Το Ημερολόγιο 2019 του ΑΚΕΛ Λάρνακας είναι μια εξαιρετική έκδοση για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι

Σε μια περίοδο που ο φασισμός σηκώνει και πάλι κεφάλι, το καθήκον των ανθρώπων της δημοκρατίας και της προόδου είναι διπλάσιο απέναντι στην κοινωνία αλλά και απέναντι σε αυτούς που πέθαναν πολεμώντας το τέρας του φασισμού. Σε αυτό το πλαίσιο η επαρχιακή επιτροπή του ΑΚΕΛ Λάρνακας απευθύνεται στην κοινωνία με μια εξαιρετική έκδοση ενόψει του νέου χρόνου. Το Ημερολόγιο 2019 του ΑΚΕΛ Λάρνακας στέλνει το μήνυμα ότι η πάλη απέναντι στο φασισμό πρέπει να διεξάγεται 365 μέρες το χρόνο. Η έκδοση περιστρέφεται γύρω από τα πιο εμβληματικά θύματα του φασισμού στη Λάρνακα, τους τέσσερις ήρωες του Αϊ-Γιάννη που δολοφονήθηκαν από τους πραξικοπηματίες στις 15 Ιουλίου του 1974, όταν η προδοσία μεταπηδούσε από το σχεδιασμό στην εκτέλεση. Στις σελίδες του θα συναντήσει κανείς σπουδαίες φωτογραφίες διανθισμένες με ποίηση και διάχυτο το αντιφασιστικό μήνυμα παντού.

 

 

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2019

Αχιλλέας Κουρτελλής
Γεννήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 1950 στη Λάρνακα. Ήταν μέλος της ΕΔΟΝ και της ΠΕΟ. Γαλουχημένος στα ιδανικά της Αριστεράς υπερασπίστηκε τη Δημοκρατία και δολοφονήθηκε από τους φασίστες πραξικοπηματίες στις 15 Ιουλίου 1974 στην πλατεία Ακρόπολης στη Λάρνακα. Είναι ένας από τους τέσσερις ήρωες του Αϊ-Γιάννη. Ήταν ο μικρότερος από τα εφτά παιδιά της οικογένειας και εργαζόταν ως πλανοδιοπώλης. Τα όνειρά του για τη ζωή και την οικογένειά του σταμάτησαν στις 15 Ιουλίου 1974 από τις σφαίρες των φασιστών δολοφόνων πραξικοπηματιών.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2019
Τιμή στους ήρωες της Αντίστασης και της Ελευθερίας
Η σελίδα του Φεβρουαρίου 2019 είναι αφιερωμένη στις εκδηλώσεις τιμής στους τέσσερις ήρωες του Αϊ-Γιάννη. Δήλωσαν παρόντες στο μεγάλο ραντεβού με την ιστορία όπως όλοι οι ήρωες της Αντίστασης και της Ελευθερίας, οι οποίοι, γαλουχημένοι σε υψηλά ιδανικά, σε αρχές και αξίες, πότισαν με το αίμα τους το δέντρο της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και της Νομιμότητας δίνοντας τη ζωή τους για να μην περάσει ο φασισμός.

ΜΑΡΤΙΟΣ 2019
Γεώργιος Αδάμου Χατζηστεφανής
Γεννήθηκε στις 5 Μαρτίου 1928 στη Λάρνακα. Ήταν μέλος του ΑΚΕΛ. Συνειδητός αγωνιστής, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα για υπεράσπιση της Δημοκρατίας, δολοφονήθηκε στις 15 Ιουλίου 1974 από τους φασίστες πραξικοπηματίες στην πλατεία της Ακρόπολης στη Λάρνακα. Ήταν ο μεγαλύτερος σε ηλικία από τους τέσσερις του Αϊ-Γιάννη και ο μεγαλύτερος από τα τρία παιδιά της οικογένειας. Ήταν εργάτης στις οικοδομές που πάλευε για το μεροκάματο. Οι δολοφόνοι πραξικοπηματίες σταμάτησαν τη ζωή του και στέρησαν από την Αντριάνα το σύντροφό της και από τις τρεις κόρες του, Άννα, Νίτσα και Δώρα τον αγαπημένο τους πατέρα.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2019
Αντριάνα Χαραλάμπους
Η Αντριάνα Χαραλάμπους, μητέρα του Γεώργιου Χαραλάμπους, έφυγε από τη ζωή το 2001 με τον πόνο των δολοφονημένων παλικαριών της από τους πραξικοπηματίες στις 15 Ιουλίου 1974, όπως τόσες άλλες μάνες παλικαριών που αντιστάθηκαν στο φασιστικό πραξικόπημα. Η Αντριάνα καταδίκαζε καθημερινά τη μεγάλη προδοσία και ζητούσε τη δικαίωση της θυσίας των παλικαριών μας.

ΜΑΪΟΣ 2019
Αντίσταση στο φασισμό
Ο Μάιος είναι αφιερωμένος μ’ ένα ανθολόγιο φωτογραφιών στην ανάγκη της ανθρωπότητας να αντισταθεί πάση θυσία στο φασισμό. Ο φασισμός, όπως σημειώνεται, κληροδότησε στην ανθρωπότητα χρόνια φρίκης, εκατομμύρια χαμένες ζωές, ανάπηρους και ακρωτηριασμένους, αγνοούμενους και ορφανά, ερείπια, βασανιστήρια και εκτελέσεις. Κληροδότησε τα κολαστήρια του Άουσβιτς και την αρρωστημένη ιδεολογία τους και στον τόπο μας άφησε πίσω του το πραξικόπημα και την καταστροφή. Οι αντιφασιστικοί αγώνες των λαών είναι ιερή παρακαταθήκη στους δημοκρατικούς και προοδευτικούς ανθρώπους να απομονώσουν και να τσακίσουν το τέρας του νεοφασισμού που σήκωσε κεφάλι.

ΙΟΥΝΙΟΣ 2019
Γιώργος Χαραλάμπους
Γεννήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 1957 στη Λάρνακα και ήταν μέλος της ΕΔΟΝ. Ήταν ένας από τους τέσσερις ήρωες του Αϊ-Γιάννη που δολοφονήθηκαν στην πλατεία Ακρόπολης στις 15 Ιουλίου 1974 από τους φασίστες. Στα 16 του μόλις χρόνια δεν κοντοστάθηκε μπροστά στο καθήκον της υπεράσπισης της Δημοκρατίας και το πλήρωσε με τη ζωή του. Ήταν το πέμπτο από τα έξι παιδιά του Χαράλαμπου και της Αντριάνας Χαραλάμπους.

ΙΟΥΛΙΟΣ 2019
Η μεγάλη προδοσία
Το ημερολόγιο του Ιουλίου 2019 δεν θα μπορούσε σε αυτή την έκδοση να φιλοξενεί οτιδήποτε άλλο εκτός από τη μεγάλη προδοσία του Ιουλίου του 1974. Στις 8:20 το πρωί εκδηλώνεται το προδοτικό πραξικόπημα της Χούντας και της ΕΟΚΑ Β’, που άνοιξε την πόρτα στον Τούρκο εισβολέα και σκόρπισε το θάνατο και την καταστροφή στην Κύπρο και το λαό της. Χιλιάδες παλικάρια δολοφονήθηκαν γιατί υπερασπίστηκαν τη Δημοκρατία και την Ελευθερία. Η Κύπρος ακόμα πληρώνει το βαρύ τίμημα της φασιστικής βίας.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2019
Αντρέας Θεοδοσίου
Ο νεαρότερος από τους τέσσερις ήρωες του Αϊ-Γιάννη ήταν μόλις 14 ετών όταν δολοφονήθηκε από τους φασίστες την ημέρα του πραξικοπήματος. Γεννημένος στις 30 Ιουλίου 1960 στη Λάρνακα ήταν μαθητής και μέλος της ΕΔΟΝ. Στα 14 του χρόνια αψήφησε τον κίνδυνο και βγήκε στους δρόμους για να υπερασπιστεί τη Δημοκρατία. Ήταν το μικρότερο από τα τρία παιδιά του Θεοδόση και της Πετρούς Θεοδοσίου.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2019
Μας φοβούνται και μας σκοτώνουν
Άλλο ένα αφιέρωμα στους τέσσερις του Αϊ-Γιάννη μαζί με περίφημους στίχους από τον Τάσο Λειβαδίτη: «Μας φοβούνται και μας σκοτώνουν. Φοβούνται τον ουρανό που κοιτάζουμε, φοβούνται τα λόγια που λέμε οι δυο μας με φωνή χαμηλωμένη, φοβούνται τα λόγια που θα λέμε αύριο όλοι μαζί, μας φοβούνται αγάπη μου. Και όταν μας σκοτώνουν, νεκρούς μάς φοβούνται πιο πολύ».

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2019
Η Αλέιδα Γκεβάρα στο Μνημείο των Ηρώων του Αϊ-Γιάννη
Η κόρη ενός από τους μεγαλύτερους επαναστάτες και πολέμιους του φασισμού στην ιστορία στέκεται ενώπιον του Μνημείου των Ηρώων του Αϊ-Γιάννη στη Λάρνακα και καταθέτει στεφάνι. Στις 8 Ιουλίου 2017 η Αλέιδα Γκεβάρα, κόρη του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, καταθέτει στεφάνι στο μνημείο των παλικαριών που θυσιάστηκαν για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2019
Οι οικογένειες των ηρώων δεν ξεχνούν
Συγγενείς των ηρώων του Αϊ-Γιάννη με την Αλέιδα Γκεβάρα, την ε.γρ. του ΑΚΕΛ Λάρνακας, τον πρέσβη της Κούβας και αντιστασιακούς συναγωνιστές των ηρώων στέκονται περήφανα μπροστά από το Μνημείο των Ηρώων.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2019
Οι αθάνατοι ήρωες προστάζουν «Όχι στο φασισμό»
Το Ημερολόγιο τελειώνει με το μήνυμα των αθάνατων ηρώων της Δημοκρατίας από τον τάφο: «Όχι στο φασισμό». Και με Γιάννη Ρίτσο: «Εδώ πέσαμε. Παιδιά του λαού. Εμείς μερτικό δεν ζητήσαμε. Τίποτα. Μόνο θυμηθείτε το: Αν η ελευθερία δεν βαδίσει στ’ αχνάρια του αίματός μας, εδώ θα μας σκοτώνουν κάθε μέρα…»