Ενδεχομένως αυτόν το μήνα γεώτρηση της Eni-Total στην κυπριακή ΑΟΖ

Η κοινοπραξία Eni-Total ενδεχομένως να προχωρήσει με την επόμενή της γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ μέσα σε αυτόν το μήνα, αμέσως μόλις το γεωτρύπανο που θα χρησιμοποιηθεί θα έχει ολοκληρώσει την εργασία του στην Αίγυπτο, δήλωσε χθες η Υπουργός Ενέργειας, Νατάσα Πηλείδου.

Είπε ακόμη πως η ExxonMobil – Qatar Energy ξεκινά σεισμικές έρευνες εντός του καλοκαιριού, κατά πάσα πιθανότητα μέσα στον Ιούνιο, για το τεμάχιο 5 και ενδεχομένως και κάποιες πτυχές του τεμαχίου 10. Παράλληλα, σημείωσε πως «η Κύπρος εντάσσεται πλέον στο κάδρο για την ενεργειακή απεξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο». Ανέφερε πως «υπάρχουν εξελίξεις από πλευράς της Eni-Total, η οποία κοινοπραξία θα προχωρήσει με την επόμενή της γεώτρηση μέσα σε αυτόν το μήνα ελπίζουμε αμέσως μόλις το γεωτρύπανο που θα χρησιμοποιηθεί θα έχει ολοκληρώσει την εργασία του στην Αίγυπτο».


Πρόσθεσε πως «σίγουρα ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα, αλλά σε κάθε περίπτωση η Eni-Total θα προχωρήσει κατά πάσα πιθανότητα και με δεύτερη γεώτρηση εντός του 2022». Οι επαφές με την ΕΕ, πρόσθεσε, είναι συνεχείς «και η Κύπρος εντάσσεται πλέον στο κάδρο για την ενεργειακή απεξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο, και ευελπιστούμε ότι θα έχουμε εξελίξεις και σε εκείνο το κομμάτι πολύ σύντομα».

Ερωτηθείσα για την αγορά γεωτρύπανων από την Τουρκία, η κα Πηλείδου είπε πως «αυτό δεν σταματά τους ενεργειακούς μας σχεδιασμούς». «Σίγουρα η στήριξη της ΕΕ και η ένταξη της Κύπρου, του Ισραήλ και της Αιγύπτου σε ένα συγκεκριμένο πλάνο για συνεισφορά φυσικού αερίου στην ΕΕ είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη, η οποία θεωρούμε ότι θα βοηθήσει και στην επιτάχυνση του δικού μας προγράμματος και ελπίζουμε ότι θα έχουμε εξελίξεις και με τις άλλες εταιρείες», πρόσθεσε. Ανέφερε ακόμη πως «η ExxonMobil – Qatar Energy ξεκινά σεισμικές έρευνες μέσα στον Ιούνιο κατά πάσα πιθανότητα, σίγουρα μέσα στο καλοκαίρι, για το τεμάχιο 5 και ενδεχομένως και κάποιες πτυχές του τεμαχίου 10 όπου χρειάζονται κάποιες επιπρόσθετες πληροφορίες».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.