Εναλλακτικός ενεργειακός διάδρομος η Ανατολική Μεσόγειος

Κυπριακό, Ανατολική Μεσόγειο και Ουκρανία συζήτησαν Κασουλίδης – Σούκρι

Η ΕΕ αναγνωρίζει ότι η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ως ένας εναλλακτικός ενεργειακός διάδρομος, τόσο για τη μεταφορά φυσικού αερίου όσο και για καθαρότερες πηγές ενέργειας, όπως το πράσινο υδρογόνο και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέσω ηλεκτρικής διασύνδεσης, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης μετά από τη συνάντηση που είχε στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι. Η Αίγυπτος, είπε, ως οικοδεσπότης της COP 27, δεν μπορεί παρά να έχει κεντρικό ρόλο σε όλες τις υπό εξέταση επιλογές.

Στη συνάντηση οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης την τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία και «τις δραματικές συνέπειές της από την ενέργεια στην επισιτιστική ασφάλεια, οι οποίες προσθέτουν στις προκλήσεις που έχουν σημαντική επίδραση στην περιοχή μας. Το γεγονός αυτό καθιστά τη συνεργασία μας ακόμη πιο επιτακτική», πρόσθεσε ο κ. Κασουλίδης.

Αναφερόμενος στο Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι «τέτοιες συνέργειες είναι κεντρικής σημασίας και σχηματισμοί όπως το επιτυχημένο παράδειγμα του EMGF, του οποίου η Κύπρος προεδρεύει φέτος, είναι λαμπρά παραδείγματα περιφερειακής πολυμερούς συνεργασίας, βασισμένης σε αρχές και κοινά στρατηγικά συμφέροντα».

Αναφερόμενος στη διακυβερνητική συνάντηση των δύο χωρών, ο ΥΠΕΞ είπε ότι σημαντικό μέρος της συζήτησής τους αφιερώθηκε στις γόνιμες διμερείς σχέσεις, δεδομένου ότι ως Υπουργοί Εξωτερικών έχουν εντολή από τους Προέδρους τους να ηγηθούμε των προετοιμασιών του 2ου G2G που θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο αυτό το φθινόπωρο.

Όσον αφορά στη γεωγραφική περιοχή των δύο χωρών, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι αξιολόγησαν τις πρόσφατες εξελίξεις σε θέματα περιφερειακής συνεργασίας και τις ιδιαίτερες προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι επανέλαβε τη σημασία του υπεύθυνου και σταθεροποιητικού ρόλου της Αιγύπτου έναντι της Λιβύης και της κρίσιμης συμβολής της όσον αφορά όλες τις πτυχές της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας.

 

Στρατηγικό προπύργιο η Αίγυπτος
Ο Κύπριος ΥΠΕΞ είπε ότι η Αίγυπτος είναι ένα στρατηγικό προπύργιο στην περιοχή και ένας σημαντικός εταίρος και τόνισε ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να στηρίζει ενεργά τη διατήρηση μιας καλής δυναμικής στις σχέσεις ΕΕ – Αιγύπτου.
Περαιτέρω, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι του δόθηκε η ευκαιρία να ενημερώσει τον κ. Σιαμεχ για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και να τον ευχαριστήσει για την πολύτιμη, συνεχή και ακλόνητη υποστήριξη της Αιγύπτου.
Συνέχισε, λέγοντας ότι η συνάντηση ήταν μια ακόμη καλή ευκαιρία για τον απολογισμό της τριμερούς συνεργασίας με την Ελλάδα και ότι είχε την ευκαιρία να αναλύσει λεπτομερώς και να ενημερώσει για το διορισμό του Γενικού Γραμματέα της Τριμερούς Γραμματείας στην Κύπρο.

 

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.