Η ΙΔΕΑ: Η ενάτη Συμφωνία του Μπετόβεν, πέραν του γεγονότος πως αποτελεί μία από τις κορυφαίες δημιουργίες της κλασικής μουσικής, είναι ένας ύμνος στη χαρά, την αδελφοσύνη, την ειρήνη, την παγκόσμια συμφιλίωση, αρχές που αναδεικνύονται υπέροχα μέσα από τους στίχους και την άφθαστη μουσική της. Η ιδέα ήταν η πραγματοποίηση συναυλίας με την ενάτη συμφωνία του Μπετόβεν στην Κύπρο και με συντελεστές που να προέρχονται από την Ελλάδα, την Τουρκία και τις δύο κοινότητες της Κύπρου.

Ο ΕΜΠΝΕΥΣΤΗΣ: Την ευφάνταστη αυτή ιδέα συνέλαβε ο Γερμανός μαέστρος της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου Jens Georg Bachmann. Έχοντας βιώματα από το μοιρασμένο Βερολίνο, ο μαέστρος θέλησε να στείλει μηνύματα για την επανένωση της μοιρασμένης Λευκωσίας και κατ΄ επέκταση της Κύπρου, αλλά και για την ειρηνική συνύπαρξη των κοινοτήτων της Κύπρου, μέσα από το έργο του Μπετόβεν. Υπηρετώντας με πάθος και συνέπεια την ιδέα του, στρώθηκε στη δουλειά και κατάφερε να φέρει μαζί για τη συναυλία τους ακόλουθους:

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

  • ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΑ ΚΥΠΡΟΥ
  • LADEN INCE (σοπράνο) Τουρκοκύπρια
  • DENIZ UZUN (μέτζο σοπράνο) από την Τουρκία
  • ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΚΣΟΓΛΟΥ (τενόρος) από την Ελλάδα
  • ΚΥΡΟΣ ΠΑΤΣΑΛΙΔΗΣ (βαρύτονος) Ελληνοκύπριος
  • ΧΟΡΩΔΙΕΣ:

ΜΙΚΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗ           μαέστρος Αγγελίνα Νικολαΐδου

OPUS CHORALIS                   μαέστρος Αγγελίνα Νικολαΐδου

ΔΙΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ             μαέστροι Λένα Μελανίδου και                                                                                  Κursat Tilki

ΧΟΡΩΔΙΑ ΔΩΜΑΤΙΟΥ «ΠΟΛΥΦΩΝΙΑ»   μαέστρος Μάρω Σκορδή

Η συναυλία είχε τίτλο «Συναυλία για την ειρήνη και το διάλογο», τέθηκε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας και δόθηκε στις 30/05/2019 στο Ριάλτο στη Λεμεσό. Στη σκηνή 120 Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, Έλληνες και Τούρκοι υπό τη διεύθυνση του Γερμανού μαέστρου, μαζί με τους 600 Τ/κ και Ε/κ θεατές στην κατάμεστη αίθουσα, μοιράστηκαν την υπέροχη δημιουργία του Μπετόβεν. Η παράσταση ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις του έργου, με αποτέλεσμα οι θεατές να χειροκροτούν όρθιοι για περισσότερο από 10 λεπτά στο τέλος της συναυλίας. Το εγχείρημα στέφθηκε με επιτυχία και τα μηνύματα της συμφωνίας γέμισαν τις ψυχές, τόσο των συντελεστών όσο και των θεατών.

ΚΑΙ Η ΔΙΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ…

Όταν πριν 8 περίπου μήνες ο Βερολινέζος μαέστρος μετέφερε την ιδέα του στη Δικοινοτική Χορωδία μέσω των μαέστρων της, αυτή έγινε αποδεκτή με ενθουσιασμό από τη μια και με δέος από την άλλη. Ενθουσιασμό γιατί ένα μέγιστο μουσικό έργο ετίθετο στην υπηρεσία της ειρήνης στον τόπο μας, που είναι και ο λόγος ύπαρξης της συγκεκριμένης χορωδίας και δέος γιατί οι μουσικές απαιτήσεις του έργου είναι ιδιαίτερα ψηλές για τους ερασιτέχνες τραγουδιστές της χορωδίας. Όπως ήταν αναμενόμενο, η Χορωδία αποδέχτηκε την πρόκληση και στρώθηκε στη δουλειά. Με την ακούραστη προσπάθεια των μαέστρων και με τη θαυμαστή συνέπεια των χορωδών της, η Χορωδία ετοιμάστηκε κατάλληλα και τελικά κατάφερε να ανταποκριθεί επάξια στις υψηλές απαιτήσεις του έργου. Οφείλουμε να σημειώσουμε πως καθοριστική ήταν η συμβολή του Γερμανού μαέστρου, ο οποίος στις πρόβες του τελευταίου δεκαημέρου έδωσε με το πάθος, τις γνώσεις, την ευγένεια, την επιμονή και υπομονή του την απαιτούμενη ώθηση σε όλα τα σχήματα για να διεισδύσουν βαθύτερα στο νόημα και στις απαιτήσεις του έργου.

Τον Μάη που μας άφησε, η Δ/κ Χορωδία συμπλήρωσε 22 χρόνια ζωής και συνεχούς δράσης. Παρά την απογοήτευση από τη στασιμότητα στο Κυπριακό και ανεξάρτητα από την πορεία διευθέτησης του προβλήματος, η Χορωδία αναπτύσσεται, μεγαλώνει και εκπέμπει μουσικά την αποφασιστικότητά της να κτίζει γέφυρες ειρήνης και συμφιλίωσης. Συνεχίζει να οργώνει από τη μια άκρη στην άλλη την Κύπρο με μικρές και μεγαλύτερες εκδηλώσεις και ταυτόχρονα ανεβάζει το καλλιτεχνικό της επίπεδο, με παραστάσεις σαν την πιο πάνω. Αξίζει να σημειωθεί πως στις 12 Μαΐου δόθηκε μια παράσταση στο Δημοτικό Θέατρο του Αγίου Αθανασίου Λεμεσού, όπου η χορωδία του Δήμου Αγίου Αθανασίου μαζί με τη Δικοινοτική Χορωδία και με την ορχήστρα του τ/κ Δήμου Λευκωσίας μάγεψαν με κυπριακά, κυρίως δίγλωσσα τραγούδια, το πολυπληθές δικοινοτικό ακροατήριο. Την εκδήλωση χαιρέτισαν θερμά ο διοργανωτής δήμαρχος Αγίου Αθανασίου, ο φιλοξενούμενος δήμαρχος του τ/κ Δήμου Λευκωσίας και ο πρέσβης της Σλοβακίας, μιας χώρας που πασχίζει με αξιοθαύμαστη συνέπεια, για τριάντα τόσα χρόνια, να φέρνει σε κοινές συναντήσεις τα κόμματα των δύο κοινοτήτων της Κύπρου μας.

Κωνσταντίνος Χριστοδουλίδης. Μέλος της δικοινοτικής χορωδίας