Της Νίκης Κουλέρμου
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στην Έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας τον Σεπτέμβρη του 2017 δείχνει το δρόμο για να επιτευχθεί η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο τη λύση του Κυπριακού. Ζητά από τους δύο ηγέτες να αποφασίσουν από κοινού ότι θα προχωρήσουν με την απαραίτητη πολιτική βούληση σε μια διαδικασία που να έχει νόημα. Δε μένει σε αυτή τη γενική τοποθέτηση, αλλά καθορίζει και τι σημαίνει διαδικασία που να έχει νόημα: Να συνεχιστεί η προσπάθεια από εκεί που έμεινε στο Κραν Μοντανά.
Ενα χρόνο μετά την κατάρρευση των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά και η επανέναρξή τους φαίνεται αβέβαιη. Ακόμα και η ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, αναφερόμενη στην επικείμενη επίσκεψη της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, κας Τζέιν Χολ Λουτ, μιλά για τις διερευνητικού χαρακτήρα επαφές της στην Κύπρο και σε άλλα κέντρα λήψης αποφάσεων -Αθήνα, Αγκυρα, Βρυξέλλες- για την «πιθανότητα» επανέναρξης του διαλόγου. Τίποτε δηλαδή δεν είναι σίγουρο… Αλλιώς γιατί να έστελλε την κα Λουτ ο κ. Γκουτέρες;
Ο ΓΓ του ΟΗΕ φαίνεται πως δεν έχει αντιληφθεί από τις επί ένα χρόνο επαναλαμβανόμενες δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη ότι είναι έτοιμος για επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του πλαισίου της 30ής Ιουνίου, όπως αυτό διαμορφώθηκε στις 4 Ιουλίου… Ούτε αν δέχεται πακετοποιημένη διαπραγμάτευση, ούτε αν επιμένει πρώτα στα εσωτερικά θέματα και μετά στα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων ή το ανάποδο… Με τις δημόσιες δηλώσεις του ο κ. Αναστασιάδης πολλές φορές προσπάθησε να κατηγορήσει το ΑΚΕΛ με ρητορικές ερωτήσεις του τύπου αν δέχεται την αποδοχή στρατευμάτων ή τις εγγυήσεις! Μόνο και μόνο για να υπερασπιστεί το αφήγημά του ότι έφταιγαν όλοι οι άλλοι πλην του ιδίου για την κατάρρευση των συνομιλιών…

 
Ενδεδειγμένη πορεία
Το γεγονός παραμένει ένα: Ο ΓΓ του ΟΗΕ με την έκθεσή του τον Σεπτέμβρη του 2017 αλλά και με την έκθεσή του τον Ιούνη του 2018 επιμένει: πρώτον να επαναβεβαιωθούν οι μέχρι στιγμής συγκλίσεις που είχαν επιτευχθεί όλα αυτά τα χρόνια, το πλαίσιο Γκουτέρες και ο μηχανισμός εφαρμογής της λύσης και δεύτερον, στο διαδικαστικό μέρος, να γίνει πακετοποιημένη διαπραγμάτευση των έξι βασικών θεμάτων που εκκρεμούν, τα οποία και καθορίζει: ασφάλεια και εγγυήσεις (στο τραπέζι της διάσκεψης), εδαφικό, περιουσιακό, αποτελεσματική συμμετοχή στα όργανα και αποφάσεις σε ομοσπονδιακό επίπεδο, ισότιμη μεταχείριση Ελλήνων και Τούρκων πολιτών (στο δεύτερο τραπέζι, της διαπραγμάτευσης μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων).
Το ΑΚΕΛ πολλές φορές έχει διατυπώσει τη συμφωνία του με την πιο πάνω προσέγγιση. «Στο σημείο που έχουμε φτάσει αυτή είναι η ενδεδειγμένη πορεία για να φθάσουμε σε αίσιο τέλος και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μήνες προτού εκφραστεί αυτή η θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και πιο συγκεκριμένα από την πρώτη διάσκεψη στη Γενεύη τον Γενάρη του 2017, προτείναμε στον Πρόεδρο να προχωρήσει με ένα παρόμοιο τρόπο. Να προχωρήσει σε άτυπη συζήτηση με τον κ. Ακκιντζί για όλα αυτά τα θέματα. Απλώς εμείς δεν είχαμε συμπεριλάβει το θέμα της ασφάλειας. Να διερευνήσει κατά πόσο υπήρχε έδαφος για συνεννόηση. Αν διαπιστωνόταν κάτι τέτοιο, τότε να επισημοποιούσαν τις συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για να τις ολοκληρώσουν», δήλωσε εκ νέου από τις Βρυξέλλες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, για να εξηγήσει ότι όλα τα κεφάλαια του Κυπριακού βρίσκονται πλέον σε προχωρημένο στάδιο σύγκλισης. Απομένουν μόνο δύο τρία βασικά ζητήματα σε κάθε ένα από τα έξι κεφάλαια.
Υπενθύμισε ότι στην Έκθεσή του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ υπογραμμίζει ότι ακόμα και αυτά τα ζητήματα είναι σχεδόν λυμένα, με εξαίρεση το περιουσιακό, όπου παραμένουν ακόμα ουσιαστικά θέματα προς επίλυση.

 

«Η χωριστή διαπραγμάτευση έχει φθάσει στα όριά της»
Ο Α. Κυπριανού διευκρίνισε ότι αν τα έξι κεφάλαια συμφωνηθούν, υπάρχουν ακόμα αρκετά ζητήματα που εκκρεμούν, μικρότερης σημασίας, που θα είναι πιο εύκολο μετά να συμφωνηθούν.
Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο επιβάλλεται η πακετοποιημένη διαπραγμάτευση. Διαφορετικά, όπως εξήγησε, η χωριστή διαπραγμάτευση του κάθε κεφαλαίου έχει φθάσει πλέον στα όριά της. Η διασυνδεδεμένη διαπραγμάτευση όσων απέμειναν δίνει καλύτερη δυνατότητα επιτυχούς κατάληξης. Επιπλέον, με τη συζήτηση υπό μορφή πακέτου ξεπερνιέται και το πρόβλημα που πλέον βρίσκουμε συνεχώς μπροστά μας -τι συζητούμε πρώτα και τι αφήνουμε για μετά. Επ’ αυτού υπενθύμισε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης άφηνε για το τέλος το θέμα της εκτελεστικής εξουσίας, ενώ το ίδιο έπραττε ο κ. Ακκιντζί με το ζήτημα της Μόρφου. Κάποια στιγμή ο Πρόεδρος πρόταξε το κεφάλαιο της ασφάλειας και το εδαφικό προτού συζητηθούν τα υπόλοιπα, ενώ ο κ. Ακκιντζί ζήτησε χρονοδιάγραμμα λήξης…
Σε ό,τι αφορά στο πλαίσιο Γκουτέρες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ επανέλαβε ότι αυτό είναι ένα και ότι οι όποιες παρατηρήσεις υπάρχουν επί του πλαισίου θα ξεκαθαρίσουν μόνο αν επαναρχίσει η διαδικασία.
Για την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, με στόχο να καταλήξουμε το συντομότερο σε συμφωνία, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ προτείνει ότι η διεθνής κοινότητα στο σύνολό της πρέπει να ενθαρρύνει όλους τους εμπλεκόμενους να συνεργαστούν. Πρωτίστως την Τουρκία που έχει και την κύρια ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση στο Κυπριακό και μετά τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, οι οποίοι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν τα τεράστια οφέλη που θα προκύψουν για την Κύπρο και τον κυπριακό λαό από μια δίκαιη και σωστή λύση.