Ένα μωρό ξεχασμένο για 4 ολόκληρα χρόνια στο Μακάρειο Νοσοκομείο

Ρεπορτάζ απο τον τηλεοπτικό σταθμό Αντέννα - 2016

Πηγαινοέρχεται, σύμφωνα με μαρτυρίες, στους διαδρόμους της εντατικής μονάδας και περιμένει εκείνη την στιγμή που θα μπορέσει και αυτό όπως και όλα τα άλλα παιδιά που κατά καιρούς νοσηλεύονται, να φύγει και να πάει σε ένα σπίτι.

Η Τατιάνα Ηρακλέους μας θυμίζει μέσα από το προσωπικό της προφίλ την ιστορία του μικρού αγοριού που ζεί απο την μέρα που γεννήθηκε στο Μακάρειο Νοσοκομείο.

«Ένα μωρό ξεχασμένο για 4 ολόκληρα χρόνια στο Μακάρειο Νοσοκομείο

Υπηρεσίες Ακοινώνητης Αδιαφορίας…

Ναι αυτό θα ήταν το λιγότερο που θα μπορούσα να χαρακτηρίσω αυτό το σαθρό πράγμα, που ονομάζεται Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας!
Σαθρό και εγκληματικά αδιάφορο! Και αυτό δεν είναι κάτι που φτιάχνεται! Αυτό θέλει γκρέμισμα και ξανά κτίσιμο!

Στις 2 Απριλίου 2018, βρέθηκα στο Μακάρειο Νοσοκομείο για μια μικροεπέμβαση που έπρεπε να κάνει ο γιος μου. Εκεί λοιπόν στους διαδρόμους του νοσοκομείου, γνώρισα ένα παιδάκι. Την πρώτη μέρα που το είδα του χαμογέλασα και πρόθυμα έμεινε για λίγα λεπτά μαζί μου να παίξουμε. Την επόμενη ημέρα που τον ξαναείδα στους διαδρόμους του νοσοκομείου και του μίλησα, έτρεξε στην αγκαλιά μου.

Κοίταξα να δω από ποιον συνοδευόταν, αλλά μόνο προσωπικό του νοσοκομείου υπήρχε εκεί. Άρχισα να ρωτώ για το παιδάκι… Τα όσα έμαθα στη συνέχεια, μετά από έρευνά μου, για το μωρό αυτό ήταν τραγικά και τα αναπάντητα ερωτήματα που δημιουργήθηκαν εκατοντάδες…για τη νομοθεσία, για τον ρόλο των υπηρεσιών…

Ήταν το ίδιο εκείνο παιδάκι, που πριν 2 χρόνια έγινε ολόκληρο σούσουρο στα κανάλια, πως ζούσε στο Μακάρειο, ενώ θα μπορούσε κάλλιστα να ζει σε μια οικογένεια.
Βρήκα τα εκατοντάδες δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν το 2016…

Ένα από τα δημοσιεύματα ήταν και το πιο κάτω της δημοσιογράφου του Αντ1, Ευγενίας Σέργη:
«Ο μικρός γεννήθηκε στο Μακάρειο Νοσοκομείο πριν από δύο χρόνια με σύνδρομο συγγενούς κεντρικού υποαερισμού, μία σπάνια πάθηση από την οποία αυτή τη στιγμή πάσχουν σε ολόκληρο τον κόσμο μόλις 200 παιδιά.

Μπορεί να χρειάζεται αυξημένη φροντίδα, όμως αυτό, όπως μας επιβεβαιώνουν οι γιατροί, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του.

Και όμως, από την μέρα που γεννήθηκε, σπίτι του, όπως βλέπετε και στις εικόνες που εξασφάλισε ο ΑΝΤ1, είναι το Μακάρειο Νοσοκομείο.

Όπως δήλωσε ο Εντατικολόγος Παίδων του Μακάρειου Νοσοκομείου Θανάσης Αθανασίου, “το αγοράκι νοσηλεύεται από τη μέρα που γεννήθηκε σχεδόν δυόμιση χρόνια. Είχε πάει για ένα μικρό χρονικό διάστημα στο σπίτι του και πάσχει από σύνδρομο συγγενούς κεντρικού υποαερισμού, δηλαδή το παιδί ξεχνά να αναπνεύσει όταν κοιμάται γι αυτό το λόγο όταν κοιμάται χρειάζεται υποστήριξη αναπνευστικής συσκευής. Το παιδάκι αυτή τη στιγμή είναι στο νοσοκομείο, ζει κάτω από το τεχνητό φως, δεν έχει δει ήλιο ούτε ξέρει τι είναι το σκοτάδι χρειάζεται μία αγκαλιά, θέλει ησυχία και οικογενειακή θαλπωρή. Το μωρό μπορεί να νοσηλευτεί στο σπίτι”.

