Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έδωσε στον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου το μήνυμα ότι στηρίζει λύση δύο κρατών στο Κραν Μοντάνα και αργότερα στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ο Τ/κύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης άλλα λέει πίσω από τις κλειστές πόρτες και στη συνέχεια δεν τα υποστηρίζει.

Σε συνέντευξή στο CNN Turk ο κ. Ακιντζί γνωστοποίησε ότι η ειδική σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ ζήτησε συνάντηση από την Τουρκία στις 5 ή 6 Δεκεμβρίου, εκτιμώντας ότι αφού πρώτα συναντήσει τις εγγυήτριες δυνάμεις θα έχει επαφές και με τις δύο κοινότητες.

Αποκάλυψε ακόμη ότι ο ίδιος συζήτησε και χρονοδιαγράμματα με την κ. Λουτ και εκτιμά πως αν ξεκινήσει νέος γύρος διαπραγματεύσεων θα είναι μία διαδικασία μηνών αν όχι εβδομάδων.

Για τους όρους σχετικά με την επανέναρξη των συνομιλιών, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι θα περιλαμβάνει δύο σημεία, το ένα θα είναι τί θα συζητηθεί και σε τί θα καταλήξουν και το άλλο το χρονοδιάγραμμα, μια διαδικασία που δεν θα είναι ανοιχτού τέλους.

Σχετικά με την πρόταση Αναστασιάδη για ‘αποκέντρωση’, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε: “Στην τελευταία μου συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη τον “ανέκρινα” για το μοντέλο δύο κρατών επειδή μάθαμε ότι έδωσε αυτό το μήνυμα στον Τσαβούσογλου στο Κραν Μοντάνα. Αυτά τα συζητήσαμε και στην επόμενη συνάντησή μας. Ο κ. Αναστασιάδης λέει κάποια πράγματα πίσω από τις κλειστές πόρτες αλλά μετά δεν συνεχίζει να υποστηρίζει αυτά που λέει και νομίζω ότι το είπε και στην Νέα Υόρκη πολύ καθαρά στον κ. Τσαβούσογλου αλλά σημασία έχουν αυτά που λέει δημοσίως.

 

Δεν θα σχολιάσει πληροφορίες που διαρρέουν από το ΑΚΕΛ και τον Μουσταφά Ακιντζί, δήλωσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

Προσερχόμενος σε εκδήλωση της ΟΕΒ ο Πρόεδρος κλήθηκε να σχολιάσει πληροφορίες από το ΑΚΕΛ ότι στη συνάντηση του ΓΓ του κόμματος με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα, ο τούρκος υπουργός ανέφερε στον γ.γ. του ΑΚΕΛ ότι ο Πρόεδρος ήταν ανοικτός να συζητήσει λύσεις πέραν της ομοσπονδίας και ότι το ίδιο είπε και ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί στο CNN Turk, ότι δηλαδή ο ΠτΔ μίλησε στον Τσαβούσογλου για λύση δύο κρατών.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ακόμη ότι έχει διαβάσει την συνέντευξη του Τσαβούσογλου στον ‘Πολίτη’ και ομιλεί από μόνη της και πέραν τούτου δεν έχει να κάνει σχόλιο.

Είπε επίσης πως αναμένει από τον Άντρο Κυπριανού «ως όφειλε» να τον ενημερώσει για τις επαφές του για να ενθαρρυνθεί κι ο ίδιος, όπως είπε, αν υπάρχουν προοπτικές που ο κ. Κυπριανού τον καλεί να ακολουθήσει για ένα νέο διάλογο.