάδης µε άλυτο Κυπριακό

Ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ, Παύλος Παύλου, επεσήµανε στη «Χαραυγή» ότι µε τις ενέργειες του Νίκου Αναστασιάδη των τελευταίων τεσσάρων χρόνων φτάσαµε στο σηµείο να παλεύει η Κύπρος να συµπεριληφθεί στις εκθέσεις του Γ.Γ. του ΟΗΕ και στα ψηφίσµατα του Σ.Α. ο όρος ∆∆Ο. Πρόσθεσε ότι εφόσον η ε/κυπριακή πλευρά έπεισε µε όλους τους τρόπους ότι αποφεύγει να κάνει απευθείας αναφορά στη ∆∆Ο, ή όταν αναφέρεται σε αυτήν χρησιµοποιεί τέτοιους όρους και προϋποθέσεις που δεν πείθουν ότι είναι υπέρµαχος αυτής της µορφής λύσης, είναι φυσικό επόµενο να µην υπάρχει κάποιος άλλος που θα διαδραµατίσει αυτόν το ρόλο στη θέση µας, δηλαδή να αγωνιστεί για τη ∆∆Ο.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη ότι δεν έµεινε ενέργεια που δεν την έκανε προκειµένου να προχωρήσει η διαδικασία για επανέναρξη των συνοµιλιών, ο κ. Παύλου είπε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε ακριβώς το αντίθετο, µε ενέργειες που παρεµπόδιζαν τη διαδικασία. Ανέφερε τους χειρισµούς µε τις τριµερείς, µε την ΑΟΖ, τις εισηγήσεις του για χαλαρή ή και αποκεντρωµένη οµοσπονδία, την αλλαγή του συστήµατος σε πρωθυπουργικό και ακόµα πρόσφατα, όπως είπε, την πρότασή του για επιστροφή στο Σύνταγµα του 1960. Όλα αυτά, υπέδειξε ο κ. Παύλου, δυσκόλεψαν την επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγµατεύσεων. Στην παρατήρηση ότι το τελευταίο διάστηµα έγιναν κάποιες αναφορές του Προέδρου στη ∆∆Ο, ο κ. Παύλου σηµείωσε ότι αυτές έγιναν όταν πλέον απέναντί του είχε τον υπέρµαχο της διχοτόµησης, Ερσίν Τατάρ και όχι τον υπέρµαχο της λύσης, Μουσταφά Ακιντζί. Ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ εκτίµησε ότι είναι απίθανο να γίνει οτιδήποτε θετικό που θα αναθερµάνει τη διαδικασία πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2023. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, πρόσθεσε, είναι αποφασισµένος να αποχωρήσει από την προεδρία µε άλυτο το Κυπριακό.

Άρης Κωνσταντινίδης: Πολιτικά έχει σηµασία η αναφορά σε ∆∆Ο

Με δήλωσή του στη «Χαραυγή» ο αναπληρωτής καθηγητής του Τµήµατος Νοµικής του Πανεπιστηµίου Κύπρου και µέλος της διαπραγµατευτικής οµάδας, Άρης Κωνσταντινίδης, τόνισε ότι το θέµα έχει τη νοµική και την πολιτική του πτυχή. Εξήγησε ότι τα ψηφίσµατα του ΟΗΕ κάνουν σαφέστατη αναφορά, όπως και το τελευταίο ψήφισµα του Ιουλίου 2021, στο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, το οποίο δεν είναι άλλο από τη λύση ∆∆Ο. Αυτό, σηµείωσε, δεν αλλάζει εκτός κι αν αλλάξουν τα ψηφίσµατα. Εξήγησε επίσης ότι από νοµικής πλευράς δεν επηρεάζει το πλαίσιο λύσης το εάν θα περιληφθεί ή όχι η αναφορά στη ∆∆Ο. Ωστόσο, σηµείωσε, είναι καλό να επιβεβαιώνεται.

Υπενθύµισε επίσης ότι από το τέλος της δεκαετίας του ’90 µέχρι πρόσφατα, στα ψηφίσµατα για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ δεν γινόταν επανάληψη του πλαισίου λύσης, που είναι η ∆ιζωνική ∆ικοινοτική Οµοσπονδία, χωρίς αυτό να έχει επηρεάσει.

Ο κ. Κωνσταντινίδης σηµείωσε επίσης ότι η διαφορά τού τότε µε το σήµερα έγκειται στο ότι τότε και οι δύο πλευρές στην Κύπρο δήλωναν την πρόθεσή τους για λύση στη βάση της ∆∆Ο, ενώ σήµερα δεν έχουµε αυτή τη θέση από την άλλη πλευρά. Άρα, επεσήµανε, τώρα καθίσταται σηµαντικότερο απ’ ό,τι πριν να υπάρχει αυτή η επιβεβαίωση από το Σ.Α. Τόνισε ότι το Σ.Α. µέσω αυτής της επιβεβαίωσης θα έρχεται να απαντήσει στον Τατάρ ότι παρά τα λεγόµενά του, το Συµβούλιο επιµένει ότι αυτή θα πρέπει είναι η λύση. Κι αυτό δίνει στη λύση ένα υποχρεωτικό χαρακτήρα που δεν εξαρτάται από το αν την θέλουν οι Τ/κύπριοι ή οι Ε/κύπριοι.

Απαντώντας στην ερώτηση αν θα πρέπει να υπάρξει εφησυχασµός, αφού γίνεται αναφορά στα ψηφίσµατα µόνο στο πλαίσιο, ο κ. Κωνσταντινίδης απάντησε ότι θα πρέπει να διαχωρίσουµε τα ψηφίσµατα από τις εκθέσεις του Γενικού Γραµµατέα του ΟΗΕ. ∆ιότι πρόκειται για δύο διαφορετικά πράγµατα. Οι εκθέσεις δεν έχουν νοµική ισχύ, αλλά είναι πολιτικά κείµενα στα οποία περιγράφεται η κατάσταση και γίνεται µια πολιτική εκτίµηση. Προφανώς αυτές οι εκθέσεις επηρεάζουν και το Σ.Α., αλλά ο Γ.Γ. έχει µεγαλύτερη ευχέρεια να κινηθεί πολιτικά, να κάνει ή να µην κάνει αναφορές χωρίς αυτό να επηρεάζει το πλαίσιο λύσης.

Τέλος, σηµείωσε ότι η βάση λύσης θα αλλάξει µόνο αν το Σ.Α. αλλάξει το πλαίσιο λύσης, κάτι το οποίο δεν νοµίζει ότι θα γίνει, αφού οι σύµµαχοι της Κύπρου, χώρες µόνιµα µέλη του Σ.Α., όπως η Ρωσία, η Κίνα, η Γαλλία και οι ΗΠΑ, δεν θα µπουν στη διαδικασία να αλλάξουν κάτι.

Ζήνωνας Τζιάρρας: Η λύση ∆∆Ο, όπως την ξέραµε, έχει τελειώσει

Το γεγονός ότι ο ΟΗΕ φαίνεται να κρατά σταδιακά αποστάσεις από τη ∆ιζωνική ∆ικοινοτική Οµοσπονδία (∆∆Ο), τουλάχιστον λεκτικά, οφείλεται τόσο σε πολιτικούς όσο και τεχνικούς λόγους, ανέφερε στη «Χαραυγή» ο ∆ρ Ζήνωνας Τζιάρρας, διεθνολόγος και συνιδρυτής του Geopolitical Cyprus.

Εξέφρασε την άποψη ότι ο Γ.Γ. του ΟΗΕ και ο ίδιος ο Οργανισµός προσπαθούν να είναι όσο πιο ουδέτεροι µπορούν, αν και αυτό δεν επιτυγχάνεται πάντοτε και δεν ωφελεί πάντοτε τη διαδικασία. Εκτίµησε επίσης ότι µε δεδοµένο ότι η ∆∆Ο δεν αποτελεί πλέον τη µόνη λύση επί τάπητος, ο Γ.Γ. προσπαθεί να χρησιµοποιεί γλώσσα που δεν αποκλείει για το οποιοδήποτε µέρος τη συνέχιση του διαλόγου. Ωστόσο είναι σηµαντικό το ότι στην τελευταία του έκθεση δηλώνει αφοσιωµένος στις παραµέτρους που έχουν τεθεί από τα ψηφίσµατα του Συµβουλίου Ασφαλείας.

Το πολιτικό σκέλος, πρόσθεσε, συνδέεται σαφώς µε το τεχνικό και σχετίζεται µε τη στροφή των Τ/κυπρίων και της Τουρκίας µετά το Κραν Μοντανά προς το µοντέλο λύσης των δύο κρατών ή δύο κυριαρχιών, γεγονός που επέφερε σοβαρό αδιέξοδο. Η στάση αυτή είχε καταλυτικό ρόλο και για την προσέγγιση του ΟΗΕ. Φυσικά, υπέδειξε, το φλερτ και της ε/κυπριακής πλευράς µε διάφορες «νέες ιδέες» που πλησίαζαν στη λογική της συνοµοσπονδίας από το 2017 και εντεύθεν είχε τον δικό του ρόλο στους υπολογισµούς του Γενικού Γραµµατέα.

Είπε ότι πρέπει να θεωρείται δεδοµένο ότι οι µέρες της ∆∆Ο, όπως την έχουµε γνωρίσει µέχρι στιγµής, έχουν τελειώσει και πως οποιαδήποτε νέα προσπάθεια για συνολική λύση θα βρίσκεται σε ένα φάσµα µεταξύ των δύο κρατών και της αποκεντρωµένης οµοσπονδίας.

Υπάρχει όµως και το σενάριο της σταδιακής  διευθέτησης εκτός συνολικού πλαισίου λύσης µε βάση τη λογική των Μέτρων Οικοδόµησης Εµπιστοσύνης ή επιµέρους συµφωνιών, το οποίο φαίνεται να κερδίζει έδαφος. Μια τέτοια προσέγγιση, υπογράµµισε, ενέχει σοβαρούς κινδύνους παγίωσης του στάτους κβο και πρέπει να προσεχθεί. Σηµείωσε ακόµη ότι δεν αναµένεται οποιαδήποτε κίνηση πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2023.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.