Την κηδεμονία του παιδιού έχουν οι γονείς του. Αν και είναι δύο ετών, το Γραφείο Ευημερίας, σύμφωνα με την Διευθύντρια της υπηρεσίας, ενημερώθηκε μόλις πριν από μερικά 24ωρα για την περίπτωσή του.

Όπως είπε η Διευθύντρια Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας Τούλα Κούλουμου, “πραγματικά ενημερώθηκα και ‘γω πριν μερικές μέρες για το όλο ζήτημα. Είχα και μία συνεννόηση με τον προϊστάμενο εκεί και όντως έχουμε κινήσει τις διαδικασίες τόσο σε σχέση με τους γονείς όσο και σε σχέση με τον εντοπισμό οικογένειας, η οποία να μπορεί να αναλάβει το παιδί το ταχύτερο δυνατό.

Για μας έχει τεθεί ως προτεραιότητα όμως. Υπάρχουν κάποια ζητήματα τα οποία θα πρέπει να συζητηθούν, υπάρχουν κάποιες αντικειμενικές δυσκολίες τις οποίες προσπαθούμε να ξεπεράσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε το παιδί”.

Το Υπουργείο Υγείας όταν ενημερώθηκε για το περιστατικό πήρε την απόφαση το παιδάκι να παραμείνει στο νοσοκομείο παρόλο που δεν χρειάζεται νοσηλεία σε νοσοκομείο μέχρι να εξευρεθεί λύση.

“Το Υπουργείο Υγείας και το Μακάρειο ενδιαφέρθηκε για το παιδάκι παρόλο που η κατάσταση της υγείας του δεν επιβάλει νοσηλεία στο Μακάρειο Νοσοκομειο. Αυτό το θέμα θα πρέπει να απασχολήσει το Γραφείο Ευημερίας”, δήλωσε η Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας Χριστίνα Γιαννάκη.

Αγαπημένα πρόσωπα του μικρού, το νοσηλευτικό προσωπικό και οι γιατροί. Είναι με αυτούς που περνά την καθημερινότητά του.

Πηγαινοέρχεται, σύμφωνα με μαρτυρίες, στους διαδρόμους της εντατικής μονάδας και περιμένει εκείνη την στιγμή που θα μπορέσει και αυτό όπως και όλα τα άλλα παιδιά που κατά καιρούς νοσηλεύονται, να φύγει και να πάει σε ένα σπίτι.»

Εννοείται πως τότε που το θέμα ήρθε στην επιφάνεια, όλοι οι «ευαίσθητοι και τρυφεροί» έκαναν δηλώσεις, υποδείξεις, θύμωναν με την κατάσταση, καταδίκαζαν…

Πόση υποκρισία!
…και μετά… η γνωστή σιωπή!
Το αγόρι ξεχάστηκε ξανά! Έγινε και πάλι ένας αριθμός φακέλου, στα συρτάρια κάποιου/ας λειτουργού!

4 ολόκληρα χρόνια, ένα μωρό ζει σε ένα νοσοκομείο!

4 ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΧΡΟΝΙΑ!!!!

ΚΑΜΙΑ δικαιολογία δεν είναι αποδεκτή! ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ!

Με βάση τη νομοθεσία, η Διευθύντρια των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας αναλαμβάνει τη φροντίδα και προστασία των παιδιών σε περιπτώσεις κατά τις οποίες οι γονείς εγκαταλείπουν ή δεν είναι σε θέση να εκτελέσουν τις γονικές τους υποχρεώσεις. Παράλληλα η ανάληψη της φροντίδας ενός παιδιού, εξυπακούει τη μετακίνησή του από το περιβάλλον στο οποίο ζει και την τοποθέτησή του σε ανάδοχη οικογένεια (κατά προτίμηση συγγενική, εφόσον κρίνεται κατάλληλη) ή σε ίδρυμα παιδικής προστασίας.

Όλες οι περιπτώσεις που είχαν τραγική κατάληξη τα τελευταία χρόνια, είτε με θανάτους είτε με αμέλεια, ήταν περιπτώσεις που παρακολουθούνταν από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας! Και φυσικά χωρίς να βρίσκεται ΠΟΤΕ αυτός ή αυτή που δεν έκανε σωστά τη δουλειά του!

Ας μην περιμένουμε τη στιγμή που θα πρέπει να ζητήσουμε «συγγνώμη» για όσα δεν έγιναν…
Κάνω έκκληση, σε όλους τους φίλους δημοσιογράφους, να φέρουμε ξανά το θέμα στην επιφάνεια!

Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια, σε τέτοια εγκλήματα, γιατί περί εγκλήματος πρόκειται!!!»

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy