Ένας στους πέντε νέους παραμένει άνεργος τρία χρόνια μετά τις σπουδές

Μεγάλο χάσμα στους απόφοιτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε σχέση με ΕΕ

Περισσότεροι από ένας στους πέντε νέους στην Κύπρο παραμένουν άνεργοι για τουλάχιστον τρία χρόνια μετά τις σπουδές τους, σύμφωνα με στοιχεία τα οποία ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Μάλιστα στους απόφοιτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το ποσοστό ανεργίας στην Κύπρο είναι πολύ πιο υψηλό, σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2018 το ποσοστό των νέων (20-34 ετών) οι οποίοι ολοκλήρωσαν τουλάχιστον ένα ανώτερο επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τα τελευταία τρία χρόνια και κατάφεραν να περάσουν στην απασχόληση, είναι 78,9%. Μάλιστα το ποσοστό στην Κύπρο είναι πιο χαμηλό από τον μέσο όρο της ΕΕ (81,7%), αλλά και πολύ πιο χαμηλό από τις περιφέρειες σε προηγμένες χώρες, όπως η Τσεχία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Αυστρία και η Σουηδία όπου το ποσοστό ξεπερνά το 98%. Επίσης, σε χαμηλό επίπεδο κυμαίνεται και η απασχόληση των νέων οι οποίοι ολοκλήρωσαν τουλάχιστον ένα ανώτερο επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης τα τελευταία τρία χρόνια, αφού ανέρχεται στο 81,3% σε σύγκριση με 85,5% στην ΕΕ.

Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια υπήρξε βελτίωση -μετά την κρίση του 2013- ωστόσο το ποσοστό απασχόλησης των νέων παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, σε σύγκριση με την ΕΕ. Ενδεικτικά στους απόφοιτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης το 2016 το ποσοστό ήταν 73,4%, ενώ το 2017 και το 2018 ανήλθε στο 71,6% και 78,9% αντίστοιχα. Ωστόσο παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ (81,7%). Επίσης στους απόφοιτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το 2016 το ποσοστό ήταν 76,3%, ενώ το 2017 και το 2018 ανήλθε στο 75,1% και 81,3% αντίστοιχα. Παρά ταύτα παραμένει πολύ πιο κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ (85,5%). Στην ΕΕ οι περιφέρειες με τα πιο χαμηλά ποσοστά νέων (20-34 ετών) οι οποίοι ολοκλήρωσαν τουλάχιστον ένα ανώτερο επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τα τελευταία τρία χρόνια και κατάφεραν να περάσουν στην απασχόληση, είναι η Σικελία (27%), η Βασιλικάτα και η Καλαβρία (και οι δύο 31%) στην Ιταλία και η Στερεά Ελλάδα (32%).

Χειρότερη η κατάσταση στους άνδρες

Εν τω μεταξύ τα στοιχεία δείχνουν ότι στην Κύπρο είναι χειρότερη η κατάσταση στους άνδρες, σε σύγκριση με τις γυναίκες. Συγκεκριμένα, το 2018 το ποσοστό των νέων (20-34 ετών) οι οποίοι ολοκλήρωσαν τουλάχιστον ένα ανώτερο επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τα τελευταία τρία χρόνια και κατάφεραν να περάσουν στην απασχόληση είναι 73,8% στους άνδρες και 82,5% στις γυναίκες. Τα αντίστοιχα ποσοστά στην ΕΕ είναι 83,4% και 80%. Δηλαδή η Κύπρος έχει πιο χαμηλό ποσοστό στους άνδρες και πιο υψηλό στις γυναίκες, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ. Επίσης στους νέους οι οποίοι ολοκλήρωσαν τουλάχιστον ένα ανώτερο επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης τα τελευταία τρία χρόνια, το ποσοστό στους άνδρες είναι 78,6% και στις γυναίκες 83%. Τα αντίστοιχα ποσοστά στην ΕΕ είναι 87,3% και 84%. Δηλαδή η Κύπρος έχει πιο χαμηλό ποσοστό τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy