Ενδιαφέρον και από Αγγλία για ιατρική σχολή στο πρώην διυλιστήριο στη Λάρνακα

Επιστολή Βύρα στον Υπουργό Οικονομικών για εκμίσθωση της κρατικής γης

 

Δεύτερο πανεπιστήμιο από το εξωτερικό εξέφρασε ενδιαφέρον για δημιουργία ιατρικής σχολής στο χώρο του πρώην διυλιστηρίου στη Λάρνακα. Αυτό αποκαλύπτεται σε επιστολή του δημάρχου Λάρνακας προς τον Υπουργό Οικονομικών, με την οποία ο Ανδρέας Βύρας ενημερώνει τον κ. Κεραυνό ότι εκτός από το Πανεπιστήμιο Balamand του Λιβάνου, το ενδιαφέρον του οποίου έχει δημοσιοποιηθεί, υπάρχει ενδιαφέρον και από πανεπιστήμιο από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Κατόπιν τούτων, με την επιστολή ημερομηνίας 4 Σεπτεμβρίου 2023 προς τον Μάκη Κεραυνό ο δήμαρχος Λάρνακας ζητά επίσημα την εκμίσθωση της κρατικής γης προς το Δήμο Λάρνακας με δικαίωμα υπεκμίσθωσής της με χαμηλό ετήσιο μίσθιο. Σκοπός της εκμίσθωσης είναι η στέγαση  Ιατρικής Πανεπιστημιακής Σχολής, για την οποία ο Δήμος θα προβεί σε προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος, όπως αναφέρεται στην επιστολή Βύρα.

Ο δήμαρχος σημειώνει ότι το ενδιαφέρον του πανεπιστημίου Balamand του Λιβάνου, που είναι το δεύτερο σε γενική κατάταξη ανάμεσα στα πανεπιστήμια του Λιβάνου, είναι ιδιαίτερα έντονο και αναμένει την επίσημη προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος από το Δήμο για να προχωρήσει με τα επόμενα βήματα.

Σύμφωνα με τον κ. Βύρα, η δημιουργία πανεπιστημιακής σχολής με ικανοποιητικό αριθμό φοιτητών, με έδρα την πόλη, θα έχει πολλαπλά οφέλη για τη Λάρνακα και την Κύπρο και θα επιτρέψει τη δημιουργία συνεργειών μεταξύ της Σχολής και των τοπικών επιχειρήσεων και κρατικών φορέων, αλλά και θα αποτελέσει φυτώριο νέων, λαμπρών επιστημόνων που θα συμβάλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής στην επαρχία Λάρνακας.

Η πρόταση του Δήμου Λάρνακας αφορά στην αξιοποίηση του ακινήτου εμβαδού 155 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων και των κτιριακών εγκαταστάσεων της Κυπριακής Εταιρείας Αποθήκευσης Πετρελαιοειδών που έχουν εκκενωθεί μετά τη μεταφορά των εργασιών στο Βασιλικό. Εκεί παραμένει μόνο το χημείο, το οποίο όμως σύντομα θα κλείσει κι έτσι θ’ ανοίξει ο δρόμος για καθαρισμό της περιοχής από υπολείμματα πετρελαιοειδών. Το κτίριο, σύμφωνα με τον κ. Βύρα, είναι σε πολύ καλή κατάσταση, είναι άρτια συντηρημένο και με ελάχιστο κόστος ανακαίνισης και προσθηκομετατροπών μπορεί άμεσα να διαμορφωθεί και να καλύψει τις ανάγκες για τη στέγαση πανεπιστημιακής σχολής.

Παράλληλα, σύμφωνα με το νέο Σχέδιο Περιοχής για ανάπτυξη της περιοχής στην οποία και βρίσκεται το κτίριο της ΚΕΤΑΠ, η δημιουργία πανεπιστημιακής σχολής αποτελεί μία από τις προτεινόμενες αναπτύξεις, καθότι θα προσδώσει νέα πνοή, οικονομική αλλά και κοινωνική, τόσο στην περιοχή αλλά και στην ίδια την επαρχία Λάρνακας γενικότερα, όπως σημειώνει.

Καταλήγοντας, ο δήμαρχος Λάρνακας καλεί τον Υπουργό Οικονομικών να ακολουθήσει τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στην Πάφο και στην Αγία Νάπα, όπου δόθηκε κρατική γη για δημιουργία πανεπιστημιακής σχολής.

Τάσος Περδίος

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy