Ένας στους τρεις θανάτους παγκοσμίως λόγω καρδιαγγειακών νοσημάτων

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν μια από τις κύριες αιτίες θνησιμότητας στις αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς εκτιμάται ότι ένας στους τρεις θανάτους παγκοσμίως οφείλεται σε καρδιακή νόσο και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Σε μήνυμά του, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, ο Επίτροπος Εθελοντισμού Γιάννης Γιαννάκη αναφέρει ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα στερούν κάθε χρόνο τη ζωή σε περίπου 20 εκατομμύρια ανθρώπους.

Εκτιμάται ότι μέχρι το 2025 οι θάνατοι από τις παθήσεις της καρδιάς θα ξεπερνούν τα 25 εκατομμύρια ετησίως. Σύμφωνα με στατιστικές σε παγκόσμιο επίπεδο, σημειώνεται μια καρδιακή προσβολή κάθε 4 δευτερόλεπτα και ένα εγκεφαλικό επεισόδιο κάθε 5 δευτερόλεπτα.

Στο μήνυμά του, ο κ. Γιαννάκη αναφέρει ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών επεισοδίων, επηρεάζουν όλες τις ηλικίες, άνδρες και γυναίκες, όλες τις κοινωνικές ομάδες και είναι επιτακτική η ανάγκη για συστηματική εξάλειψη των παραγόντων κινδύνου που οδηγούν σε αυτές.

Για την προστασία της καρδιάς συστήνεται αλλαγή στον τρόπο ζωής και διατροφής, μεταξύ άλλων, σωματική δραστηριότητα, περιορισμός της πρόσληψης αλατιού, λιπαρών τροφών και αλκοόλης, αποφυγή του καπνίσματος, και ετήσιος έλεγχος ως μέτρο πρόληψης της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης και των επιπέδων γλυκόζης.

Η προσοχή, συνεχίζει, θα πρέπει να στραφεί και στην διαμόρφωση υγιεινών συνθηκών στο περιβάλλον του σπιτιού, του σχολείου, της εργασίας, της κοινότητας, καθώς και σε εθνικό επίπεδο, ενώ σημαντική θεωρείται και η έγκαιρη έναρξη φαρμακευτικής αγωγής, σε περίπτωση που διαγνωστεί κάποιο πρόβλημα.

Ως προς τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται, ο Επίτροπος Εθελοντισμού αναφέρεται σε προληπτικές δράσεις κατά του καπνίσματος εκ μέρους των Υπουργείων Υγείας και Παιδείας, αλλά και σε προγράμματα αγωγής υγείας για προστασία της δημόσιας υγείας.

Παράλληλα, λέει ότι πολιτεία, παιδεία, ιατρική κοινότητα, εθελοντικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις θα πρέπει να συνεργαστούν, ώστε να προωθηθούν δράσεις που θα στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση, την πρόληψη και στην προώθηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς καθιερώθηκε το 1999 και διοργανώνεται έκτοτε κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου από την Διεθνή Ομοσπονδία Καρδιάς, με την υποστήριξη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.

KYΠΕ

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.