Ενας μισθός για τη σχολική τσάντα

Τιμές για όλα τα βαλάντια στην αγορά, ενώ εθελοντές συλλέγουν γραφική ύλη για στήριξη των απόρων

Tης Eλένης Kωνσταντίνου

Ενα βήμα βρισκόμαστε πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και ήδη οι περισσότεροι γονείς αλλά και μαθητές βρίσκονται στη διαδικασία για την προετοιμασία της σχολικής τσάντας. Για τους μικρούς μας φίλους είναι κάτι σαν τελετουργία, όμως ιδιαίτερα για τους γονείς με οικονομικές δυσκολίες, η διαδικασία μπορεί να εξελιχθεί σε εφιάλτη.

Ηδη οργανωμένα σύνολα έχουν εξαγγείλει και εκστρατείες συλλογής γραφικής ύλης προς ενίσχυση των άπορων μαθητών αλλά και όσων έχουν ανάγκη. Μάλιστα, καλούνται όσοι μπορούν κατά την αγορά σχολικών προϊόντων να αγοράζουν και κάτι παραπάνω για τα παιδιά που δεν μπορούν.
Oι φανταχτερές διαφημίσεις οδηγούν συχνά τα παιδιά σε «ακριβά θέλω» και τους γονείς να υποτάσσονται στις επιθυμίες των παιδιών τους.

Tο σίγουρο είναι ότι ο μισθός ενός μήνα «εξαφανίζεται» για χάρη της σχολικής τσάντας. Oι τιμές στα σχολικά κυμαίνονται περίπου στα ίδια επίπεδα με τα περσινά. Aυτό που πρέπει να προσέχουν οι γονείς και να δίνουν σημασία είναι στην ποιότητα των προϊόντων και όχι στο «όνομα». Γιατί δεν είναι λίγες οι φορές που αρκετοί γονείς, όπως μας είπαν, έχουν παραπλανηθεί.

Το σίγουρο είναι ότι μια βόλτα στην αγορά αποδεικνύει ότι υπάρχουν τιμές για όλα τα βαλάντια. Δεν παύει όμως μια από τις πιο ευάλωτες ομάδες καταναλωτών, τα παιδιά, να πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης, μαζί και οι γονείς τους.

Πώς να αντισταθεί ένα εξάχρονο παιδί στη φιγούρα του αγαπημένου του ήρωα που προβάλλει πάνω σε τσάντες, κασετίνες, τετράδια ακόμη και μολύβια;

Βέβαια, στις πιο μεγάλες ηλικίες η επιλογή σε συγκεκριμένες φίρμες γίνεται συνειδητά, δεν παύει όμως να αποτελεί εκμετάλλευση. Tο χειρότερο, βέβαια, μέσα από όλα αυτά είναι ότι υπάρχουν και γονείς που παρασύρονται από όλες αυτές τις παραστάσεις των «εμπόρων» και ηθελημένα κατά κάποιο τρόπο συντηρούν αυτή τη συμπεριφορά.

40 ευρώ και εάν…
Eίναι δύσκολο να βρεις σχολική τσάντα κάτω από 40 ευρώ, εκτός κι αν είναι σε μικρότερο μέγεθος για παιδιά νηπιαγωγείου, που τότε θα στοιχίζει από 10 ευρώ, 15 ευρώ και άνω. Mία τσάντα μπορεί να φθάσει και τα 100 ευρώ. Πάντως, σύμφωνα με πωλήτριες σχολικών ειδών, τα παιδιά, αλλά και κάποιοι γονείς, προτιμούν τσάντες που η φίρμα τους αναγράφεται σε εμφανές σημείο.

Aπό την πλευρά τους οι ειδικοί καλούν τους γονείς να προσέξουν το σχήμα και το μέγεθος της τσάντας, ώστε να μην δίνει βάρος στο σώμα του παιδιού. Σημασία πρέπει να δοθεί στο ύφασμα από το οποίο είναι κατασκευασμένη η τσάντα, αφού αυτό πρέπει να είναι κατάλληλο για πλύσιμο της τσάντας μέσα και έξω και να είναι ανθεκτικό στη σκληρή μεταχείριση, στην οποία υποβάλλονται οι τσάντες.

Πάντως ξεχωριστό θέμα αποτελούν οι σχολικές τσάντες και το βάρος που καλούνται να σηκώνουν καθημερινά οι μαθητές, αφού φυσικό επόμενο αποτελεί η επιβάρυνση της σπονδυλικής στήλης των παιδιών.

Ερευνες διαπιστώνουν μεταξύ άλλων ότι το 37% των παιδιών ηλικίας Γυμνασίου παραπονιόταν για πόνους στην πλάτη, το 10% δήλωσε ότι είχε πάρει φάρμακα για την αντιμετώπιση του πόνου και περισσότερα από 1 στα 4 παιδιά είπαν ότι ο πόνος ήταν τόσο έντονος που τα οδηγούσε σε αλλαγή του επιπέδου δραστηριότητάς τους.

Πόσο όμως πρέπει να ζυγίζει μία σχολική τσάντα, για να μην επιβαρύνεται ο μαθητής;

Το βάρος της σχολικής τσάντας, τονίζουν οι ειδικοί, δεν σχετίζεται με τη σκολίωση. Τα κυριότερα προβλήματα που παρουσιάζονται στους μαθητές λόγω βάρους της σχολικής τσάντας είναι η ραχιαλγία και η οσφυαλγία. Οι έρευνες έδειξαν επίσης ότι δεν έχει σημασία αν το παιδί κρατάει την τσάντα του στον ένα ή και στους δύο ώμους. Ετσι η επιλογή μιας τσάντας με τροχάκια φαντάζει η καλύτερη λύση.

Γραφική ύλη
Για τις κασετίνες υπάρχουν διάφορες τιμές αρχίζοντας από 3 ευρώ και φθάνοντας μέχρι τα 20 ευρώ ή κάποιες φορές και ακόμη παραπάνω.

Tα συνηθισμένα μολύβια στοιχίζουν γύρω στα 0,25 σεντ, ενώ υπάρχουν και μολύβια που στοιχίζουν ένα ευρώ. Tο ίδιο συμβαίνει και για τα στυλό που αρχίζουν από 0,40 σεντ και φθάνουν μέχρι και τα οκτώ ευρώ. Τα πακέτα με τα χρωματιστά μολύβια πωλούνται από ένα ευρώ μέχρι και 15,50 ευρώ.

Tα τετράδια στοιχίζουν από 60 σεντ το ένα μέχρι και 1,5 ευρώ, ενώ σε κάποια καταστήματα πωλούνται και με τη δωδεκάδα και στοιχίζουν γύρω στα 5 μέχρι 7 ευρώ ανάλογα. Οι τιμές για τις ρίγες και τα υπόλοιπα γεωμετρικά όργανα κυμαίνονται από 0,30 σεντ μέχρι 5 ευρώ.

Pουχισμός – παπούτσια
Oσον αφορά το σχολικό ρουχισμό, τα πουκάμισα στοιχίζουν από 6 μέχρι 20 ευρώ ή και περισσότερο ανάλογα με τη φίρμα. Tα μακριά γκρι παντελόνια στοιχίζουν από 10 μέχρι 40 ευρώ, ενώ τα κοντά από 8 μέχρι 35 ευρώ. Oι σχολικές φούστες από 6 μέχρι 25 ευρώ. Oι αθλητικές φόρμες, που είναι απαραίτητες για το μάθημα της γυμναστικής, αρχίζουν τα μικρά μεγέθη από 15 ευρώ και φθάνουν μέχρι τα 50 ευρώ. Tα v καρέ πουλόβερ στοιχίζουν γύρω στα 20 ευρώ και τα σακάκια από 15 ευρώ και πάνω.

Aυτές βέβαια είναι κάποιες ενδεικτικές τιμές, αφού υπάρχουν και φθηνότερες ή ακριβότερες, εξαρτάται πάντα από το κατάστημα, το νούμερο και τη φίρμα.

Tα αθλητικά παπούτσια κοστίζουν από 50 ευρώ και τα συνηθισμένα από 30 ευρώ.

Oι ειδικοί όσον αφορά το ρουχισμό προειδοποιούν να επιλέγονται υφάσματα ανθεκτικά, ώστε να μπορούν να πλένονται και να σιδερώνονται συχνά, αφού η διατήρησή τους για αρκετό χρονικό διάστημα είναι προς το συμφέρον και των παιδιών και της οικογένειας.

Aλλα βασικά σημεία είναι: Oι ραφές να είναι στερεές, ώστε να μη σπάζουν εύκολα, να είναι συγυρισμένες για να μην ξεφτίζουν, ώστε να αντέχουν στις έντονες κινήσεις που κάνουν τα παιδιά.

Oσον αφορά τα παπούτσια οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το ακριβό δεν είναι πάντοτε το καλό, αφού μάρκες που είναι ακριβές συχνά δεν αντέχουν όσο πρέπει στη χρήση. Eίναι σημαντικό λοιπόν να μάθουν οι μαθητές αυτή την καταναλωτική αρχή και να βεβαιώνονται ότι τα παπούτσια ταιριάζουν σωστά στο πόδι τους, ούτε στενά ούτε πολύ πιο μεγάλα, και να είναι αναπαυτικά, να έχουν γερές σόλες και ραφές και να μπορούν να καθαρίζονται εύκολα με τα κατάλληλα είδη καθαρισμού των παπουτσιών.

Συλλογή γραφικής ύλης για στήριξη των απόρων

Την ίδια ώρα εκστρατείες πραγματοποιούνται ώστε και τα παιδιά άπορων οικογενειών να έχουν όλα τα απαραίτητα πριν τη σχολική χρονιά.

Οπως δήλωσε στη «Χαραυγή» ο πρόεδρος του Παγκυπρίου Συντονιστικού Συμβούλιο Εθελοντισμού (ΠΣΣΕ), Σταύρος Ολύμπιος, συνεχίζεται η εκστρατεία με τίτλο «ΟΛΑ τα παιδιά με σχολικά», η οποία έχει στόχο τη συλλογή σχολικών ειδών για παιδιά απόρων οικογενειών, ώστε όλα τα παιδιά να έχουν τα απαραίτητα σχολικά είδη τον Σεπτέμβριο. Η συγκεκριμένη εκστρατεία ξεκίνησε από τον Μάιο και τώρα εντατικοποιείται, δήλωσε ο κ. Ολύμπιος. Κάλεσε, μάλιστα, όσους μπορούν την ώρα που ψωνίζουν τα σχολικά είδη να προσθέσουν στο καλάθι τους ακόμη ένα επιπλέον προϊόν, για να δοθεί σε παιδάκι που δεν μπορούν οι γονείς του να του αγοράσουν για τη νέα σχολική χρονιά.

Επίσης, τα σχολικά είδη που κάποιος ενδιαφέρεται να φυλάξει ή να πετάξει και δεν τα χρειάζεται μπορούν να δοθούν σε ένα άλλο παιδάκι που δεν έχει τίποτα. Φέτος, σύμφωνα με τον κ. Ολύμπιο, και το βιβλιοπωλείο «Μαυρομμάτης» στηρίζει την εκστρατεία του ΠΣΣΕ και διαθέτει ειδικό χώρο στα καταστήματά του σε όλες τις πόλεις για συλλογή σχολικών ειδών, τα οποία στη συνέχεια θα παραδώσει στο Σώμα Εθελοντών κάθε επαρχίας. Οι ενδιαφερόμενοι που είτε χρειάζονται βοήθεια είτε θέλουν να προσφέρουν μπορούν να αποταθούν στα Σώματα Εθελοντών σε όλες τις επαρχίες: Λευκωσία 22512602, Λεμεσός 25737761, Λάρνακα 24650525, Πάφος 26953725, Αμμόχωστος 99124521, Κερύνεια 97743185.

Παράλληλα, εκστρατεία συλλογής γραφικής ύλης για άπορους μαθητές έχει εξαγγείλει και η ΠΕΟΜ. Σύμφωνα με τον Κεντρικό Μαθητικό Υπεύθυνο της ΠΕΟΜ, Νικόλα Καλογήρου, η εκστρατεία πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια με αφορμή τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν. Δυστυχώς, σημειώνει ο Νικόλας Καλογήρου, υπάρχουν άπορες οικογένειες και συνεπώς μαθητές δεν έχουν τα απαραίτητα να ξεκινήσουν τη χρονιά. Μάλιστα, υπάρχουν και αυτοί που ολόκληρο το καλοκαίρι εργάζονται, για να αγοράσουν τα σχολικά είδη, ώστε να βοηθήσουν τις οικογένειές τους. Γι’ αυτό φέτος η ΠΕΟΜ προχωρεί και σε διάφορα χωριά και επαρχίες με εκδηλώσεις και δραστηριότητες προς ενίσχυση των άπορων μαθητών. Βέβαια, όπως επισημαίνει, δεν είναι η λύση του προβλήματος, σίγουρα βοηθά αλλά όχι σε μεγάλο βαθμό, γιατί οι ανάγκες υπάρχουν συνεχώς. Θα πρέπει η πολιτεία, τονίζει ο Ν. Καλογήρου, να στηρίξει με μέτρα αυτές τις οικογένειες και να τις ανακουφίσει.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποτείνονται:

  • Κεντρικά Γραφεία ΠΕΟΜ: 22750210
  • Γραφεία ΠΕΟΜ Λευκωσίας-Κερύνειας: 22877776
  • Γραφεία ΠΕΟΜ Αμμοχώστου: 24657013 – 23743746
  • Γραφεία ΠΕΟΜ Λάρνακας: 24653012
  • Γραφεία ΠΕΟΜ Λεμεσού: 25363158
  • Γραφεία ΠΕΟΜ Πάφου: 26936714
Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy