Εναπόκειται στην Τουρκία να πάρει αποφάσεις

Α. Κυπριανού: Tο Κυπριακό εισέρχεται σε μια δύσκολη για το μέλλον φάση

Μετά την επιστροφή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Νέα Υόρκη θα διαφανεί προς τα πού θα οδηγηθούν τα πράγματα στο Κυπριακό, δήλωσε ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού.
Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου ο Α. Κυπριανού είπε ότι το Κυπριακό εισέρχεται σε μια δύσκολη και καθοριστική για το μέλλον φάση. Διαπίστωσε ότι υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και υπάρχουν ζητήματα στα οποία υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ των θέσεων των δύο πλευρών.

Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ είπε ότι είναι από την τουρκική πλευρά που εξαρτάται η πρόοδος και η κατάληξη στις συνομιλίες, αφού είναι η τουρκική πλευρά που πρέπει να λάβει πολιτικές αποφάσεις στα θέματα της ασφάλειας, του περιουσιακού, του εδαφικού και της εκτελεστικής εξουσίας.

Χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία

Αναφερόμενος στις ανησυχίες που εκφράστηκαν από κόμματα κατά πόσον το αίτημα για εμπλοκή του Γ.Γ. του ΟΗΕ στη διαδικασία παραπέμπει σε επιδιαιτησία, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ τόνισε ότι στη σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου της Τετάρτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν ξεκάθαρος ότι “δεν πρόκειται να αποδεχθεί χρονοδιαγράμματα, δεν πρόκειται να αποδεχθεί επιδιαιτησία και σε καμία περίπτωση ο αναβαθμισμένος ρόλος που αναμένεται να διαδραματίσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δεν οδηγεί προς αυτή την κατεύθυνση και ούτε πρόκειται να δεχτεί τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης δίχως να υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις. Δηλαδή να υπάρξουν τέτοιες συγκλίσεις, οι οποίες να επιτρέπουν το να γίνει μια τέτοια διεθνής διάσκεψη”.

Τα τρία singles του Μ. Ακιντζί

Σχολιάζοντας τη διάσκεψη Τύπου του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, που έγινε την Τετάρτη το βράδυ, ο Α. Κυπριανού επεσήμανε ότι έγιναν σημαντικότατες αναφορές από την πλευρά του κ. Ακιντζί. Για πρώτη φορά μετά από τον κ. Ταλάτ, είπε, “Τουρκοκύπριος ηγέτης ξεκαθαρίζει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι ένα κράτος με δύο συνιστώσες οντότητες. Θα έχει μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα. Ξεκάθαρες αναφορές. Ξεκάθαρη αναφορά ότι μιλούμε για λύση ομοσπονδίας και όχι για οτιδήποτε άλλο”.

Να υπάρξει αλληλοανοχή

Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ τόνισε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό σ’ αυτή την κρίσιμη περίοδο να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή ενότητα. “Εχουμε διαφορετικές θέσεις και προσεγγίσεις μεταξύ μας και αυτό είναι προφανές. Δεν ζητούμε από κανένα να διαφοροποιήσει τις θέσεις και τις απόψεις του. Εκείνο το οποίο ζητούμε με τη μορφή της έκκλησης προς τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα είναι να λειτουργήσουμε με τον πρέπων αλληλοσεβασμό, τη δέουσα αλληλοανοχή μεταξύ μας έτσι ώστε να συμβάλουμε ο καθένας με τον δικό του τρόπο στον μεγαλύτερο βαθμό για την προώθηση των στόχων μας. Θεωρώ ότι όλοι θέλουμε λύση στο Κυπριακό. Οχι την οποιαδήποτε λύση”.

Ξεκάθαρη η βάση της λύσης

Ο Α. Κυπριανού εξήγησε ότι η λύση που στηρίζει το ΑΚΕΛ πρέπει να βασίζεται στο συμφωνημένο πλαίσιο, στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, στο διεθνές δίκαιο, στις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ενωση της οποίας η Κύπρος είναι χώρα-μέλος. Πρέπει, λοιπόν, σημείωσε, ο καθένας από εμάς να βάλει το δικό του λιθαράκι σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια. Αυτή είναι η έκκληση που απευθύνουμε σε όλα τα πολιτικά κόμματα. Πρόσθεσε ότι αν δεν βρεθεί λύση στα θέματα ασφάλειας, του περιουσιακού, του εδαφικού και της εκτελεστικής εξουσίας δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για λύση. Ο κ. Ακιντζί είπε ότι θα πρέπει να βρούμε τρόπο να ικανοποιούνται οι ανησυχίες της κάθε κοινότητας δίχως αυτό να αποβαίνει σε βάρος της άλλης κοινότητας. Μακάρι να βρεθεί αυτός ο τρόπος.

Κοινή και ξεχωριστή συνάντηση μεταξύ Γ.Γ. του ΟΗΕ με τους Ν. Αναστασιάδη και Μ. Ακιντζί

Εντονες αναμένεται να είναι οι διεργασίες και τα παρασκήνια ενόψει της κοινής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και του Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γ.Γ. θα συναντηθεί πρώτα ξεχωριστά με τους δύο ηγέτες και την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου στις 11 το πρωί (τοπική ώρα) θα γίνει η κοινή συνάντηση.

Πηγές των Ηνωμένων Εθνών αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, αλλά και στο παρασκήνιο θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε να συμφωνηθεί ένας οδικός χάρτης για λύση του Κυπριακού μέχρι το τέλος του 2016.

Αναφορά σε λύση του Κυπριακού μέσα στο 2016 γίνεται και στο δελτίο Τύπου που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών, ενώ αναφορά έκανε και ο ίδιος ο Μπαν Γκι-Μουν στη δήλωσή του το βράδυ της ίδιας μέρας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές πιέσεις για λύση μέσα στο 2016 ασκούνται και από τουρκικής πλευράς, ενώ στόχος του Γ.Γ. των Η.Ε. είναι να γίνει μια πολυμερής ή πενταμερής διάσκεψη πριν αποχωρήσει από τη θέση του στο τέλος του χρόνου. Επίσης ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ., Εσπεν Μπαρθ Εϊντε, βολιδοσκοπεί Αμερικανούς παράγοντες έστω για τη σύγκληση μιας άτυπης πολυμερούς διάσκεψης στη Νέα Υόρκη.

Στο μεταξύ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συνοδεύσουν στη Νέα Υόρκη ο Υπουργός Εξωτερικών Ι. Κασουλίδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ν. Χριστοδουλίδης και ο διαπραγματευτής Α. Μαυρογιάννης.

Μιχάλης Μιχαήλ

Διαβάστε το κύριο θέμα της εφημερίδας αλλά και όλα τα θέματα στη ζώνη συνδρομητών. Μπορείτε να βρείτε παλαιότερες εκδόσεις στο αρχείο της εφημερίδας.





Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy