Ένα βήμα πριν το «ναι» η ΕΔΕΚ, ενώ η Αλληλεγγύη κάνει δεύτερες σκέψεις

Κρίσιμο σαρανταοκτάωρο για τον κρατικό προϋπολογισμό

 

Φουντώνει το παρασκήνιο ενόψει της συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου, στην οποία θα τεθεί προς ψήφιση (για δεύτερη φορά) ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2021.

Η σημερινή και η αυριανή μέρα θεωρούνται κρίσιμες, αφού αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις οι οποίες θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τη στάση των κομμάτων. Συγκεκριμένα, σήμερα το πρωί θα συνέλθει η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, η οποία θα εξετάσει τις τροπολογίες των κομμάτων. Ένα από τα θέματα τα οποία αναμένεται να απασχολήσουν έντονα την Επιτροπή είναι η απόφαση της κυβέρνησης για επαναφορά των κονδυλίων για τις ιδιωτικοποιήσεις στον αναθεωρημένο προϋπολογισμό. Επίσης, σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, στην οποία αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις στη βάση των διαβουλεύσεων που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες μέρες με τα κόμματα, ενώ αύριο αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις από τα συλλογικά όργανα της ΕΔΕΚ και της Συμμαχίας.

Σημειώνεται ότι χθες ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, πραγματοποίησε νέα συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, στην παρουσία του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και του Υπουργού Οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη. Μάλιστα μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι «η ολοκλήρωση της προσπάθειάς μας βρίσκεται ένα ακόμα βήμα πιο κοντά», προσθέτοντας ότι η ΕΔΕΚ αναμένει την επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης για να προχωρήσει στη λήψη αποφάσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΔΕΚ βρίσκεται ένα βήμα πριν το «ναι» στην ψήφιση του προϋπολογισμού, ενώ στην ίδια θέση βρίσκεται επίσης η Συμμαχία. Ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξουν διαφοροποιήσεις μεμονωμένων βουλευτών, όπως ο Ηλίας Μυριάνθους, ο οποίος είναι απογοητευμένος με την αρνητική απάντηση του Υπουργού Οικονομικών στο ενδεχόμενο αλλαγής της νομοθεσίας των εκποιήσεων.

Εν τω μεταξύ, κόμματα και βουλευτές που είχαν ψηφίσει τον προϋπολογισμό την πρώτη φορά είναι ενοχλημένοι με τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και της ΕΔΕΚ. Μάλιστα, η Αλληλεγγύη άφησε αιχμές για αλισβερίσι ενόψει των βουλευτικών εκλογών, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση «είναι επιρρεπής σε δοσοληψίες». Ανακοίνωσε επίσης ότι κάνει «δεύτερες σκέψεις», προσθέτοντας ότι «δεν είναι δίκαιο ούτε πολιτικά ορθό η κυβέρνηση να παραγνωρίζει αυτούς που στήριξαν τον προϋπολογισμό και να δίνει πλεονέκτημα σε αυτούς που τον καταψήφισαν».

Έβγαλαν από το ψυγείο νομοσχέδιο του 2019

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο ΔΗΣΥ επιχειρεί να διασκεδάσει τις αντιδράσεις για την αρνητική απάντηση του Υπουργού Οικονομικών στο ενδεχόμενο αλλαγής της νομοθεσίας των εκποιήσεων. Προς αυτή την κατεύθυνση έβγαλε από το ψυγείο νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε τον Ιανουάριο του 2019, δηλαδή πριν δύο χρόνια, και το οποίο προνοεί τη δημιουργία «ειδικής δικαιοδοσίας» στα πλαίσια του Επαρχιακού Δικαστηρίου, για ταχύτερη εξέταση διαφορών μεταξύ των τραπεζών και των δανειοληπτών καθώς και για εξέταση υποθέσεων που αφορούν τα αξιόγραφα. Για συζήτηση του νομοσχεδίου ορίστηκε έκτακτη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών για την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.