Με αφορμή/ Ορίζοντας

Ένας Ήλιος της Αυκής στο  Rialto World Music Festival

 Με αφορμή τη συναυλία- παρουσιάση του άλπουμ Ο Ήλιος της Αυκής με την οποία ξεκινάει στις 6 Ιουλίου 2021 το 16ο Cyprus Rialto World Music Festival ο συνθέτης Βασίλης Φιλίππου μιλάει στον Ορίζοντα:

 

Τι θα ακούσουμε στη συναυλία; Ποιοι συμμετέχουν;

Στη συναυλία θα γίνει παρουσίαση του άλμπουμ μου Ο Ηλιος της Αυκης ο οποίος κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2021. Μαζί μου στη σκηνή θα βρίσκεται ο Μιχάλης Κουλουμής στο βιολί και τη βιόλα, ο Γιάννης Κουτής στο ούτι και την κιθάρα, ο Μάριος Μενελάου στο κοντραμπάσο και ο Meir Gassenbauer στο νέυ.

Πόσο καιρό ετοίμαζες αυτό το αλπούμ;

Το άλμπουμ αυτό είναι αποτέλεσμα δύο περίπου χρόνων προετοιμασίας και σύνθεσης. Λόγω της κατάστασης με την πανδημία, η κυκλοφορία του είχε καθυστερήσει αλλά τώρα πλέον είμαι πολύ χαρούμενος που θα το μοιραστώ μαζί σας!

Η χρήση και έκφραση μέσω της κυπριακής διαλέκτου, κάνει τη μουσική ακόμα πιο άμεση, τόσο με το νόημα, όσο και με τον ήχο που κουβαλά κάθε λέξη.

 Ποιοι είναι οι βασικοί συντελεστές του;

Πέραν από τους μουσικούς που ανέφερα πιο πάνω, στο στούντιο ηχογράφησαν οι: Ζαχαρίας Σπυριδάκης στη λύρα, Efren Lopez στο κοπούζ, Μαριάννα Φιλίππου στην αφήγηση και Μιχάλης Μέσσιος στο κοντραμπάσο. Την ηχογράφηση και τη μίξη ανέλαβε ο Αντρέας Τραχωνίτης, καθώς το μάστεριγκ έγινε από τον Γιάννη Χριστοδουλάτο. Τα εικαστικά του άλμπουμ έγιναν από τον Βασίλη Βασιλείου και τον Γιάννη Αβρααμίδη και τα κείμενα μεταφράστικαν από τη Σόφη Φετοκάκη.

 Πως προσεγγίζεις αυτό που ονομάζουμε «world music” και τι εννοείς με τον όρο: «Σύγχρονη Tροπική Mουσική»;

Ο όρος «Σύγχρονη Tροπική Mουσική» περιγράφει ακριβώς τη σχέση και την άμεση σύνδεση αρχαίων ‘τρόπων’, μουσικών δηλαδή δρόμων αλλά και ρυθμών, οι οποίοι γεωγραφικά αναπτύχθηκαν κυρίως στη Μέση Ανατολή. Η διαμόρφωση των μουσικών αυτών παραδόσεων είναι αποτέλεσμα προσμείξεων και αλληλεπιδράσεων από διάφορους λαούς οι οποίοι συναντήθηκαν, επικοινώνησαν και συμβίωσαν καλλιτεχνικά. Η μελέτη των διαχρονικών αυτών παραδόσεων, φιλτραρισμένη μέσα από την παρούσα καλλιτεχνική αισθητική του κάθε μουσικού, αποτελεί τους θεμέλιους λίθους της Σύγχρονης Τροπικής Μουσικής, η οποία συνεχώς εξελίσσεται και προτείνει νέες εκτελεστικές και συνθετικές προσεγγίσεις.

Οι συναυλίες είναι ο πιο άμεσος τρόπος επικοινωνίας αλλά και ο πιο αληθινός με τους ακροατές.

Πως ανταποκρίνεται το κοινό σε αυτό το είδος μουσικής;

Εάν αναφερθούμε στο κοινό της Κύπρου, ο κόσμος είναι συνδεδεμένος με τα ακούσματα της ανατολής και αυτό είναι ‘κωδικοποιημένο’ μέσα μας. Η χρήση και έκφραση μέσω της κυπριακής διαλέκτου, κάνει τη μουσική ακόμα πιο άμεση, τόσο με το νόημα, όσο και με τον ήχο που κουβαλά κάθε λέξη.

 Οι νέες συνθήκες (με την πανδημία και τα διάφορα μέτρα πόσο επηρέασαν και επηρεάζουν τη δημιουργία και τους καλλιτέχνες, ειδικότερα τους μουσικούς;

Η απάντησή μου σε αυτό το ερώτημα αλλάζει ανάλογα με τον ρυθμό των αλλαγών. Σαν μουσικός βίωσα πολύ διαφορετικά την πρώτη φορά των περιορισμών με την τρίτη για παράδειγμα. Πέραν από την οικονομική δυσκολία που περνούν όλοι, σαν μουσικοί έχουμε ένα άνισο ‘παιχνίδι ψυχολογίας’ στο οποίο προσπαθούμε να βγούμε νικητές. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η υπομονή αλλά και η επιμονή είναι μια από τις καλύτερες ‘κινήσεις’ σε αυτό το παιχνίδι.

 Πώς είναι για σένα αυτή η επιστροφή, έστω υπό όρους, σε ζωντανές συναυλίες; 

Οι συναυλίες για μένα, είτε όταν συμμετέχω σαν εκτελεστής είτε σαν συνθέτης, είναι ο πιο άμεσος τρόπος επικοινωνίας αλλά και ο πιο αληθινός με τους ακροατές. Είναι πολύ σημαντική αυτή η επιστροφή και πραγματικά ελπίζω να κρατήσει, τόσο για τους καλλιτέχνες, όσο και για τον κόσμο!

Η διαμόρφωση των μουσικών παραδόσεων είναι αποτέλεσμα προσμείξεων και αλληλεπιδράσεων από διάφορους λαούς οι οποίοι συναντήθηκαν, επικοινώνησαν και συμβίωσαν καλλιτεχνικά.

Ποια τα επόμενα σου σχέδια;

Αυτό τον Ιούλιο θα παρουσιάσω το άλμπουμ μου Ο Ήλιος της Αυκής – Sol Aurorae σε τρεις συναυλίες. Η πρώτη έγινε στην Αξιοθέα στο Πολιτιστικό Φεστιβάλ Πανεπιστημίου Κύπρου, η δεύτερη απόψε 4η Ιουλίου στο Μουσείο λαϊκής τέχνης στη Δερύνεια και η τρίτη στο Ριάλτο στις 6 Ιουλίου στο πλαίσιο του Rialto World Music Festival. Επίσης θα διδάξω το εργαστήρι με τίτλο ‘Κυπριακός λόγος και ήχος στην σύγχρονη σύνθεση’ που θα γίνει στο Μουσικό Χωριό Φέγγαρος μεταξύ 22 και 27 Ιουλίου. Στις 25 Ιουλίου θα παρουσιάσω μερικές από τις συνθέσεις μου στην σκηνή του μουσικού χωριού.

Τρίτη 6 Ιουλίουστις 21:00 @Πάρκινγκ ΣΕΚ

(πίσω από Θέατρο Ριάλτο) στις 21:00

Εισιτήρια: € 5

Ελεύθερη είσοδος

για μουσικούς, μαθητές & φοιτητές

Απαραίτητη η προεξασφάλιση θέσεων

 

 

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy