Ένας Νορβηγός και ένας Ισραηλινός ανάμεσα στους «Κύπριους» δισεκατομμυριούχους

Έξι είναι συνολικά οι συμπατριώτες μας που είναι δισεκατομμυριούχοι ανάμεσα τους και ένα Ισραηλινός και ένας Νορβηγός...Έξι συνολικά είναι οι Κύπριοι που είναι δισεκατομμυριούχοι με τη συνολική τους περιουσία να φτάνει το αστρονομικό ποσό των 19.9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αξίζει να σημειωθεί πως ανάμεσα σε αυτούς του έξι Κύπριους ο ένας είναι Νορβηγός και ο άλλος Ισραηλινός, ενώ μία εκ των έξι είναι γυναίκα.

Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, στην πρώτη θέση φιγουράρει ο Κύπριος υπήκοος John Fredriksen ο οποίος αποποιήθηκε τη Νορβηγική του υπηκοότητα «χάριν του φορολογικού παραδείσου της Κύπρου», όπως το χαρακτηρίζει το Forbes.

O John Fredriksen είναι πλοιοκτήτης επενδυτής με την αξία του δικτύου του να ανέρχεται το 2019 στα 10.9 δις δολάρια.

Η αυτοκρατορία του Fredriksen περιλαμβάνει πετρελαιοφόρα, φορτηγά πλοία, μεταφορείς υγροποιημένου φυσικού αερίου και πλοία γεώτρησης βαθέων υδάτων.

Δεύτερος πλουσιότερος Κύπριος, είναι ο Yakir Gabay, ο οποίος γεννήθηκε στο Ισραήλ και είναι γιός του Meir Gabay, πρώην ανώτατου Αξιωματούχου του Υπουργείο Δικαιοσύνης του Ισραήλ.

Η αξία του δικτύου του Yakir ο οποίος ασχολείται με κτηματομεσιτικά και του ανήκει το 31% των διαθέσιμων ακινήτων της Φρανκφούρτης ανέρχεται στα $3.7 δις.

Υπολογίζεται πως ο Yakir διακίνησε μέχρι σήμερα ακίνητα αξίας 15 δις. δολαρίων

Τρίτος πλουσιότερος Κύπριος είναι ο Suat Gunsel, στον οποίο ανήκει το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο στα κατεχόμενα, Near East University ενώ δραστηριοποιείται και σε άλλους τομείς όπως τα κτηματομεσιτικά, τραπεζικά, τουρισμό, υγεία και καύσιμα.

Ο Gunsel άνοιξε ακόμη ένα πανεπιστήμιο στην Κερύνεια ενώ το Near East University στη Λευκωσία στο οποίο φοιτούν 20.000 φοιτητές είναι εγκατεστημένο σε γη που σύμφωνα με το Forbes είναι το κύριο ακίνητο στην ιδιοκτησία του παγκόσμια.

Στις θέσεις 4, 5 και 6 βρίσκονται τα αδέλφια Χατζηιωάννου, ιδιοκτήτες της αεροπορικής εταιρίας και ομίλου Easy jet.

Οι Στέλιος, Κλέλια και Πόλυς κατέχουν από 1.3, 1.2 και 1.1 δις δολάρια αντίστοιχα.

Ο Στέλιος Χατζηιωάννου ίδρυσε την low Cost αεροπορική εταιρία Easy Jet στην οποία είναι μέτοχοι τα αδέλφια του ενώ στη συνέχεια διεύρυνε την εταιρία μέσα από τον όμιλο EasyGroup δημιουργώντας και άλλα brands όπως τα easyHotel, easyCar και easyCoffee.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι οδήγησε το συνδρομητικό κανάλι Netflix σε αγγλικό δικαστήριο για παραβίαση του σήματος κατατεθέν “Easy”.