Ένας τεράστιος όγκος δημιουργίας παραμένει άγνωστος στην κοινωνία

Με αφορμή τις εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια από το θάνατο των Τεύκρου Ανθία και Θοδόση Πιερίδη, ο Κώστας Κώστα επικεφαλής του Πολιτιστικού Γραφείου του ΑΚΕΛ μιλάει στον Ορίζοντα:

Οι επόμενες εκδηλώσεις Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος του χρόνου, χωρίς να αποκλείεται να επεκταθούμε και στις αρχές του 2019. Αυτό το διάστημα διοργανώνονται μερικές τοπικές εκδηλώσεις, η επόμενη θα αφορά τη διοργάνωση Επιστημονικής Ημερίδας στα τέλη Οκτωβρίου στην οποία θα συζητηθεί πιο εκτεταμένα και σε βάθος το τεράστιο σε όγκο και ποιότητα έργο του Τεύκρου Ανθία και Θοδόση Πιερίδη.

Στόχος η προβολή του έργου τους, αλλά και της κυπριακής λογοτεχνίας ευρύτερα Το ΑΚΕΛ έχει εξαγγείλει σειρά δραστηριοτήτων για να προβάλει το έργο των δύο ποιητών το οποίο, δυστυχώς, τα προηγούμενα χρόνια δεν είχε αναδειχτεί σε όλη του την έκταση. Ταυτόχρονα θέλαμε να ενθαρρύνουμε νέους Κύπριους δημιουργούς να εμπνευστούν από το παράδειγμα των τιμώμενων δημιουργών και να αξιοποιήσουν τις δικές τους συγγραφικές ικανότητες. Επίσης επιδιώξαμε να θέσουμε προς συζήτηση το ευρύτερο θέμα που αφορά την κυπριακή λογοτεχνία.

Ως πρώτη εκτίμηση, πιστεύω ότι σε ένα μεγάλο βαθμό καταφέραμε να θέσουμε στη δημόσια συζήτηση το έργο του Τεύκρου Ανθία και Θοδόση Πιερίδη, οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν και πραγματοποιούνται αγγίζουν σημαντικές πτυχές της δημιουργίας τους, προχωρούμε σε επανέκδοση ποιητικών συλλογών, ενώ είδαμε σε μερίδα των ΜΜΕ να γίνεται προβολή της επετείου αυτής.

Σίγουρα δεν μπορούμε να πούμε ότι είμαστε ικανοποιημένοι από την έκταση που πήραν οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες για αυτή τη σημαντικότατη επέτειο. Πολλά μπορούν ακόμη να γίνουν. Εμείς θα επιμείνουμε. Είναι και θέμα προτεραιοτήτων που θέτουν οι φορείς που ασχολούνται με τον Πολιτισμό. Δυστυχώς τις πλείστες φορές η λογοτεχνία και ειδικά η κυπριακή λογοτεχνία δεν είναι στις προτεραιότητές τους.

Πολλά μπορούν ακόμη να γίνουν. Εμείς θα επιμείνουμε. Είναι και θέμα προτεραιοτήτων που θέτουν οι φορείς που ασχολούνται με τον Πολιτισμό. Δυστυχώς τις πλείστες φορές η λογοτεχνία και ειδικά η κυπριακή λογοτεχνία δεν είναι στις προτεραιότητές τους

Συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας Τον περασμένο Ιούνιο, κατά τη διάρκεια της απονομής του Βραβείου Πολιτιστικής Προσφοράς «Τεύκρος Ανθίας – Θοδόσης Πιερίδης», ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού υποσχέθηκε ότι το Υπουργείο του προτίθεται να αναδείξει το έργο των δύο ποιητών.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήσαμε πριν λίγες μέρες καταθέσαμε τις εισηγήσεις μας μεταξύ των οποίων ήταν: Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, όπως έπραξε και σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν, να προχωρήσει σε δράσεις σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, να εμπλουτιστούν οι βιβλιοθήκες των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με έργα των δύο ποιητών, να παροτρυνθούν και να στηριχτούν φορείς οι οποίοι θα προβούν σε δράσεις, να γίνει εισήγηση στις Σχολικές Εφορείες και τις διευθύνσεις των σχολείων, ώστε εκεί όπου αλλού λαμβάνονται πρωτοβουλίες για ονομασία ή μετονομασία πολιτιστικών χώρων να συμπεριλαμβάνονται και τα ονόματα των Τεύκρου Ανθία και Θοδόση Πιερίδη. Τέλος, να γίνει εισήγηση προς τις ταχυδρομικές υπηρεσίες για έκδοση αναμνηστικών γραμματοσήμων.

Ο κύριος Χαμπιαούρης υποσχέθηκε ότι θα υλοποιήσει τις προτάσεις αυτές. Αυτό που αναμένουμε είναι να δούμε στην πράξη τι θα γίνει. Ο χρόνος που απέμεινε δεν είναι αρκετός έτσι ώστε να μιλούμε για δράσεις με ευρεία έκταση.

Αθόρυβο και αχειροκρότητο τραγούδι μου/ που στους δρόμους του κόσμου πορεύτηκε/ μαζί με του κόσμου τους πεζοπόρους  Τεράστιος όγκος πολιτιστικής δημιουργίας παραμένει ακόμη άγνωστος στην κοινωνία. Πολλά και αξιόλογα έργα ανακαλύπτονται από ερευνητές της ιστορικής αλήθειας και του αληθινού Πολιτισμού. Στην περίπτωση της Κύπρου ένας τεράστιος όγκος δημιουργίας παραμένει άγνωστος στην κοινωνία. Σημαντικότατοι δημιουργοί, ανάμεσά τους και ο Θοδόσης Πιερίδης και ο Τεύκρος Ανθίας έκαναν πολύχρονο και επίμονο αγώνα για να εκδώσουν τα έργα τους. Τα Άπαντα του Τεύκρου Ανθία εκδόθηκαν στο Λονδίνο, αλλά όχι στην Κύπρο και η Κυπριακή Συμφωνία του Θοδόση Πιερίδη εκδόθηκε στην Αθήνα και ποτέ στην Κύπρο. Οι δύο ποιητές εξέφραζαν πολύ συχνά το παράπονό τους για την αδυναμία ή την άρνηση της Πολιτείας να προβάλει και να αναδείξει το έργο τους.

Με αφορμή την εκδήλωση για τον Θοδόση Πιερίδη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, θυμήθηκα ότι ο ίδιος ο ποιητής γράφει στην ποιητική συλλογή «Ονειροπόληση πάνω στα τείχη της Αμμοχώστου» για το «αθόρυβο και αχειροκρότητο τραγούδι μου/ που στους δρόμους του κόσμου πορεύτηκε/ μαζί με του κόσμου τους πεζοπόρους».

Γνωστά τα ονόματα, άγνωστη η έκταση του έργου τους Ως κατακλείδα, μπορούμε να πούμε ότι είναι γνωστά τα ονόματα του Τεύκρου Ανθία και του Θοδόση Πιερίδη, αλλά δυστυχώς άγνωστη η έκταση του έργου τους. Αναφορικά με την κυπριακή εκπαίδευση, μπορούμε αν πούμε ότι έγιναν βήματα πριν μερικά χρόνια να ενταχτούν τα ποιήματά τους σε ανθολόγια και βιβλία, όμως και σε αυτήν την περίπτωση το μέγεθος της ένταξης των ποιημάτων στην εκπαίδευση σε καμιά περίπτωση ανταποκρίνεται στο μέγεθος και την αξία της δημιουργίας των ποιητών μας.

Γνωστά τα ονόματα του Τεύκρου Ανθία και του Θοδόση Πιερίδη, αλλά δυστυχώς άγνωστη η έκταση του έργου τους

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy