Έναρξη 2ης σειράς εμβολιασμών – Ποιοι οι δικαιούχοι

Στα πλαίσια της προσπάθειας για αύξηση του επιπέδου κάλυψης του πληθυσμού της χώρας μας έναντι της εποχικής γρίπης, το Υπουργείο Υγείας και ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας ανακοινώνουν την έναρξη της 2ης σειράς εμβολιασμών των δικαιούχων του ΓεΣΥ που εμπίπτουν στις ακόλουθες ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως καθορίστηκαν από το Υπουργείο Υγείας, ως εξής:

 

  1. Άτομα ηλικίας 65 χρονών και άνω

2. Παιδιά άνω των 6 μηνών, έφηβοι και ενήλικες που παρουσιάζουν ένα ή/και περισσότερους από τους πιο κάτω επιβαρυντικούς παράγοντες:

2.1. Χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος

2.2. Χρόνια καρδιαγγειακή νόσο

2.3. Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα

2.4. Χρόνια νεφρική ή ηπατική νόσο

2.5. Νευρολογικά ή νευρομυικά νοσήματα

2.6. Δρεπανοκυτταρική αναιμία ή άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες

2.7. Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)

2.8. Μεταμόσχευση οργάνων ή αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων

2.9. Παιδιά και έφηβοι που χρειάζονται μακροχρόνια θεραπεία με ασπιρίνη

2.10. Άτομα με Δείκτη μάζας σώματος (BMI) > 40kg/m2.

3. Έγκυοι ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωίδες, θηλάζουσες.

4. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά ηλικίας κάτω των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

5. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό και άλλο προσωπικό) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων/ μεταναστών.

6. Κτηνίατροι καθώς και επαγγελματίες στο χώρο της ζωικής παραγωγής και ειδικά:

6.1. Πτηνοτρόφοι

6.2. Χοιροτρόφοι

6.3. Εκτροφείς

6.4. Σφαγείς και,

6.5. Γενικότερα, άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πουλερικά.

Που θα γίνονται οι εμβολιασμοί:

Οι δικαιούχοι που είναι εγγεγραμμένοι σε ιδιώτη Προσωπικό Ιατρό Ενηλίκων και Παιδιών (ΠΙ) θα εμβολιάζονται στα ιατρεία των ΠΙ τους και οι δικαιούχοι που είναι εγγεγραμμένοι σε ΠΙ του ΟΚΥπΥ θα εμβολιάζονται στα Κέντρα Υγείας όπου υπηρετούν οι ΠΙ τους.
Τα παιδιά που είναι εγγεγραμμένα σε ΠΙ του ΟΚΥπΥ (παιδιάτρους) μπορούν να εμβολιάζονται στο Κέντρο Μητρότητας και Παιδιού.
Οι δικαιούχοι οι οποίοι έχουν ήδη διευθετήσει ραντεβού στα Κέντρα Εμβολιασμού του Υπουργείου Υγείας καλούνται να τηρήσουν τα ραντεβού τους στα εν λόγω Κέντρα για αποφυγή συνωστισμού και καθυστερήσεων στους ΠΙ.
Προσοχή: Δεν θα γίνονται εμβολιασμοί στα Κέντρα Εμβολιασμού του Υπουργείου Υγείας εκτός όσων έχουν ήδη διευθετηθεί με ραντεβού.

Που θα απευθύνονται οι δικαιούχοι για εμβολιασμό:

1) Οι δικαιούχοι οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι σε ιδιώτη ΠΙ καλούνται να επικοινωνήσουν με τους ΠΙ τους ιατρούς προκειμένου να διευθετήσουν την επίσκεψή τους σε αυτούς για εμβολιασμό.

2) Οι δικαιούχοι οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι σε ΠΙ ΟΚΥπΥ, καλούνται να απευθυνθούν στα Κέντρα Υγείας που βρίσκονται οι ΠΙ τους. Η διευθέτηση ραντεβού δεν είναι απαραίτητη, εκτός και αν κριθεί απαραίτητο από το ίδιο το Κέντρο Υγείας σε περίπτωση συνωστισμού, για καλύτερη εξυπηρέτηση των δικαιούχων.

3) Οι μη δικαιούχοι του ΓεΣΥ, οι οποίοι εμπίπτουν στις κατηγορίες 1 μέχρι 6, καλούνται να απευθυνθούν στα Κέντρα Εμβολιασμού.

Τέλος, διευκρινίζεται ότι για τα άτομα που δεν εμπίπτουν στις κατηγορίες 1 μέχρι 6, δεν θα χρησιμοποιούνται τα εμβόλια που καλύπτει το Υπουργείο Υγείας και παρέλαβαν οι ΠΙ μέσω του ΓεΣΥ αλλά, κατόπιν συνεννόησης με τον ιατρό τους, μπορούν να χορηγηθούν εμβόλια από τον ιδιωτικό τομέα για τα οποία θα υπάρχει χρέωση.

Διαβάστε επίσης: Επιπλέον 230 φάρμακα στο ΓεΣΥ – Εγκρίθηκαν και εντάσσονται σταδιακά

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.