Εναντίον κάθε πρότασης υπέρ εργαζόμενων και ευάλωτων ομάδων τάσσονται ΠτΔ και ΔΗΣΥ

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού δεν έκανε αποδεχτή καμία πρόταση, καμία εισήγηση που είναι υπέρ των εργαζομένων, υπέρ των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, υπέρ των ατόμων με αναπηρίες, αναφέρει σε γραπτή δήλωση του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Φακοντής.

Προσθέτει πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ αποδεικνύουν για άλλη μια φορά με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι τάσσονται εναντίον κάθε πρότασης υπέρ των εργαζόμενων και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, αλλά ότι έχει να κάνει με την προστασία του μεγάλου κεφαλαίου και των τραπεζών σπεύδουν να το προωθήσουν με ταχύτητα φωτός.

Αυτούσια η δήλωση του Ανδρέα Φακοντή:

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προχώρησε στην αναπομπή σειράς νόμων που ψηφίστηκαν μετά από προτάσεις νόμου ή τροποποιήσεις σε νομοσχέδια, τις οποίες εισηγήθηκε το ΑΚΕΛ, αλλά και άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για την τροπολογία επί του κυβερνητικού νομοσχεδίου για την παροχή επιδόματος ασθενείας σε άτομα που συμπληρώνουν το 63ο  έτος της ηλικίας τους και επιλέγουν να μην συνταξιοδοτηθούν πρόωρα. Η τροπολογία της πλειοψηφίας των κοινοβουλευτικών κομμάτων σκοπό είχε την απάλειψη των πρόσθετων προϋποθέσεων που θέτει η εκτελεστική εξουσία προκειμένου να καταστεί δικαιούχος επιδόματος ασθενείας ασφαλισμένος στο ΤΚΑ, ο οποίος συμπληρώνει το 63ο έτος της ηλικίας του και επιλέγει να μην συνταξιοδοτηθεί πρόωρα.

Επίσης, ο ΠτΔ ανέπεμψε την πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ σκοπός της οποίας είναι να μπορούν να καταστούν δικαιούχοι του ανεργιακού επιδόματος, άτομα άνω των 63 ετών, οι οποίοι είναι προσωρινά άνεργοι και δεν αιτούνται να λάβουν πρόωρα θεσμοθετημένη σύνταξη, νοουμένου ότι πληρούν τις ασφαλιστικές προϋποθέσεις που τίθενται στην ισχύουσα νομοθεσία για όλους τους εισφορείς στο Ταμείο.

Η τρίτη αναπομπή του ΠτΔ αφορά στην πρόταση νόμου το ΑΚΕΛ με την οποία επιχειρήσαμε να διορθώσουμε μια σοβαρή αδικία σε βάρος των ασφαλισμένων στο ΤΚΑ, οι οποίοι ενώ κρίνονται ως ανίκανοι για εργασία (από το Ιατροσυμβούλιο), εντούτοις δεν είναι δικαιούχοι σε σύνταξη ανικανότητας λόγω του ότι τα τελευταία δύο χρόνια δεν εργάζονταν και έτσι δεν πληρούν τις ασφαλιστικές προϋποθέσεις που τίθενται μέσα από την υφιστάμενη νομοθεσία.

Τέλος, η τέταρτη αναπομπή αφορά στην πρόταση νόμου της πλειοψηφίας των κοινοβουλευτικών κομμάτων, περιλαμβανομένου και του ΑΚΕΛ, σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί ΕΕΕ Νόμου, ώστε άτομο με αναπηρία το οποίο, κατά την πρώτη αξιολόγηση από την Επιτροπή Αξιολόγησης της Αναπηρίας,  έχει πιστοποιηθεί με μόνιμη ή μη αναστρέψιμη αναπηρία χωρίς τη δυνατότητα αποκατάστασης ή βελτίωσης, να μην καλείται για επαναξιολόγηση της αναπηρίας σε μεταγενέστερο χρόνο για οποιοδήποτε λόγο. Περαιτέρω, με τον αναπεμφέντα νόμο προβλέπεται η υποχρέωση των προσώπων που αποτελούν την Επιτροπή Αξιολόγησης της Αναπηρίας να δηλώνουν στο υπό εξέταση άτομο πριν από την έναρξη της αξιολόγησης την ταυτότητα (όνομα και επώνυμο) και την ειδικότητα/επάγγελμά τους.

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού δεν έκανε αποδεχτή καμία πρόταση, καμία εισήγηση που είναι υπέρ των εργαζομένων, υπέρ των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, υπέρ των ατόμων με αναπηρίες. Διατηρώντας έτσι τη διάκριση σε βάρος των εργαζομένων που συμπληρώνουν το 63ο  έτος της ηλικίας τους καθώς οι εισφορείς στο Ταμείο θα τυγχάνουν διαφορετικής μεταχείρισης με μοναδικό κριτήριο την ηλικία. Διατηρώντας την αδικία που σημειώνεται σε βάρος μερίδας ασφαλισμένων στο ΤΚΑ οι οποίοι είναι ανίκανοι πλέον να εργαστούν λόγω σοβαρής ασθένειας. Απαξιώνοντας για άλλη μια φορά πάγια αιτήματα του αναπηρικού κινήματος για τη διασφάλιση της ζωής των ΑμεΑ με αξιοπρέπεια και χωρίς διακρίσεις.

Πρόεδρος Αναστασιάδης και ΔΗΣΥ αποδεικνύουν για άλλη μια φορά με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι τάσσονται εναντίον κάθε πρότασης υπέρ των εργαζόμενων και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, αλλά ότι έχει να κάνει με την προστασία του μεγάλου κεφαλαίου και των τραπεζών σπεύδουν να το προωθήσουν με ταχύτητα φωτός. Τους αφήνουμε στην κρίση του λαού!

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.