Έναρξη κυνηγετικής περιόδου και προστασία των δασών από τις πυρκαγιές

Έναρξη κυνηγετικής περιόδου (κυνήγι φάσσας) και προστασία των δασών από τις πυρκαγιές
Το Τμήμα Δασών, του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος εν όψει της έναρξης της κυνηγετικής περιόδου (κυνήγι φάσσας) την ερχόμενη Κυριακή, 20 Αυγούστου 2023, απευθύνει θερμότατη έκκληση προς τους κυνηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις εξορμήσεις τους στις αγροτικές και δασικές περιοχές, αποφεύγοντας πλήρως ενέργειες και δραστηριότητες που πιθανόν να προκαλέσουν πυρκαγιά, δηλαδή να αποφεύγουν παντελώς το άναμμα φωτιάς για οποιονδήποτε λόγο, καθώς και τη ρίψη αναμμένων αποτσίγαρων και σπίρτων, αφού οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ιδιαίτερα ευνοΐκές για την έκρηξη και επέκταση πυρκαγιών.

Τονίζεται, επίσης, ότι η απόρριψη κενών φυσιγγίων στο περιβάλλον αποτελεί σοβαρή ρύπανση και ότι αυτό απαγορεύεται και από τον «Περί Προστασίας και Διαχείρισης Άγριων Πτηνών και Θηραμάτων Νόμο». Συνεπώς, καλούνται οι κυνηγοί όπως μαζεύουν τα κενά φυσίγγια.

Υπενθυμίζεται ότι απαγορεύεται αυστηρά το άναμμα φωτιάς στις δασικές και αγροτικές περιοχές και ότι η ενέργεια αυτή συνιστά αδίκημα, το οποίο σύμφωνα με τον περί Δασών Νόμο τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 10 χρόνια ή με πρόστιμο μέχρι € 50.000,00 ή και τις δύο ποινές μαζί. Το άναμμα φωτιάς επιτρέπεται μόνο στις ειδικά διαμορφωμένες ψησταριές των εκδρομικών χώρων του Τμήματος Δασών για την ετοιμασία φαγητού.

Τονίζεται ότι οι συνέπειες των πυρκαγιών είναι ανυπολόγιστες όπως π.χ. η πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά της ημιορεινής Λεμεσού και αλλού.

Τέλος, όποιος αντιληφθεί καπνό ή φωτιά, μέσα ή κοντά στα δάση, καλείται να τηλεφωνήσει αμέσως στο 1407 (Τμήμα Δασών) ή στο 112 (Πυροσβεστική Υπηρεσία).

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy