Έναρξη διμερών διαβουλεύσεων για συνεργασία σε θέματα εξωτερικής πολιτικής ξεκινούν Κύπρος και ΗΑΕ

Κύπρος και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συμφώνησαν την έναρξη διμερών διαβουλεύσεων για τη θεσμοθέτηση συνολικής στρατηγικής συνεργασίας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφαλείας στη διάρκεια επίσκεψης εργασίας που πραγματοποίησε τη Δευτέρα ο  Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης στο Άμπου Ντάμπι.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Υπουργείο, ο κ. Χριστοδουλίδης συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχη Abdullah Bin Zayed Al Nahyan, στο πλαίσιο επίσκεψης εργασίας που πραγματοποίησε στη χώρα.

Κατά τη διάρκεια της κατ’ ιδίαν συνάντησης, καθώς και των διευρυμένων συνομιλιών που ακολούθησαν με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων, οι δύο Υπουργοί είχαν την ευκαιρία να προβούν σε ανασκόπηση του συνεχώς διευρυνόμενου φάσματος των διμερών σχέσεων Κύπρου – ΗΑΕ.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, διαπιστώνοντας με ικανοποίηση το εξαίρετο επίπεδο διμερούς συνεργασίας, την κοινή προσέγγιση των δύο χωρών σε αριθμό περιφερειακών και διεθνών ζητημάτων, καθώς και την αμοιβαία προσήλωση στην αναζήτηση λύσεων στα προβλήματα της ευρύτερης περιοχής μέσω του διαλόγου στη βάση μιας θετικής προσέγγισης, συμφωνήθηκε η έναρξη διμερών διαβουλεύσεων μεταξύ της ΚΔ και των ΗΑΕ για τη θεσμοθέτηση συνολικής στρατηγικής συνεργασίας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφαλείας.

Περαιτέρω, οι δύο πλευρές συμφώνησαν όπως επισπεύσουν και ολοκληρώσουν τις διεργασίες για συνομολόγηση αριθμού διακρατικών Συμφωνιών που τελούν υπό διαπραγμάτευση, συμπεριλαμβανομένου του τομέα των επενδύσεων.

Επίσης, συμφώνησαν για την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της περιφερειακής Συνεργασίας στη βάση των σχέσεων καλής γειτονίας, χωρίς τους οποίους αποκλεισμούς, και μέσα σε αυτό το πλαίσιο τονίστηκε η σημασία της εκδήλωσης ενδιαφέροντος από ΗΑΕ για συμμετοχή στο Ενεργειακό Φόρουμ Ανατολικής Μεσογείου (EMGF) όπως και η πραγματοποίηση το αμέσως προσεχές διάστημα της πρώτης επίσημης τριμερούς συνάντησης Κύπρου – ΗΑΕ – Ελλάδας.

Νωρίτερα, ο Υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Σώματος,  Saqr Ghobash. Κατά τη συνάντηση ανταλλάχθηκαν απόψεις, ανάμεσα σε άλλα, για τις προοπτικές περαιτέρω σύσφιξης των διμερών σχέσεων των δύο χωρών, τη σημασία της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, καθώς και για τις σχέσεις ΕΕ – ΗΑΕ και τον ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας ως Κράτος Μέλος της ΕΕ που γειτνιάζει με την περιοχή.

O κ. Χριστοδουλίδης μεταβαίνει σήμερα για μονοήμερη επίσκεψη εργασίας στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.

Ν. Χριστοδουλίδης: Τα ΗΑΕ είναι αποφασισμένα να ενισχύσουν τη συνεργασία με την Κύπρο

Ο Υπουργός Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχης Abdullah Bin Zayed Al Nahyan, ο οποίος συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, υπογράμμισε την αποφασιστικότητα των Εμιράτων να προωθήσουν την συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών προς το κοινό συμφέρον των λαών τους.

Όπως μεταδίδει το Πρακτορείο Ειδήσεων των Εμιράτων, οι δύο Υπουργοί εξέτασαν τις προοπτικές προώθησης των σχέσεων μεταξύ των δύο φιλικών κρατών σε όλους τους τομείς και υπογράμμισαν τη σταθερά αναπτυσσόμενη συνεργασία μεταξύ των χωρών τους.

Επίσης, συζήτησαν για τις πρόσφατες περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, κυρίως την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τρόπους διασφάλισης της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή.

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΑΕ επιβεβαίωσε το βάθος των σχέσεων των δύο χωρών και υπογράμμισε την αποφασιστικότητα των Εμιράτων να προωθήσουν τη συνεργασία προς το κοινό συμφέρον των λαών τους.

Όπως αναφέρεται, οι δύο Υπουργοί συζήτησαν επίσης για τον παγκόσμιο αγώνα κατά της πανδημίας COVID-19 και τη σημασία της ενίσχυσης της διεθνούς συνεργασίας για τη διασφάλιση δίκαιης πρόσβασης στο εμβόλιο για κάθε χώρα του κόσμου.

Εξάλλου, όπως έγραψε στο twitter ο Υπουργός Εξωτερικών, η συνάντηση θα ανοίξει τον δρόμο για τη μετατροπή των ισχυρών διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών σε μια στρατηγική συνεργασία. “Προς όφελος των λαών μας, για ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία στην περιοχή” ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Το ίδιο Πρακτορείο αναφέρεται και στη συνάντηση που είχε ο κ. Χριστοδουλίδης με τον Πρόεδρο του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Saqr Ghobash.

Ο κ. Ghobash μίλησε για τις φιλικές σχέσεις του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου και της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Κύπρο και είπε ότι υπάρχει ανάγκη για ένα Μνημόνιο Συνεργασίας για την κοινοβουλευτική συνεργασία τους, εκτός από την ενίσχυση του ρόλου των κοινών κοινοβουλευτικών επιτροπών φιλίας.

Επισήμανε επίσης ότι η κοινοβουλευτική επιτροπή φιλίας μεταξύ των δύο χωρών θα πραγματοποιήσει συνάντηση το πρώτο τρίμηνο του 2021, τονίζοντας τη σημασία της βελτίωσης του συντονισμού τους κατά τη διάρκεια διεθνών κοινοβουλευτικών εκδηλώσεων.

Ο κ. Χριστοδουλίδης, όπως αναφέρεται, μεταβίβασε πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου στον Ghobash να επισκεφθεί την Κύπρο ως επικεφαλής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας, για να συζητήσει τρόπους ενίσχυσης των κοινοβουλευτικών τους δεσμών.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.