Αύριο στο τέρμα της οδού Λήδρας, στις 7 μ.μ.

Πάνω από 40 οργανώσεις και από τις δύο κοινότητες ανάβουν κεριά και ενώνουν τα χέρια σε μια ανθρώπινη αλυσίδα το απόγευμα της Πέμπτης, στις 7, διαμέσου του οδοφράγματος της οδού Λήδρας.

Υψώνουν τη φωνή τους ενάντια στην ανέγερση του πυρηνικού σταθμού στο Άκκουγιου έχοντας υπόψιν τις καταστροφικές συνέπειες για τον άνθρωπο και το περιβάλλον τόσο από το ατύχημα στο Τσέρνομπιλ πριν 32 χρόνια όσο και από το ατύχημα στη Φουκουσίμα το 2011.

Οι συνδιοργανωτές της εκδήλωσης, σε χθεσινή διάσκεψη Τύπου, υπενθύμισαν ότι στην περίπτωση του Τσέρνομπιλ παρατηρήθηκε τεράστια αύξηση περιπτώσεων καρκίνου του θυρεοειδούς και πολλά νεογέννητα μωρά εξακολουθούν να παρουσιάζουν γενετικές ανωμαλίες. Το ζήτημα αφορά πολλές ανθρώπινες ζωές που χάνονται και πολλές άλλες μη αναστρέψιμες συνέπειες για την υγεία των ανθρώπων και το περιβάλλον.

Το ερώτημα αν μπορεί η πυρηνική τεχνολογία να διασφαλίσει την ασφάλεια των πυρηνικών σταθμών και ιδιαίτερα όταν οι εγκαταστάσεις θα βρίσκονται σε μια σεισμογενή περιοχή όπως το Άκκουγιου, απαντάται από το ατύχημα της Φουκουσίμα, όπου το ατύχημα προκλήθηκε μετά από σεισμό 9 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ και όπου οι συνέπειες από τη διαρροή της ακτινοβολίας στη θάλασσα και τον αέρα θα είναι μόνιμες και αναμένεται να επηρεάσουν τους ανθρώπους και το περιβάλλον για τις επόμενες δεκαετίες. H Κύπρος και η πρωτεύουσά της βρίσκονται πολύ πιο κοντά στο Άκκουγιου από ό,τι η Άγκυρα και η Μυρσίνη που είναι η εγγύτερη τουρκική πόλη. Σύμφωνα με την επιστημονική μελέτη που έγινε από το Ινστιτούτο Κύπρου σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Χημείας Μαξ Πλανκ της Γερμανίας, κατόπιν προσομοίωσης του ατυχήματος της Φουκουσίμα, οι επιπτώσεις στην Κύπρο θα είναι τεράστιες. Η Κύπρος θα είναι στο μάτι της καταστροφής, θα είναι το πρώτο θύμα.

Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης

Μεταξύ των συνδιοργανωτών της εκδήλωσης (η λίστα συμμετοχής -υπερβαίνει τους 40είναι ανοικτή για όσους επιθυμούν) είναι: ΑΚΕΛ Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Κόμμα Νέα Κύπρος (YKP) Κόμμα Ενωμένη Κύπρος (BKP) Αριστερό ΚίνημαΚόμμα Κύπρου (KSP) ΠΕΟ ΕΔΟΝ Νεολαία Οικολόγων Γυναικείο Κίνημα ΠΟΓΟ Οικολογικό Κίνημα Γυναικών Περιβαλλοντική Κίνηση ΚΥΠΡΟΥ Πλατφόρμα Ενωμένη Κύπρος Unite Cyprus Now Φίλοι του Ακάμα Οικολογική Κίνηση Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών Προοδευτική Τεχνικής Bi-Communal Peace Initiative «United Cyprus» Cyprus Green Action Group Ένωση Κυπρίων Συγγραφέων και Καλλιτεχνών Σύνδεσμος Βιολόγων Ανεξάρτητος Δρόμος Πολιτιστικό Κέντρο ”Μπαράκα” KTÖS – Ktoeos – KTAMS DEV-IS BES Ένωση Τουρκοκυπρίων Ιατρών Περιβαλλοντικό Κίνημα Λάρνακας Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου BirdLife Cyprus Παγκύπρια Ένωση Επιστημόνων Χημικών Επιμελητήριο Μηχανικών Περιβάλλοντος Ιστορικό και Πολιτιστικό Ίδρυμα Αρίφ Χασάν Ταχσίν Σύλλογος Queer Κύπρου Cyprus Anti-Nuclear Platform Basn-sen Πολιτιστικό Κέντρο Μπόραν ΕΤΕΚ Νέα Διεθνιστική Αριστερά.

Νίκη Κουλέρμου