Δύο άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο μετά από επιθέσεις με πυροβολισμούς που σημειώθηκαν σήμερα το πρωί σε συναγωγή και ταχυφαγείο στην γερμανική πόλη του Χάλε, ενώ σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις ένας ύποπτος συνελήφθη και δύο άλλοι διέφυγαν με αυτοκίνητο το οποίο έκλεψαν.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε ανήμερα των εορτασμών του Γιομ Κιπούρ, της πιο ιερής ημέρας του ιουδαϊσμού. Οι δύο ύποπτοι –σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης του Λάνσμπεργκ, που γειτνιάζει με το Χάλε, κατευθύνθηκαν μετά τη διαφυγή τους, μέσω αυτοκινητόδρομου, προς το Μόναχο.

Εκπρόσωπος του δήμου του Χάλε δήλωσε πως οι πυροβολισμοί σημειώθηκαν μπροστά από τη συναγωγή της πόλης και το νεκροταφείο με το οποίο και συνορεύει, ενώ πυροβολισμοί ακολούθησαν και σε τοπικό ταχυφαγείο.

Ο επικεφαλής της συναγωγής του Χάλε, περιέγραψε τη σκηνή των πυροβολισμών, λέγοντας ότι «είδαμε μέσω κάμερας ότι εισβολέας που φορούσε κράνος και κρατούσε πιστόλι προσπάθησε με πυροβολισμούς να ανοίξει τις πόρτες της συναγωγής (…) ο άνδρας έμοιαζε σαν να ανήκει στις ειδικές δυνάμεις (…) ωστόσο οι πόρτες μας άντεξαν. Τις μπλοκάραμε από το εσωτερικό τους και περιμέναμε την αστυνομία».

Πρόσθεσε ότι 70-80 άτομα βρίσκονταν στο εσωτερικό της συναγωγής, γιορτάζοντας το Γιομ Κιπούρ.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος εξέφρασε την οργή της για την επίθεση και έκανε έκκληση για τη λήψη πιο αυστηρών μέτρων στη χώρα ενάντια στην αντισημιτική βία.

Όπως σημείωσε από την πλευρά του ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μαας «Το γεγονός ότι την ημέρα της εξιλέωσης (Γιομ Κιπούρ) χτυπήθηκε συναγωγή, αποτελεί χτύπημα στην καρδιά μας. Πρέπει όλοι να δράσουμε ενάντια στον αντισημιτισμό στη χώρα μας».